8 Οκτ 2019

Νέος κουρνιαχτός για τη συνέχεια της αντιασφαλιστικής επίθεσης


Με μπαράζ δηλώσεων για το «νέο Ασφαλιστικό», για το «Ασφαλιστικό του μέλλοντος» και άλλα παρόμοια, τα στελέχη της κυβέρνησης ΝΔ επιχειρούν να αξιοποιήσουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον νόμο - λαιμητόμο του Κατρούγκαλου προκειμένου να προχωρήσουν στην επόμενη «πίστα» της ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης, συνεχίζοντας την αντιασφαλιστική επίθεση από εκεί που την έφτασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Προετοιμαζόμαστε μεθοδικά ώστε να οικοδομήσουμε πάνω στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης ένα δίκαιο, βιώσιμο και ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης μετά την έκδοση των αποφάσεων του ΣτΕ. Πρόκειται βέβαια για τους ίδιους ακριβώς ισχυρισμούς περί «νέου», «δίκαιου» και «βιώσιμου» Ασφαλιστικού τους οποίους αναμασούσαν οι προκάτοχοί του από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Κατρούγκαλος και η Ε. Αχτσιόγλου, πριν και μετά την ψήφιση του νόμου 4387 το Μάη του 2016, του νόμου - λαιμητόμου που ενσωμάτωσε όλες τις προηγούμενες αντιασφαλιστικές ανατροπές και πρόσθεσε νέα βάρβαρα χτυπήματα, του νόμου που προετοίμασε σε τέτοιο βαθμό το έδαφος για τη σημερινή επιχείρηση παραπέρα ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης, ώστε στελέχη της ΝΔ, όπως ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Μηταράκης, να φιγουράρουν σήμερα... «πρώτη μούρη» με συνεντεύξεις τους σε εκδόσεις των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, με τίτλο «Η ώρα της ιδιωτικής ασφάλισης»!
***
Μια σειρά από μέσα ενημέρωσης, προλειαίνοντας το έδαφος της νέας αντιασφαλιστικής επίθεσης, κάνουν λόγο για αποφάσεις του ΣτΕ που «γκρεμίζουν» δήθεν τον νόμο Κατρούγκαλου, ισχυρισμοί τους οποίους προβάλλουν και τα στελέχη της ΝΔ.
Η αλήθεια όμως είναι τελείως διαφορετική. Οι αποφάσεις του ΣτΕ μπορεί να αμφισβητούν κάποιες παραμέτρους του νόμου 4387, εντούτοις αποδέχονται και νομιμοποιούν όλο τον πυρήνα του, όλες τις ανατροπές σε βάρος συνταξιούχων και ασφαλισμένων την προηγούμενη δεκαετία, κορύφωση των οποίων ήταν ο νόμος Κατρούγκαλου.
Οπως συνέβαινε με προηγούμενες αποφάσεις των δικαστηρίων, έτσι κι αυτές δεν αναιρούν τις τεράστιες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις στους «παλιούς» συνταξιούχους, την αφαίρεση της 13ης και 14ης σύνταξης, την αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 έτη, την αύξηση από τα 35 στα 40 και στα 42 χρόνια εργασίας για το δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη, τη μεγάλη μείωση των νέων συντάξεων μετά το Μάη του 2016 κ.ο.κ.
Κατά συνέπεια, και οι ανατροπές που επιβλήθηκαν πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου αλλά και ο ίδιος ο νόμος παραμένουν σε ισχύ, συνεχίζοντας να παράγουν καταστροφικά αποτελέσματα για τους 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και τους 3,9 εκατομμύρια σημερινούς ασφαλισμένους.
Οπως ήταν αναμενόμενο, οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν αναιρούν ούτε αγγίζουν καν τον αντιδραστικό χαρακτήρα όλων των παρεμβάσεων των τριών μνημονίων, το γεγονός ότι κάτω και από τις Οδηγίες και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, η προστασία του γήρατος ή της ασθένειας και της ζωής μετατράπηκαν σε «δημοσιονομικό μέγεθος» που πρέπει να υπηρετεί τη «σταθερότητα» της «εθνικής οικονομίας», δηλαδή την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Δεν αναιρούν τους κοινούς «αναπτυξιακούς» στόχους των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για ολοένα και μεγαλύτερη απαλλαγή του κεφαλαίου και του κράτους του από το «κόστος» της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ακόμα και για αποφάσεις πιο περιορισμένου χαρακτήρα (π.χ. για την επανεξέταση των ποσοστών αναπλήρωσης του ανταποδοτικού τμήματος των συντάξεων, για την ακυρότητα περικοπών στις επικουρικές συντάξεις το καλοκαίρι του 2016, για τις εισφορές των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών), το ΣτΕ σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για αποφάσεις χωρίς αναδρομικό χαρακτήρα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν σηκώνεται και πάλι από διάφορα κέντρα ο γνωστός αποπροσανατολιστικός κουρνιαχτός για βιομηχανία προσφυγών στα δικαστήρια για τη διεκδίκηση αναδρομικών, προς μεγάλη ικανοποίηση γνωστών δικηγορικών γραφείων.
Αντίστοιχα, η απόφαση του ΣτΕ για τη νομιμότητα του ΕΤΕΑΕΠ και τις νέες επικουρικές συντάξεις δεν λέει τίποτα για την κατεύθυνση των νέων αλλαγών. Αυτήν σπεύδει να την προπαγανδίσει η κυβέρνηση της ΝΔ με την όλη προετοιμασία του εδάφους για το περιβόητο «νέο Ασφαλιστικό», δηλαδή για το σύστημα των «τριών πυλώνων», την εισαγωγή της άμεσης κεφαλαιοποίησης στις επικουρικές συντάξεις και την ολοκληρωτική παράδοση στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Από τη «Σκύλλα» του νόμου Κατρούγκαλου και του σημερινού ΕΤΕΑΕΠ οδηγούμαστε στη «Χάρυβδη» της παραπέρα ιδιωτικοποίησης που φέρνει η ΝΔ, με τις επικουρικές συντάξεις να ρίχνονται όλο και πιο βαθιά στα Τάρταρα.
***
Παρά τις κυβερνητικές πομφόλυγες ότι «αντικαθίσταται» ο νόμος Κατρούγκαλου, στην πράξη η ΝΔ αναζωπυρώνει την αντιασφαλιστική επίθεση από το σημείο που την έφτασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, η νέα επίθεση διευκολύνεται στο έπακρο από τον νόμο Κατρούγκαλου, καθώς η παραπέρα μείωση των νέων συντάξεων είναι το έδαφος πάνω στο οποίο πουλιέται ως «λύση» η ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης.
Το σκηνικό που χτίζεται, και προετοιμάζει τα νέα δεινά για συνταξιούχους και ασφαλισμένους, μπορεί να το ανατρέψει μόνο ο κοινός αγώνας τους, που θα έχει ως σημαία του την υπεράσπιση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, την πλήρη αποκατάσταση όλων των απωλειών, μαζί και της 13ης και 14ης σύνταξης, τη διεκδίκηση συντάξεων που θα εξασφαλίζουν αξιοπρέπεια στα γηρατειά, στη βάση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ