7 Ιαν 2019

Αυτό που παράγει ο καπιταλισμός είναι ο θάνατος – Χρονικό εργοδοτικών εγκλημάτων στο γ’ τρίμηνο του 2018

Φτάνει να ρίξει κανείς μια ματιά μόνο στα καταγεγραμμένα εργατικά «ατυχήματα» της παραμονής του νέου έτους, για να του αποτυπωθεί μια γενική εικόνα για τα όσα έρχονται αντιμέτωποι στην καθημερινή ζωή οι άνθρωποι της εργατικής τάξης όλο το χρόνο, κάθε μέρα.

Λίγη ώρα πριν αλλάξει ο χρόνος, ακόμα ένας εργαζόμενος ντελιβεράς θα αφήσει το αίμα του στην άσφαλτο. Ακόμα ένας εργαζόμενος στην αποκομιδή και διαχείριση απορριμμάτων θα τσακιστεί.

Και αυτή τη φορά, η λίστα που καταγράφουμε ως ”προσπάθεια καταγραφής εργοδοτικών εγκλημάτων” μέσα σε τέσσερις μήνες, είναι τεράστια. Μόνο στη λίστα που ακολουθεί 21 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους σε μια προσπάθεια να βγάλουν το πενιχρό μεροκάματο. Η εργατική τάξη πουλάει την εργατική της δύναμη σε μια όλο και πιο εντατικοποιημένη συνθήκη, χύνει το αίμα της και σακατεύεται για να καρπωθούν τα κέρδη οι καπιταλιστές. Εργοδότες, εργολάβοι, ιδιοκτήτες, αφεντικά κερδοφορούν στις πλάτες μας. Οι πολιτικοί τους υπερασπιστές συνεχίζουν, όσο κι αν προσπαθούν σήμερα οι “αριστεροί” διαχειριστές να μας πείσουν για το αντίθετο, την ταξική επίθεση και εκμετάλλευση. Η ταξική εκμετάλλευση συνεχίζεται… η ταξική πάλη επίσης!

Ακολουθεί μια ακόμα προσπάθεια συνολικής καταγραφής εργοδοτικών εγκλημάτων από αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τέλος του έτους:

31/8 Εργαζόμενη στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» υπέστη ηλεκτροπληξία την ώρα που άνοιξε διακόπτη ηλεκτρικού ρεύματος.
4/9 Εργαζόμενος ντελίβερι στο Ναύπλιο τραυματίστηκε όταν χτυπήθηκε πάνω στο μηχανάκι από δύο ΙΧ αυτοκίνητα.
5/9 23χρονος ναυτικός τραυματίστηκε στο ισχίο έπειτα από πτώση στο μηχανοστάσιο του πλοίου Ε/Γ-Ο/Γ «ΔΙΑΓΟΡΑΣ».
12/9 23χρονος εργαζόμενος τραυματίστηκε σοβαρά σε εκκοκκιστήριο στην Εκκάρα Δομοκού.
13/9 63χρονος που πραγματοποιούσε εργασίες συντήρησης κλιματιστικού σε κατάστημα στη Θεσσαλονίκη, έπεσε από την σκάλα, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
14/9 Ο αρτεργάτης Γ.Χ. τραυματίστηκε σοβαρά με αποτέλεσμα να χάσει το χέρι του, στο εργαστήριο της επιχείρησης «Της μάνας τα καλούδια», στο Ηράκλειο Κρήτης.
17/9 Εργαζόμενος στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ τραυματίστηκε σοβαρά στην λεκάνη. Ο εργαζόμενος εκτελούσε εργασίες σε πόστο που είναι εκτός της ειδίκευσής του.
18/9 Εργάτης τραυματίστηκε στο πρόσωπο κατά την διάρκεια κοπής δέντρων σε δασική περιοχή στη Νεράιδα Στυλίδας.
19/9 Δύο οχήματα στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης Ηρακλείου (ΚΔΑΥ) συγκρούστηκαν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας χειριστής στον αυχένα. Στο ένα όχημα (περονοφόρο) δεν λειτούργησαν τα φρένα.
25/9 Εργάτης σε εργοτάξιο έργων εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην Κάρυστο, της εταιρίας ENEL, τραυματίστηκε στο πόδι. Παρά τους δυνατούς ανέμους στην περιοχή οι εργασίες συνεχίστηκαν κανονικά με αποτέλεσμα των τραυματισμό του εργάτη.
27/9 Δύο εργάτες (63 και 51 ετών) έχασαν τη ζωή τους στην Τήνο, όταν κατέρρευσε τοίχος κατοικίας και τους καταπλάκωσε την ώρα που έκαναν εργασίες.
29/9 44χρονος πυροσβέστης έχασε τη ζωή του στις Σέρρες, όταν στην προσπάθεια κατάσβεσης φωτιάς μαζί με συναδέλφους του, πάτησε γυμνό καλώδιο της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να πάθει ηλεκτροπληξία.
1/10 Εργάτης σε μηχανουργείο καταπλακώθηκε από κλαρκ στο Ηράκλειο Κρήτης, με αποτέλεσμα να υποστεί κατάγματα στα πόδια και να τραυματιστεί σοβαρά στη θωρακική χώρα.
2/10 36χρονος εργάτης που εργαζόταν στα αμπέλια Λαζαρίδη, έχασε τη ζωή του μετά από τσίμπημα μέλισσας κατά τη συγκομιδή των σταφυλιών.
3/10 Μετά από 12 ημέρες νοσηλείας στην ΜΕΘ του νοσοκομείου Χανίων, εξέπνευσε 22χρονη ξενοδοχοϋπάλληλος που είχε εγκλωβιστεί μέσα σε ασανσέρ ξενοδοχείου.
4/10 40χρονος εργάτης υπέστη ακρωτηριασμό στο χέρι, στο ύψος του καρπού, σε εργοστάσιο συσκευασίας ξηρών καρπών στη Νέα Λεύκη της Λάρισας.
5/10 Ασκούμενη βοηθός Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων τραυματίστηκε από πτώση σοβάδων στο νοσοκομείο του Κιλκίς.
9/10 Εργαζόμενος στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V τραυματίστηκε σοβαρά στα πλευρά και την λεκάνη, όταν έπεσε σε χαντάκι από ύψος 3 μέτρων.
9/10 Τέσσερις εργάτες της ΛΑΡΚΟ μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, όταν χύθηκαν τόνοι από καυτό και ψιλό υλικό.
12/10 Εργαζόμενος στο αεροδρόμιο της Σάμου έχασε τη ζωή του από ανακοπή καρδιάς. Στο αεροδρόμιο δεν υπήρχε γιατρός.
15/10 Η εμπειρία εργάτη της  ΛΑΡΚΟ απέτρεψε από το να κινδυνέψουν ζωές, όταν έσπασαν μερικώς τα φρένα ανύψωσης στη γερανογέφυρα στην αίθουσα των ηλεκτροκαμίνων.
18/10 Εργαζόμενη συμβασιούχος στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Αλμυρού Μαγνησίας τραυματίστηκε στο κεφάλι όταν έπεσε από το απορριμματοφόρο την ώρα που αυτό βρισκόταν εν κινήσει.
22/10 Εργαζόμενη στην αποκομιδή απορριμμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης τραυματίστηκε, όταν παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο.
22/10 Οικοδόμος τραυματίστηκε σοβαρά στο εργοτάξιο κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ.
24/10 21χρονος εργάτης καταπλακώθηκε από τοίχο στην Καμαριώτισσα της Σαμοθράκης, κατά την διάρκεια εργασιών κατεδάφισης κτιρίου.
25/10 50χρονος χειριστής σκαπτικού μηχανήματος έχασε τη ζωή του κατά την διάρκεια εργασιών κατεδάφισης σπιτιού στα Τσουκαλέικα Αχαΐας.
25/10 Σοβαρά τραυματίστηκε εργάτης στο εργοτάξιο ανακαίνισης του «Αστέρα» Βουλιαγμένης.
29/10 Συμβασιούχος εργαζόμενος του δήμου Αμαρουσίου πέθανε εν ώρα εργασίας από παθολογικά αίτια.
9/11 Νεκρός συμβασιούχος εργαζόμενος του δήμου Ασπροπύργου και ακόμα ένας εργάτης τραυματισμένος, όταν κατά την διάρκεια καθαρισμού πεζοδρομίων στην λεωφόρο Νίκης (ΝΑΤΟ), παρασύρθηκαν από ΙΧ.
13/11 Ντελιβεράς έχασε τελικά την ζωή του μετά από τρεις βδομάδες νοσηλείας. Ο εργαζόμενος είχε χτυπηθεί από ΙΧ αυτοκίνητο στη Θεσσαλονίκη εν ώρα εργασίας.
16/11 Διανομέας τραυματίστηκε εν ώρα εργασίας, ενώ το μηχανάκι του καταστράφηκε ολοσχερώς.
16/11 54χρονος οδηγός απορριμματοφόρου έχασε τη ζωή του όταν ανετράπη το όχημα στη λεωφόρο ΝΑΤΟ πηγαίνοντας προς τη χωματερή.
19/11 52χρονος δάσκαλος έχασε τη ζωή του, την ώρα που ασκούσε τα διδακτικά του καθήκοντα στο 6ο δημοτικό σχολείο Συκεών.
20/11 ‘Έπειτα από δέκα μέρες νοσηλείας, έχασε τελικά τη ζωή του 35χρονος οδηγός ντελίβερι που εργαζόταν στην επιχείρηση «Ο πρόεδρος» στη Γλυφάδα.
20/11 Ντελίβερι στην επιχείρηση ¨λαός και καλαμάκι» της Γλυφάδας, τραυματίστηκε σοβαρά εν ώρα εργασίας.
20/11 65χρονος οικοδόμος έχασε τη ζωή του πέφτοντας από την ταράτσα του υπό ανακαίνιση κτιρίου – γνωστό ως «κόκκινο σπίτι» στη Θεσσαλονίκη.
21/11 Εργαζόμενη έχασε τη ζωή της εν ώρα εργασίας σε κατάστημα ένδυσης.
26/11 Σοβαρά τραυματίστηκε εργαζόμενος έπειτα από πτώση στο κενό του ασανσέρ σε κατάστημα «ΜΙΚΕΛ» στη Λάρισα.
10/12 Απορριμματοφόρο του δήμου Λευκάδας ντελαπάρισε κατά τη διάρκεια της αποκομιδής σε παραλιακό δρομίσκο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ο οδηγός και ο συνοδηγός του οχήματος.
10/12 Εργάτης υπέστη ηλεκτροπληξία κατά τη διάρκεια χειρισμού μηχανήματος στο Ηράκλειο Κρήτης.
11/12 Δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν στον ΑΗΣ Καρδιάς της ΔΕΗ μεταξύ Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, όταν κατέρρευσε αποθέτης – απολήπτης  στην αυλή λιγνίτη του σταθμού.
13/12 Εργάτης καθαριότητας στο δήμο Περιστερίου μεταφέρθηκε αναίσθητος στο νοσοκομείο, όταν έπεσε από το σκαλοπάτι του απορριμματοφόρου με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο κεφάλι.
14/12 25χρονος δύτης, εργαζόμενος σε μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας, έχασε τη ζωή του κατά την διάρκεια κατάδυσης κοντά στη νησίδα Στρογγύλη, στη Ρόδο.
15/12 59χρονος συμβασιούχος εργαζόμενος στη ΔΕΥΑΔ Καλύμνου άφησε την τελευταία του πνοή μετά από σοβαρό εργατικό «ατύχημα» πριν από πέντε μήνες περίπου, όταν είχε πέσει σε φρεάτιο με νερά και είχε «χτυπηθεί» από ρεύμα.
17/12 Εργαζόμενος σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στο κατάστημα εν ώρα εργασίας.
18/12 40χρονος εργαζόμενος σε λατομείο στη Δράμα έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από κομμάτι όγκου μαρμάρου.
18/12 Τρεις εργαζόμενοι σε απορριμματοφόρο του δήμου Λαυρεωτικής κινδύνεψαν, όταν το όχημα ντεραπάρισε και κατέληξε σε χωράφι.
20/12 Εργαζόμενη καθαριότητας στο δήμο Χαλανδρίου τραυματίστηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο, κατά τη διάρκεια καθαριότητας  χώρου όπου διεξάγεται λαϊκή αγορά.
20/12 Ντελιβεράς στον πύργο τραυματίστηκε όταν το μηχανάκι του συγκρούστηκε με ΙΧ αυτοκίνητο.
27/12 Εργαζόμενος τραυματίστηκε στο εργοτάξιο του πρώην «Παπαστράτος» στον Πειραιά.
31/12 Χειριστής εκχιονιστικού μηχανήματος στην περιοχή του Δομοκού, κατά την διάρκεια εργασίας και ενώ η χιονόπτωση ήταν πυκνή, λιποθύμησε με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί για λίγες ώρες στην μονάδα εντατικής θεραπείας.
31/12 Εργαζόμενος καθαριότητας στην Ιεράπετρα έπεσε από μεγάλο ύψος, κατά την διάρκεια ξεφόρτωσης σκουπιδιών στην χωματερή, με αποτέλεσμα να υποστεί πολλαπλά κατάγματα.
31/12 Λίγο πριν την «αλλαγή του χρόνου» 27χρονος ντελιβεράς στα Χανιά, κατά τη διάρκεια παραγγελίας, έχασε τον έλεγχο του δικύκλου με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του. Ο νεαρός εργαζόμενος έκανε δύο δουλειές και ήταν πατέρας δύο μικρών παιδιών.
Πηγή: proletconnect

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ