10 Οκτ 2018

Συνεχείς βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών στην Ανατολική Ουκρανία

       


Έχουν πυκνώσει τις τελευταίες μέρες οι παραβιάσεις, από την πλευρά του ουκρανικού στρατού και των εθνικιστικών ταγμάτων που τον συνδράμουν, της κατάπαυσης πυρός και της εκεχειρίας στην Ανατολική Ουκρανία και τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (πρόκειται για καθεστώτα όπου κυριαρχούν αστικές δυνάμεις που θέλουν σύνδεση με τη Ρωσία). Όλο και περισσότερο η κυβέρνηση του Κιέβου συγκεντρώνει μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις και βαρύ οπλισμό, κοντά στη γραμμή αντιπαράθεσης, πράγμα που τυπικά απαγορεύεται από τη συμφωνία του Μινσκ του Φλεβάρη 2015, η οποία ουσιαστικά έχει μείνει στα χαρτιά.
Υπολογίζεται ότι από τις αρχές Οκτώβρη έχουν γίνει πάνω από 164 βομβαρδισμοί στο Ντονέτσκ, με καταστροφή τριών κατοικιών και 1 τραυματία, ενώ χτες έγιναν επιθέσεις από ουκρανικές δυνάμεις στο Λουγκάνσκ στους οικισμούς Ντοβέσκι, Καλίνοβο, Καλινόφκα, Ζελομπόκ και Πρίσπιμπ, από τις οποίες υπήρξαν υλικές ζημιές σε κτίρια χωρίς να αναφερθούν ανθρώπινες απώλειες. Οι αρχές της περιοχής αναφέρουν ότι οι ουκρανικές αρχές έχουν συσσωρεύσει ήδη 130.000 βόμβες κάθε διαμετρήματος για πυροβολικό και άρματα μάχης.
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι αρχές της λεγόμενης ΛΔ του Ντονέτσκ έχουν προκηρύξει για τις 11 Νοέμβρη πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, μετά τη δολοφονία του πρωθυπουργού Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο στις 31 Αυγούστου (για τον οποίο χτες έγιναν το 40ήμερο μνημόσυνό του και εκδηλώσεις τιμής). Βεβαίως από την ουκρανική κυβέρνηση οι εκλογές αυτές έχουν κηρυχτεί παράνομες.

Σε μια άλλη εξέλιξη, χτες το πρωί, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας γνωστοποίησε έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή Τσέρνιγκοφ, 176 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου. Από την κατάσταση που προκλήθηκε απομακρύνθηκαν 10.000 κάτοικοι, ενώ έκλεισε και ο εναέριος χώρος σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων πάνω από την αποθήκη στρατιωτικού υλικού. Στην έρευνα για τα αίτια του περιστατικού εξετάζεται και αυτό της δολιοφθοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ