20 Ιουλ 2019

BASKET LEAGUE Oι κόντρες συμφερόντων, τα αλισβερίσια και το ρευστό τοπίο



Αβέβαιο παραμένει το μέλλον του Ολυμπιακού στις εγχώριες διοργανώσεις, μετά την ποινή του υποβιβασμού του στην Α2
Eurokinissi Sports
Αβέβαιο παραμένει το μέλλον του Ολυμπιακού στις εγχώριες διοργανώσεις, μετά την ποινή του υποβιβασμού του στην Α2
Με την προηγούμενη σεζόν να έχει τελειώσει υπό τη σκιά της οξυμένης κόντρας συμφερόντων μεταξύ των Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, που οδήγησε σε ακραίες και - σε κάποιες περιπτώσεις - πρωτοφανείς καταστάσεις, σχεδόν δυόμισι μήνες μετά, τα πράγματα δεν μοιάζουν καλύτερα για την Basket League. Την ώρα που η κόντρα των δύο «αιωνίων» συνεχίζεται με ποικίλους τρόπους, ο ΕΣΑΚΕ καλείται να αντιμετωπίσει και μια σειρά άλλων σημαντικών ζητημάτων. Είναι χαρακτηριστικό πως και η πρόσφατη επικύρωση της συνολικής βαθμολογίας του πρωταθλήματος δημιούργησε αναστάτωση που οδήγησε σε αναδίπλωση του ΕΣΑΚΕ σε σχέση με προηγούμενη απόφασή του, πιο συγκεκριμένη για τον υποβιβασμό ή μη του Λαυρίου.
Την ίδια στιγμή όμως, πέραν των διαδικαστικών θεμάτων, δεν είναι λίγα και τα προβλήματα σε πρακτικό επίπεδο, με τις περισσότερες ομάδες της κατηγορίας να αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στον οικονομικό τομέα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του προηγούμενου διαστήματος, ακριβώς λόγω των μεγάλων αυτών προβλημάτων κάποια σωματεία σκέφτονται την αποχώρηση από το πρωτάθλημα της νέας σεζόν. Από την άλλη, στη «γνωστή» συνταγή που παρατηρείται στον αθλητισμό - προϊόν, τα όσα συμβαίνουν οδήγησαν σε ένα εμπορικό αλισβερίσι με εξαγορές ΑΦΜ ομάδων και προτάσεις συγχώνευσης.

Ουκ ολίγα είναι τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα μέλη του ΕΣΑΚΕ ενόψει της νέας σεζόν της Basket League
Eurokinissi
Ουκ ολίγα είναι τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα μέλη του ΕΣΑΚΕ ενόψει της νέας σεζόν της Basket League
Φυσικά, οι εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα - κόντρες πρωταγωνιστών, προβλήματα ομάδων, εμπορικά αλισβερίσια κ.ο.κ. - αποτελούν συνέπειες της λογικής της εμπορευματοποίησης η οποία διέπει πλήρως και το ελληνικό μπασκετικό πρωτάθλημα. Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ συλλόγων οι οποίες έχουν άμεση σχέση με τα συμφέροντα του επιχειρηματία - ιδιοκτήτη, η εξάρτηση ακόμα και της βιωσιμότητας ενός συλλόγου από με τους υπολογισμούς του χορηγού, τα εμπορικά αλισβερίσια, οι αποφάσεις που παρακάμπτουν τα αγωνιστικό μέρος κ.λπ., ξεκάθαρα αποτελούν πλευρές του ίδιου οικοδομήματος, στο οποίο το κυνήγι των κέρδους ανάγεται σε υπέρτατο σκοπό.
Η περίπτωση του Ολυμπιακού
Με τους ιδιοκτήτες της ΚΑΕ, αδερφούς Αγγελόπουλους, κυρίως με αφορμή τις διαιτητικές αποφάσεις να έχουν τραβήξει την περασμένη σεζόν στα άκρα το σκοινί της κόντρας τους με τον Παναθηναϊκό αλλά και την Ομοσπονδία, ο Ολυμπιακός πρωταγωνίστησε στις περισσότερες από τις σημαντικές εξελίξεις της περασμένης σεζόν στο ελληνικό μπάσκετ.
Η αποχώρηση στο ημίχρονο του ημιτελικού Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, καθώς και η αποχή από τον αγώνα πρωταθλήματος με τους «πράσινους» στο ΣΕΦ για τον δεύτερο γύρο, οδήγησε στην τιμωρία των «ερυθρολεύκων» με αφαίρεση 6 βαθμών, κάτι που για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια τούς έφερε εκτός των δύο πρώτων θέσεων της κανονικής περιόδου. Μετέπειτα, η ΚΑΕ αποφάσισε την αποχή της ομάδας και από τον αγώνα των πλέι οφ κόντρα στον Παναθηναϊκό, οδηγώντας σε τιμωρία της με υποβιβασμό στην Α2. Η απόρριψη από το ΑΣΕΑΔ των τριών προσφυγών που έκανε ο Ολυμπιακός - κατά του κύρους της τελευταίας αγωνιστικής της Basket League, της μερικής επικύρωσης της βαθμολογίας από τον ΕΣΑΚΕ (θέσεις 1-8) και της έναρξης των πλέι οφ - «σφράγισε» τον υποβιβασμό.

Τουλάχιστον μέχρι και το απόγευμα της Πέμπτης 18/7, ωστόσο, η ΚΑΕ Ολυμπιακός δεν είχε δηλώσει επίσημα συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Α2, κάτι που οδήγησε σε μπάχαλο στον καταρτισμό της κατηγορίας από την ΕΟΚ. Μάλιστα ο Ολυμπιακός εξέτασε την προοπτική συμμετοχής του στην Αδριατική Λίγκα (όπου αγωνίζονται ομάδες από χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας), χωρίς αποτέλεσμα.
Να σημειωθεί ότι ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στις εγχώριες υποχρεώσεις των Πειραιωτών, η συμμετοχή τους στην Ευρωλίγκα δεν επηρεάζεται, καθώς την εξασφαλίζει το κλειστό συμβόλαιο που έχει συνάψει ο Ολυμπιακός.
Ο «γρίφος» του Λαυρίου
Σε «γρίφο για δυνατούς λύτες» εξελίχθηκε η περίπτωση του Λαυρίου για τον ΕΣΑΚΕ. Αρχικά η ομάδα είχε υποβιβαστεί μαζί με τον Κολοσσό Ρόδου στην Α2, εξαιτίας του γεγονότος ότι η Κύμη πήρε στα χαρτιά τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό την τελευταία αγωνιστική (οι «πράσινοι» απείχαν, σε μια κίνηση ενταγμένη στο πλαίσιο της γενικότερης αντιπαράθεσής τους με τον Ολυμπιακό εκείνη την περίοδο). Το Λαύριο αντέδρασε, καταθέτοντας ένσταση.
Με το θέμα να αιωρείται αρκετό καιρό, μεταξύ άλλων καθώς η συμφωνημένη μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων (ΕΣΑΚΕ, ΕΟΚ, πολιτεία) αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος δεν πρόλαβε να περάσει λόγω των εκλογών στις 7 Ιούλη. Σε πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ του ο ΕΣΑΚΕ μέσω ψηφοφορίας αποφάσισε την παραμονή του Λαυρίου, κάτι που όμως δεν προβλέπεται από τους κανονισμούς. Συνάντησε έτσι την άρνηση της ΕΟΚ, ενώ, έχοντας έννομο συμφέρον, ο προερχόμενος από την Α2 Ερμής Αγιάς κατέθεσε ένσταση...
Το αλισβερίσι των συγχωνεύσεων

Μέσω της Κύμης βρέθηκε η λύση για την παραμονή του Λαυρίου στην πρώτη κατηγορία
Eurokinissi
Μέσω της Κύμης βρέθηκε η λύση για την παραμονή του Λαυρίου στην πρώτη κατηγορία
Και εκεί που η περίπτωση της παραμονής ή όχι του Λαυρίου φαινόταν να οδηγείται σε αδιέξοδο... η λύση δόθηκε μέσω Κύμης. Ο σύλλογος της Εύβοιας έδωσε τα χέρια με το Λαύριο, προκειμένου να πάρει τη θέση της Κύμης στην Basket League για τη σεζόν 2019/20. Αυτό προέκυψε έπειτα από την απροθυμία των διοικούντων της Κύμης να τη διατηρήσουν στην πρώτη κατηγορία, παρότι σώθηκε αγωνιστικά. Οι δύο πλευρές μπήκαν σε συζητήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα το Λαύριο να αγοράσει τη θέση της Κύμης στην κατηγορία. Στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΣΑΚΕ της περασμένης Πέμπτης, το θέμα λύθηκε με τη Λίγκα να επικυρώνει τον υποβιβασμό του Λαυρίου, που όμως θα επιστρέψει στην πρώτη κατηγορία.
Και η περίπτωση αυτή δεν ήταν η μοναδική αντίστοιχη στην Basket League της περασμένης περιόδου. Ο Χολαργός, έχοντας μάλιστα πραγματοποιήσει θετικότατη σεζόν και τερματίζοντας 8ος, ανακοίνωσε πως δεν θα παραμείνει στην κατηγορία. Σε μια τροπή παρεμφερή μ' αυτήν της υπόθεσης Κύμης - Λαυρίου, παράγοντας - κλειδί ήταν η απροθυμία του χορηγού να συνεχίσει να ενισχύει το σύλλογο, κάτι που επέφερε οικονομικό άνοιγμα και κίνδυνο για πλειστηριασμούς. Ηρθε λοιπόν ο υποβιβασμένος Κολοσσός Ρόδου να αγοράσει το ΑΦΜ της αθηναϊκής ομάδας και να παραμείνει κι αυτός στην κατηγορία. Αντίθετα, ο Χολαργός θα επιστρέψει στη Β' Εθνική.
Πολλά προβλήματα για τον ΕΣΑΚΕ και τις ΚΑΕ
Εκτός όλων των παραπάνω, δεν είναι λίγα και τα υπόλοιπα προβλήματα που παραμένουν και αφορούν τη διοργανώτρια αρχή - ΕΣΑΚΕ - αλλά και μια σειρά από ΚΑΕ.
Για τον ΕΣΑΚΕ «αγκάθι» παραμένει το τηλεοπτικό συμβόλαιο του πρωταθλήματος, αφού, απόντος του Ολυμπιακού, ουσιαστικά μόνο Παναθηναϊκός και ΑΕΚ δείχνουν καλυμμένοι ως προς αυτό, λόγω της συμφωνίας με συνδρομητικό κανάλι. Αντίθετα, η συμφωνία των υπόλοιπων ομάδων με την κρατική ΕΡΤ φαίνεται να οδεύει προς εκ νέου διαπραγμάτευση, με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Παράλληλα, η πρόθεση του Παναθηναϊκού να μπει μπροστά για τη σύναψη συμφωνίας για κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δεν φαίνεται να οδηγεί σε λύση του θέματος.
Πέραν όμως της διοργανώτριας αρχής, τα δικά τους προβλήματα έχουν να αντιμετωπίσουν και αρκετές ΚΑΕ, καθιστώντας αμφίβολο το μέλλον για κάποιες απ' αυτές, ειδικά ενόψει της νέας σεζόν. Στις περιπτώσεις αυτές συγκαταλέγονται ΠΑΟΚ και Πανιώνιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ