20 Δεκ 2018

“Οι γονείς μας κάψανε Εβραίους, γιατί οι Εβραίοι καίγονται καλύτερα” τραγουδούν οπαδοί της Μπρυζ μετά από αγώνα

Η ευδοκίμηση φασιστικών ομάδων στα γήπεδα δεν είναι ούτε καινούριο, ούτε φυσικά αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. Αυτή τη φορά η είδηση έρχεται από το Βέλγιο, στον απόηχο μάλιστα της πορείας ακροδεξιών πριν λίγες μέρες στο κέντρο των Βρυξελλών, μετά την παραίτηση του ακροδεξιού φλαμανδικού κόμματος από την κυβέρνηση, που βύθισε τη χώρα σε πολιτική κρίση.
Το συγκεκριμένο περιστατικό που καταγράφηκε σε βίντεο, διαδραματίστηκε τον περασμένο Αύγουστο στη διάρκεια του αγώνα της Μπρυζ εναντίον της Άντερλεχτ στο στάδιο Jan Breydel. Στο βίντεο διακρίνονται οπαδοί της Μπρυζ μετά τη νίκη της ομάδας να τραγουδούν ναζιστικά άσματα με στίχους όπως: «Ο πατέρας μου ήταν σε απόσπασμα, η μάνα μου ήταν στα Ες – Ες, κάψανε μαζί Εβραίους, γιατί οι Εβραίοι καίγονται καλύτερα».
Δεν είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση του συλλόγου βρίσκεται στο στόχαστρο για ακροδεξιές συμπεριφορές των οπαδών του.  Στις αρχές του 2018 ο παίχτης της Σαρλερουά Ν’ Γκανγκά έγινε δεκτός από μερίδα των θεατών της αντίπαλης ομάδας με ρατσιστικά συνθήματα, ενώ πέρσι η διοίκηση είχε απαιτήσει από τους οπαδούς να πάψουν να λένε το τραγούδι  «Όποιος δεν πηδά είναι Εβραίους» στις κερκίδες.
Οι ρίζες του προβλήματος είναι βαθιές και προκαλούν συχνά αντιδράσεις από εβραϊκές οργανώσεις του Βελγίου, που ανησυχούν ιδιαίτερα για την εξάπλωση αντισημιτικών ύμνων στα γήπεδα της χώρας.
Ο Joël Rubinfeld, πρόεδρος της «Βελγικής Λίγκας κατά του Αντισημιτισμού» καταδικάζει αυτά τα φαινόμενα και ζητά ανάληψη ευθυνών, σε επίπεδο διοίκησης, οπαδικών συνδέσμων , αλλά και της δικαιοσύνη, προσθέτοντας «Κατά τη γνώμη μου, τιμωρώντας 1 μπορεί να διαπαιδαγωγηθούν 100», θεωρώντας υπερβολικά επιεική την ως τώρα αντιμετώπιση από τους συλλόγους και τις αρχές.
Υπογραμμίζει επίσης το φαινόμενο της απενεχοποίησης φασιστικών συμπεριφορών, που προωθείται και μέσα από τα ΜΚΔ: «Κάποτε ο κόσμος έφτιαχνε ψεύτικα προφίλ, σήμερα δεν κρύβονται γιατί ξέρουν πως ποτέ δε θα διωχθούν ή θα τιμωρηθούν. Αυτό πρέπει ν’αλλάξει.» Από την πλευρά της, η διοίκηση του συλλόγου δήλωσε πως είναι εν γνώσει του βίντεο, καταδικάζει απολύτως τέτοιες συμπεριφορές, υποστηρίζοντας πως οι οπαδοί στο βίντεο έχουν ταυτοποιηθεί και έχουν αποκλειστεί από την έδρα της ομάδας, ενώ εξετάζονται και δικαστικά μέτρα εναντίον τους.
Με πληροφορίες από: lalibre.be

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ