20 Φεβ 2019

«Βίος και πολιτεία» του Γκουαϊδό


Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια ανατροπής της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης της Βενεζουέλας από τις ΗΠΑ - ΕΕ και τους συμμάχους τους, βλέπουν το φως της δημοσιότητας ορισμένα αποκαλυπτικά στοιχεία για «τον βίο και την πολιτεία» του Χουάν Γκουαϊδό, επικεφαλής της αντιπολίτευσης ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε «μεταβατικός πρόεδρος» της χώρας και αναγνωρίστηκε ως τέτοιος από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Οπως προκύπτει, ο Γκουαϊδό, ο οποίος αποτελεί «αιχμή του δόρατος» τμημάτων της αστικής τάξης της Βενεζουέλας τα οποία συνδέουν τα συμφέροντά τους με την ανατροπή της κυβέρνησης Μαδούρο και τον αναπροσανατολισμό των διεθνών συμμαχιών της χώρας, έχει μακρά θητεία σε «εργαστήρια» κατασκευής ηγετών, που σχετίζονται με τη δράση της CIA. Ο 35χρονος Γκουαϊδό όλα τα προηγούμενα χρόνια δρούσε στο παρασκήνιο, δίπλα σε άλλους αστούς πολιτικούς, όπως ο Λεοπόλντο Λόπες, ο Ενρίκε Καπρίλες, ο Χούλιο Μπόρχες, που είχαν εμπλακεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην απόπειρα πραξικοπήματος για την ανατροπή του Ούγκο Τσάβες το 2002 (όταν για δυο μέρες έγινε πρόεδρος της χώρας ο πρόεδρος των Βιομηχάνων!) και έχουν καταδικαστεί για τη συμμετοχή τους στα βίαια επεισόδια του 2014 και του 2017, που οδήγησαν σε δεκάδες νεκρούς.
* * *
Ο Γκουαϊδό, από δημοσιεύματα και στοιχεία που βγαίνουν στη φόρα αυτές τις μέρες, αποδεικνύεται ότι έχει προετοιμαστεί κατάλληλα από τα φοιτητικά του χρόνια. Το φθινόπωρο του 2005, μαζί με άλλα «φυντάνια», όπως ο Νταβίντ Σμολάνσκι και ο Γιον Γκοϊκοετσέα, στελέχη και οι δύο της αντιπολίτευσης, έκαναν «εκπαίδευση» στο Βελιγράδι, στην οργάνωση «Κέντρο Εφαρμοσμένων Μη Βίαιων Δράσεων και Στρατηγικών» (CANVAS), γνωστή για την προετοιμασία «έγχρωμων επαναστάσεων» (βλ. αλλαγή μη αρεστών κυβερνήσεων), όπως αυτές που είδαμε στη Γιουγκοσλαβία, στη Γεωργία, στην Ουκρανία κ.α., χρηματοδοτούμενη από τα «ευαγή» ιδρύματα του Ουγγροαμερικανού μεγαλοκαπιταλιστή Τζορτζ Σόρος και ινστιτούτων Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών των ΗΠΑ. Το CANVAS δημιουργήθηκε από πρώην φοιτητές - συνεργάτες της CIA, της οργάνωσης «Otpor», που οργάνωσαν τη «φοιτητική διαμαρτυρία κατά του Μιλόσεβιτς» και στη συνέχεια έστησαν το εν λόγω κέντρο για να μεταφέρουν την ...πείρα σε άλλους ενδιαφερόμενους «δημοκράτες» ανά τον κόσμο. Μετά από αυτή την «εκπαίδευση», ο Γκουαϊδό πήγε στις ΗΠΑ το 2007 και γράφτηκε στο «Πρόγραμμα Διακυβέρνησης και Πολιτικής Διαχείρισης» στο Πανεπιστήμιο George Washington, υπό την κηδεμονία του Βενεζουελάνου οικονομολόγου Λουίς Ενρίκε Μπεριζμπεϊτία, που ήταν και διευθυντικό στέλεχος του ΔΝΤ.
* * *
Μετά το ...«μεταπτυχιακό» στις ΗΠΑ, το 2007 συνέβαλε στη δημιουργία της οργάνωσης «Generation 2007». Αυτή η ομάδα κρούσης χρησιμοποιήθηκε όλα τα επόμενα χρόνια σε όλες τις βίαιες συγκεντρώσεις (γνωστές ως guaribas). Στο διαδίκτυο μάλιστα κυκλοφορούν φωτογραφίες όλων αυτών των «φυντανιών» να φοράνε μπλούζες της «Οtpor». Κάποιες από αυτές τις φωτογραφίες ή βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά του Γκουαϊδό, αποσύρθηκαν από τον ίδιο για ευνόητους λόγους. Οπως αποκαλύπτουν ακόμα και αμερικανικά ΜΜΕ, πριν αυτοανακηρυχθεί «μεταβατικός πρόεδρος» στις 23 Γενάρη ο Γκουαϊδό είχε συναντηθεί στις 10 του μήνα με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ενώ ο συνεργάτης του στην Ουάσιγκτον, Νταβίντ Σμολάνσκι, διατηρεί άμεση επαφή με τον Ελιοτ Εϊμπράμς, ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ στη Βενεζουέλα, συντονιστή για την «ανθρωπιστική βοήθεια», παλιό πράκτορα επί Ρέιγκαν και οργανωτή των εγκληματιών μισθοφόρων «Κόντρας» στη Νικαράγουα τη δεκαετία του '80. Αν κάτι επιβεβαιώνεται, λοιπόν, είναι ότι οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα μόνο τυχαίες δεν είναι και ότι η ιμπεριαλιστική επέμβαση οργανώνεται μεθοδικά και κατά κύματα όλα αυτά τα χρόνια, αξιοποιώντας και τις ενδοαστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της χώρας. Οσο για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η ευθύνη της για τη στήριξη του σχεδίου ΗΠΑ - ΕΕ σε βάρος του λαού της Βενεζουέλας δεν ξεπλένεται με τίποτα. Πόσο μάλλον όταν έρχονται στο φως τέτοια αποκαλυπτικά στοιχεία για τον «εκλεκτό» τους στη Βενεζουέλα.

Δ. Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ