Επικίνδυνοι σχεδιασμοί με πολλά ερωτήματα
Associated Press
|
Μέσα
σε λιγότερες από δυο βδομάδες, το τελευταίο διάστημα έγινε δυο φορές
αισθητή η παρουσία φασιστοειδών και νεοναζί σε ελληνικά γήπεδα.
Αρχικά, στη διάρκεια του αγώνα της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου με την Εσθονία για το Nations League, αναρτήθηκε στις εξέδρες του ΟΑΚΑ πανό με τον «μαύρο ήλιο» των SS και κάηκε τουρκική σημαία.
Λίγες μέρες αργότερα, ακολούθησαν τα σοβαρά επεισόδια στο περιθώριο του αγώνα για το Champions League μεταξύ ΑΕΚ - Αγιαξ, με συμπλοκές σε διάφορα σημεία της Αθήνας αλλά και μέσα στο ΟΑΚΑ. Πρωταγωνιστικό ρόλο σ' αυτά είχαν και οι γνωστοί για τις φασιστικές τους αντιλήψεις οπαδοί της πολωνικής Βίσλα Κρακοβίας, στο πλευρό των οπαδών του Αγιαξ, ενώ οι τελευταίοι προχώρησαν και σε ναζιστικούς χαιρετισμούς στις εξέδρες του ΟΑΚΑ.
Πεδίο δράσης φασιστικών και εθνικιστικών μορφωμάτων
Τα
περιστατικά αυτά κάθε άλλο παρά μεμονωμένα μπορεί να θεωρηθούν.
Αποτελούν κρίκους σε μια ευρύτερη «αλυσίδα», στο πλαίσιο της οποίας τα
τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονη παρουσία νεοναζί και εθνικιστών στα
ευρωπαϊκά γήπεδα. Κρυμμένοι πίσω από τη μάσκα του «οπαδού», μεταδίδουν
τα πιο σκοτεινά μηνύματα, χρησιμοποιούν ρητορικές μίσους και ρατσισμού.Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι τα ευρωπαϊκά γήπεδα - συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών - αποτελούν προνομιακό πεδίο δράσης εκπροσώπων τέτοιων μορφωμάτων και, μέσω αυτής, πειραματισμών με απώτερους σκοπούς: Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες συχνά λειτουργούν ως ευκαιρίες να προβληθούν πολιτικές αλυτρωτισμού, σχεδιασμοί αλλαγής συνόρων κ.ά., σε μια περίοδο που βρίσκονται σε έξαρση οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, και στο έδαφος της Ευρώπης. Τα παραπάνω συνηγορούν στο ότι τα φαινόμενα αυτά εκδηλώνονται στη βάση οργανωμένου σχεδίου κι όχι «απλά» ως αντιπαλότητες μεταξύ οργανωμένων οπαδών, όπως συμβαίνει κατά κόρον στον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό ως αποτέλεσμα των λογικών που τον διέπουν.
Eurokinissi
|
Αλλη μια πλευρά είναι οι μετακινήσεις χούλιγκανς με συγκεκριμένους σκοπούς, όπως συνέβη π.χ. στη Μασσαλία της Γαλλίας κατά τη διάρκεια του Euro 2016, όταν εκατοντάδες Ρώσοι βρέθηκαν εκεί χωρίς εισιτήριο για κάποιον αγώνα, με μοναδική επιδίωξη να συγκρουστούν με Αγγλους. Ειδικό ρόλο φαίνεται να έχουν και οι περιπτώσεις στις οποίες από τους ίδιους τους χούλιγκανς γίνεται καταγραφή των επεισοδίων με κάμερες (action cam), προκειμένου να προβληθούν αργότερα στο διαδίκτυο, για κάθε είδους επικοινωνιακή εκμετάλλευση.
Στη σκιά των ενδοαστικών αντιπαραθέσεων
Στα
προ τριετίας σοβαρά έκτροπα στους αγώνες των Εθνικών ομάδων Σερβίας -
Αλβανίας, ιδέες όπως της «Μεγάλης Αλβανίας» ή της «Μεγάλης Σερβίας» ήταν
αυτές που προβλήθηκαν με κάθε τρόπο (σημαίες, πανό, συνθήματα), ενώ
αντίστοιχα, την ίδια περίοδο, σε συγκρούσεις μεταξύ Ρουμάνων και Ούγγρων
χούλιγκανς, και πάλι στο περιθώριο διεθνούς αναμέτρησης, στο επίκεντρο
βρέθηκε η περιοχή της Τρανσιλβανίας στη Ρουμανία, για την οποία έχουν
εγερθεί ουγγρικές διεκδικήσεις, με άλλοθι τον ουγγρικής καταγωγής
πληθυσμό.Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η συμπεριφορά μιας σειράς ποδοσφαιριστών αλβανικής ή κοσσοβάρικης καταγωγής οι οποίοι αγωνίζονται με τα χρώματα ευρωπαϊκών χωρών εκτός Βαλκανίων (Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Ελβετία κ.λπ.). Αυτοί οι παίκτες συχνά πανηγυρίζουν σχηματίζοντας με τα χέρια τους τον αετό, που παραπέμπει στη «Μεγάλη Αλβανία», προκαλώντας έντονες διαμαρτυρίες σε βαλκανικές χώρες. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και άλλα περιστατικά, όπως το πρόσφατο κάψιμο της τουρκικής σημαίας στο ΟΑΚΑ από εγχώριους νεοναζί, οι αιματηρές συγκρούσεις Σέρβων και Τούρκων οπαδών, πολλές φορές με τραγικά αποτελέσματα (δολοφονία οπαδού της Παρτιζάν Βελιγραδίου στην Κωνσταντινούπολη), κ.ο.κ.
Εκτός των όσων συμβαίνουν στα Βαλκάνια, σε μια άλλη περίπτωση, η αντιπαράθεση Ρωσίας - Ουκρανίας ήταν η βασική αιτία για την UEFA να εφαρμόσει «κλειδάριθμους ασφαλείας» στις κληρώσεις των ευρωπαϊκών κυπέλλων, προκειμένου να μη συμπέσουν ομάδες από τις δυο χώρες, αφού η οποιαδήποτε αγωνιστική αναμέτρηση είναι πλέον σίγουρο ότι θα διεξαγόταν υπό τη σκιά της γενικότερης αντιπαράθεσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου