Σε παλαιότερα κείμενα μας, με αφορμή την «σύμπραξη» του Facebook και των «Ellinika Hoaxes», είχαμε επισημάνει τον κίνδυνο επιβολής έμμεσης, ή άμεσης, λογοκρισίας με πρόσχημα τα «fake news».
Τόσο σε σχετικό υπόμνημα προς την ΕΣΗΕΑ, όσο και από αυτό εδώ το βήμα, έχουμε αναδείξει το πόσο επικίνδυνο είναι, για τη δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου, να αναλαμβάνει ενα σάιτ να μοιράζει πιστοποιητικά δημοσιογραφικής εγκυρότητας. Μήπως, τελικά, πίσω απ’ το δήθεν κυνήγι της «τοξικότητας» των ειδήσεων κρύβεται το κυνήγι της ταξικής προσέγγισης των γεγονότων;
Δεν πέρασε πολύς καιρός και είχαμε ήδη ενα πρώτο ανησυχητικό δείγμα «προληπτικής λογοκρισίας» στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του Facebook.
Πιο συγκεκριμένα, στην σελίδα (Group) «Τέχνη είναι οι αγώνες του λαού» εστάλη μήνυμα από το Facebook ότι «μέλος της σελίδας κοινοποίησε περιεχόμενο που αξιολογήθηκε ως «ψευδές» από τον οργανισμό διασταύρωσης ειδήσεων Ellinika Hoaxes». Το ενδιαφέρον της υπόθεσης δεν είναι στο μήνυμα καθεαυτό αλλά στο γεγονός ότι,
πρώτον, ο μηχανισμός ανίχνευσης της «ψευδούς είδησης» ενεργοποιήθηκε πριν καν κοινοποιηθεί το link (άρθρο, βίντεο κλπ.), μιας και απαιτείται έγκριση από το διαχειριστή της ομάδας (η οποία και δεν εδόθη μέχρι τη στιγμή λήψης της προειδοποίησης από το facebook) και
δεύτερον, η σχετική προειδοποίηση που περιλαμβάνεται στο τέλος του μηνύματος που λέει: «Αν μια ομάδα κοινοποιεί συνεχώς ψευδείς ειδήσεις, το Facebook ενδέχεται να μετακινήσει το περιεχόμενο της ομάδας προς τα κάτω στις Ενημερώσεις, το οποίο σημαίνει ότι λιγότερα άτομα θα επισκέπτονται την ομάδα. Το Facebook μπορεί επίσης να σταματήσει να προτείνει σε άτομα να γίνουν μέλη της ομάδας».
1560369373382blob
Τι μας λέει, με λίγα λόγια το Facebook; Ότι με βάση την κρίση των «Ellinika Hoaxes», αναφορικά με το τι είναι και τι δεν είναι «Ψευδές», δύναται να ασκήσει έμμεση λογοκρισία, είτε μετακινώντας το περιεχόμενο της ομάδας «προς τα κάτω στις Ενημερώσεις», είτε σταματώντας «να προτείνει σε άτομα να γίνουν μέλη της ομάδας».
Να, λοιπόν, πως εφαρμόζεται, αργά αλλά σταθερά, στην πράξη, η «αστυνόμευση» στα κοινωνικά δίκτυα. Πρόκειται για μια κατάσταση που ενέχει σημαντικότατους κινδύνους, τόσο για το λειτούργημα της δημοσιογραφίας όσο και για το ίδιο το δικαίωμα του λαού στην ελεύθερη έκφραση.