28 Οκτ 2018

Νέα δολοφονία κοινωνικού αγωνιστή δασκάλου στην Κολομβία – 173 τα θύματα μόνο μέσα στο 2018

Δεν κλείνει ο κύκλος του αίματος στην Κολομβία, δυο χρόνια μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των ανταρτών του FARC και της κυβέρνησης της Κολομβίας. Ο δάσκαλος Χοσέ Ντομίνγκο Ουλκούε Κολάζο δολοφονήθηκε την περασμένη Δευτέρα στην πόλη Σαντάντερ ντε Κιλιτσάο. Ο Κολάζο είναι ένας από τους 173 κοινωνικούς αγωνιστές που έχω δολοφονηθεί μέσα στο 2018 στη Λατινική Αμερική. Συνολικά, από την 1η Γενάρη του 2016, όταν και επήλθε η συμφωνία FARC- κυβέρνησης, 478 αγωνιστές έχουν πέσει θύματα δολοφονίας. Ο φόνος έγινε απόγευμα προς βράδυ την ώρα που ο Ουλκούε γύριζε σπίτι με τη μοτοσικλέτα του, όταν δέχτηκε πυροβολισμούς στο στήθος, για να εκπνεύσει λίγο αργότερα στο νοσοκομείο. Το θύμα ήταν δάσκαλος στο σχολείο Μπέντζαμιν Ντιντίνκουε, όπου έδινε ιδιαίτερο βάρος στη μεταλαμπάδευση αξιών στους μαθητές του.
Μεταξύ των θυμάτων, περίπου οχτώ στους δέκα είναι μέλη οργανώσεων χωρικών ή ιθαγενών. 30% συνδέονται με την οργάνωση FARC, 15% είναι γυναίκες, και αρκετοί ήταν μέλη του αντιπολιτευόμενου κόμματος του Γκουστάβο Πέτρο. 13% σχετίζονται με την καλλιέργεια κόκας, κυρίως όσοι διαμαρτύρονται για την με τη βία εκρίζωση των καλλιεργιών τους, που είναι συχνά το μόνο διαθέσιμο εισόδημα για τους φτωχούς χωρικούς των περιοχών αυτών.
Σύμφωνα με οργανώσεις δικαιωμάτων, η στοχοποίηση κοινωνικών αγωνιστών γίνεται μέσω παράνομης παρακολούθησης από τις υπηρεσίες πληροφοριών του κράτους, ποινικοποίηση των αγώνων μέσω του δικαστικού συστήματος, φόνους κρατικών οργάνων χωρίς καμία νομιμοποίηση, εκτελέσεις από παραστρατιωτικές οργανώσεις με ανοχή του κράτους και υπερβολική χρήση βίας από την κατασταλτική μονάδα Esmad. Η έκρηξη της βίας και η παντελής αθέτηση των κυβερνητικών υποσχέσεων για δημιουργία υποδομών στις τέως ελεγχόμενες από το FARC περιοχές εξάλλου έχει οδηγήσει μερίδα ανταρτών σε επιστροφή στα όπλα και καταφυγή σε μικρά στρατόπεδα στα ορεινά της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ