28 Οκτ 2018

Έξω τα κόμματα, μέσα οι μπάτσοι σε πανεπιστήμια της Βραζιλίας

Η απαγόρευση κάθε πολιτικής και κομματικής δραστηριότητας στα πανεπιστήμια παρουσιάζεται μαζί με την αστυνομοκρατία ως πανάκια δια πάσα νόσο για τις παθογένειες της ανώτατης εκπαίδευσης. Στη Βραζιλία, όπου ήδη υπάρχει τέτοια νομοθεσία, το αποτέλεσμα δικαστές κι αστυνομία “εν ονόματι του νόμου” να δρουν ουσιαστικά υπέρ του ακροδεξιού υποψήφιου Ζαΐρ Μπολσονάρο, εισβάλλοντας στις σχολές και απαγορεύοντας την “κομματική προπαγάνδα”.
Όπως καταγγέλλεται, δικαστές και αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνες και κατέσχεσαν υλικό σε 17 πανεπιστήμια, σε 9 κρατίδια της χώρας. Στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, η αρμόδια δικαστής έδωσε εντολή να κατέβει αντιφασιστικό πανό από την πρόσοψη της νομικής σχολής, απειλώντας με κυρώσεις τον πρύτανη αν δε συμμορφωνόταν.

Το πανώ στη νομική του Ρίο που κατέβηκε με δικαστική εντολή
Στο κρατικό πανεπιστήμιο της Παραΐμπα, ομοσπονδιακοί αστυνομικοί μπήκαν στις αίθουσες εν ώρα μαθήματος, ανακρίνοντας φοιτητές και καθηγητές μετά από καταγγελία πως την προηγούμεν μέρα στο προαύλιο είχε γίνει εκδήλωση με διανομή φυλλαδίων υπέρ του κεντροαριστερού Φερνάντο Αντάντ. Στην πραγματικότητα, η προκήρυξη που συνέταξαν καθηγητές το ιδρύματος είναι τυπικά νόμιμη, καθώς δεν αναφέρει κανένα όνομα υποψήφιου κόμματος.
Σε τρία ακόμα πανεπιστήμια διακόπηκαν ή απαγορεύτηκαν προληπτικά εκδηλώσεις και διαλέξεις κατά του φασισμού και μία που αναφέρει ρητά την απόρριψη της υποψηφιότητας του Μπολσονάρο.
Η δράση των αρχών στηρίζεται στη νομοθεσία που απαγορεύει την “εκλογική προπαγάνδα” στα πανεπιστήμια, αλλά και σε μια σειρά χώρους, όπως στάσεις ΜΜΜ και γέφυρες μεταξύ άλλων.
Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε ο Δικηγορικός Σύλλογος στο κρατίδιο του Ρίο, καταγγέλλοντας περιορισμό του δικαιώματος έκφρασης και παραβίαση της αυτονομίας των πανεπιστημίων.
Με πληροφορίες από oglobo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ