5 Ιαν 2019

Εργάτες – δούλοι στους σταθμούς και τα ορυχεία της ΔΕΗ

Η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση στον ενεργειακό τομέα, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτές των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ολοκληρώνει το ξεπούλημα της ΔΕΗ, στο όνομα της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ξεθεμελιώνει όλα τα δικαιώματα των εργαζόμενων στους σταθμούς και τα ορυχεία της ΔΕΗ.
Tο Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) με ανακοίνωσή του γνωστοποιεί την κατάσταση που επικρατεί στις εργολαβίες των ορυχείων και των σταθμών:
“– Εκατοντάδες εργαζόμενοι στις εργολαβίες των σταθμών και ορυχείων έκαναν γιορτές απλήρωτοι και κάποιοι με ψίχουλα (μερίσματα) που ρίχνουν οι εργολάβοι έναντι αμοιβής.
—  Όσο για το δώρο Χριστουγέννων κάποιοι εργαζόμενοι το επέστρεψαν εξ΄ ολοκλήρου στους εργοδότες τους και κάποιοι στην καλύτερη περίπτωση ένα μέρος τους.
— Είναι εκατοντάδες οι εργαζόμενοι που έχουν να πάρουν δεδουλευμένα από εργολαβίες που έληξαν οι συμβάσεις εδώ και δύο έως πέντε χρόνια.
— Οι εργαζόμενοι όχι μόνο είναι απλήρωτοι, αλλά ελλοχεύει η απόλυση σε περίπτωση διαμαρτυρίας. Η τρομοκρατία είναι παρούσα. Μόνο όταν ο εργολάβος διεκδικεί από τη ΔΕΗ, χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους σαν ασπίδα.
Τα παραπάνω αποτελούν τον κανόνα της κατάστασης που επικρατεί στις εργολαβίες των ορυχείων και των σταθμών. Ο πολυδιαφημιζόμενος νόμος για την «απλήρωτη και αδήλωτη εργασία» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όχι μόνο δεν μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της απλήρωτης εργασίας αλλά και δεν ήθελε, αφού ο βασικός στόχος παραμένει το χαμηλό κόστος εργασίας.
Τα κέρδη της ΔΕΗ ΑΕ και των εργολάβων είναι ποτισμένα με τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων. Αυτό επιτάσσει ο δρόμος της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και του ανταγωνισμού, που κλείνει και ιδιωτικοποιεί εργοστάσια και αφήνει απλήρωτους και στην ανασφάλεια χιλιάδες εργαζόμενους.
Αυτήν την πολιτική που εκπορεύεται από την ΕΕ, την προσκυνάνε τα αστικά κόμματα, αλλά δυστυχώς και μια συνδικαλιστική πλειοψηφία που την αποδέχεται και τη στηρίζει.”
Τέλος καλεί όλο το έκτακτο προσωπικό (εργαζόμενους στις εργολαβίες, οκταμηνίτες, διμηνήτες) και με τη στήριξη από τους μόνιμους, να ξεπεράσουν τους φόβους και τις αναστολές και μαζί με το ΣΕΕΕΝ που είναι το μοναδικό Σωματείο που προσπαθεί να οργανώσει τον αγώνα ενάντια στην απλήρωτη εργασία και διαμορφώνει αιτήματα με βάση τις δικές τους ανάγκες, να διεκδικήσουν:
“– Άμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων και κατάργηση της απλήρωτης εργασίας. Κανένας απλήρωτος εργαζόμενος.
— Πρόσληψη προσωπικού με το καθεστώς της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με παράλληλη κατάργηση του δουλεμπορίου.
— Υπογραφή ΣΣΕ για όλο το έκτακτο προσωπικό με κατώτερο μισθό τα 751€ συμπεριλαμβανομένων των οικογενειακών, ανθυγιεινών επιδομάτων και τριετιών.
Με αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ