31 Ιουλ 2019

Κούρσα εξοπλισμών ΗΠΑ – Ρωσίας

        

31-07-2019
Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί των ΗΠΑ έναντι των γεωπολιτικών τους αντιπάλων, όπως Ρωσία, Κίνα κλπ., οδηγούν σε επανεξέταση της συμμετοχής τους σε διάφορες διεθνείς συμφωνίες.
Έτσι, χτες στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, όπου διεξάγεται διεθνής διάσκεψη για τον αφοπλισμό, ο Ρώσος αναπληρωτής αντιπρόσωπος Αντρέι Μπελούσοφ κατήγγειλε τις ΗΠΑ (που επιχειρούν να αποχωρήσουν από τη Συμφωνία Ελέγχου Μεσαίων Πυρηνικών Όπλων – INF ως τις 2 Αυγούστου) ότι σχεδιάζουν επίσης να αποχωρήσουν από διεθνή συμφωνία που απαγορεύει τη δοκιμή πυρηνικών όπλων, τη Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty, CTBT), με το πρόσχημα ότι η Μόσχα την παραβίασε πρώτη. «Φαίνεται πως μέσω προπαγάνδας για ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τη συμμόρφωση της Ρωσίας υπάρχουν προσπάθειες να προετοιμαστεί η διεθνής κοινή γνώμη για μια αποχώρηση των ΗΠΑ από τη CTBT και στη συνέχεια να κατηγορηθεί και πάλι η Ρωσία για όλα», δήλωσε ο Μπελούσοφ.
Ο Αμερικανός μόνιμος αντιπρόσωπος για τον Αφοπλισμό στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη Ρόμπερτ Γουντ αντέδρασε, ισχυριζόμενος πως το «ιστορικό» της Ρωσίας στην παραβίαση συνθηκών είναι «παγιωμένο πρότυπο», χαρακτηρίζοντας τη θέση του Ρώσου διπλωμάτη …«πονηρή, σοβιετικού τύπου προπαγάνδα». Πρόσθεσε πως μολονότι οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει, αλλά δεν έχουν επικυρώσει τη CTBT, «συμμορφώνονται» με την απαγόρευση πυρηνικών δοκιμών.
Η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει ανακοινώσει πως θα αποχωρήσει από τη Συμφωνία Μεσαίων Πυρηνικών Όπλων (INF) στις 2 Αυγούστου με το επιχείρημα ότι θα πρέπει να αναπτύξουν σύγχρονες πυρηνικές κεφαλές, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι έχει προχωρήσει παράνομα σε ανάλογες κινήσεις. Οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ υποστηρίζουν ακόμη ότι, προκειμένου να συμμορφωθεί με τη Συνθήκη INF, η Ρωσία πρέπει να καταστρέψει τους πυραύλους εδάφους SSC-8, επειδή κατά την Ουάσιγκτον «παραβιάζουν» την προβλεπόμενη από τη Συνθήκη απαγόρευση πυραύλων εδάφους βεληνεκούς από 500 έως 5.500 χλμ.

Ο Γουντ είπε πως εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία αν η αποχώρηση των ΗΠΑ θα προχωρήσει κανονικά στις 2 Αυγούστου, ωστόσο η Ρωσία έχει καταστήσει πολύ σαφές ότι δεν προτίθεται να λάβει τα βήματα που απαιτεί η Ουάσιγκτον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ