Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //Στις 8 Απριλίου 1877, γεννήθηκε η Jeanne Marie Labourbe, Γαλλίδα επαναστάτρια, Μπολσεβίκα και διεθνίστρια. Εμπνεύστηκε από παιδί από την κληρονομιά της Κομμούνας του Παρισιού. Το 1894, σε ηλικία 17 ετών, βρήκε δουλειά σαν καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας στην Ρωσία και συμμετείχε στην ίδρυση του μπολσεβίκικου κόμματος.
Συμμετείχε στην Οκτωβριανή των Μπολσεβίκων του 1917 και το 1918 ίδρυσε την πρώτη γαλλική κομμουνιστική ομάδα στην Ρωσία.
Όταν τα γαλλικά στρατεύματα κατέλαβαν την Οδησσό για να χτυπήσουν την Οκτωβριανή Επανάσταση μετακόμισε εκεί και άρχισε την δράση της μεταξύ των Γάλλων στρατιωτών και των ναυτικών. Συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην εξέγερση των Γάλλων στην Μαύρη θάλασσα και στην άρνησή τους να επιτεθούν ενάντια στις επαναστατικές δυνάμεις.
Το 1919 συνελήφθη για την δράση της και εκτελέστηκε από την Γαλλική Στρατιωτική Διοίκηση στην Οδησσό. Την δεκαετία του 20 ομάδα της Κομμουνιστικής νεολαίας Γαλλίας ονομάστηκε «Τα παιδιά της Labourbe». Ταινία του 1965 για την εξέγερση των Γάλλων ναυτικών στην Μαύρη θάλασσα περιγράφει την συμβολή της.
Στα 100 χρόνια από την γέννησή της, το 1977, η Σοβιετική Ένωση εξέδωσε γραμματόσημο προς τιμήν της.
Ακόμη και σήμερα στην Γαλλία υπάρχουν δρόμοι με το όνομά της.
«Η γενική ακτινοβολία της Επανάστασης, για να μετουσιωθεί σε «χειροπιαστά αποτελέσματα», χρειάστηκε συνειδητή προπαγανδιστική και οργανωτική δραστηριότητα των μπολσεβίκων στις γραμμές των γαλλικών στρατευμάτων της επέμβασης. Ήταν σημαντική η δουλειά των «απέξω» που κατάφερε αποτελέσματα και στις γραμμές των γαλλικών στρατευμάτων. Σε αυτήν την προσπάθεια, οι μπολσεβίκοι είχαν και θύματα όπως η Γαλλίδα επαναστάτρια, Ζαν Μαρί Λαμπούρμπ, από χρόνια μετανάστρια στη Ρωσία. Μαζί με τους συντρόφους της οργάνωναν τη ζύμωση στις γραμμές των Γάλλων στρατιωτών. Την 1η Μάρτη 1919, η Λαμπούρμπ, μαζί με άλλους 10 συντρόφους, ανάμεσά τους πέντε γυναίκες, πιάστηκαν από τη γαλλική στρατονομία και εκτελέστηκαν. Αυτή η θυσία δεν πήγε χαμένη και αυτή συνέβαλε στην υπόσκαψη της προσπάθειας του Γαλλικού Γενικού Επιτελείου να μη διασαλευτεί η επιβολή της πειθαρχίας περιγράφει ο Ριζοσπάστης παρουσιάζοντας το βιβλίο του
ΑΝΤΡΕ ΜΑΡΤΙ. «Το έπος της μαύρης θάλασσας» Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» το 2014.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου