14 Δεκ 2019

Στη Λάρυμνα, για το δικαίωμα των συναδέλφων στη ζωή και στην εργασία…

Ήταν επιτυχημένη η ανοιχτή σύσκεψη, που έγινε την περασμένη Κυριακή 8 Δεκέμβρη με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Μετάλλου Ν. Φθιώτιδας στον κινηματογράφο “Ίλιον” του οικισμού ΛΑΡΚΟ.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δελτίο τύπου, που εξέδωσε το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Φθιώτιδας: 
“Με μαζική συμμετοχή και αγωνιστικό πνεύμα, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 8 Δεκέμβρη στον οικισμό της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, η σύσκεψη που διοργάνωσε το Συνδικάτο μας. Η συμμετοχή των εργαζομένων, αντιπροσωπειών συνδικάτων, φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και συλλόγων από την Στερεά Ελλάδα αλλά και άλλες περιοχές της χώρας, ξεπέρασε ακόμη και τις προσδοκίες μας”. 
Μέχρι την Τετάρτη 4 Δεκέμβρη οι δηλώσεις στήριξης και συμμετοχής στον αγώνα, που ξεκινούν οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ, είχαν φτάσει τις 68, ενώ την ημέρα της σύσκεψης, στις 8 Δεκέμβρη, είχαν ξεπεράσει ήδη τις 75, κοντεύοντας τις 100.
Αυτό το γεγονός από μόνο του, συναδέλφισσα και συνάδελφε στην ΛΑΡΚΟ δείχνει, πως όταν αρχίζεις, ακόμη και διστακτικά τον αγώνα σου, έχεις ήδη εκ των προτέρων συμμάχους, δηλαδή πως δεν ήσουν, δεν είσαι και δεν θά’σαι ποτέ μόνος.
Η σύσκεψη της Κυριακής άρχισε κατά τις 11 το πρωΐ, με μια λογική ημίωρη καθυστέρηση εξαιτίας της συνεχούς και ογκώδους προσέλευσης των συμμετεχόντων.
Μετά, μες στο κατάμεστο κινηματοθέατρο ο αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Ν. Φθιώτιδας Νίκος Ρήννας ξεκίνησε την σύσκεψη ζητώντας, να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην μνήμη όλων των εργατών της ΛΑΡΚΟ, που έχασαν την ζωή τους σε όλα τα χρόνια της λειτουργίας της.
Κι ήταν πολύ δύσκολο, να μη σε πάρουν τα ζουμιά, όταν αναλογιζόσουν, πως πάνω από 80 εργάτες έχουν σκοτωθεί στην Λάρυμνα κι υπερδιπλάσιοι έχουν σακατευτεί ως τώρα, στον βωμό του ατομικού κέρδους με την βοήθεια και την ανοχή του αστικού κράτους.  
Στην συνέχεια έγινε η κεντρική εισήγηση της σύσκεψης από τον Παναγιώτη Πολίτη, εργαζόμενου στην ΛΑΡΚΟ και προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Ν. Φθιώτιδας, ο οποίος συνόψισε μέσα σε 3 τέταρτα της ώρας ολόκληρη την ιστορία επιστημονικής γνώσης, εξόρυξης και αξιοποίησης του σιδηρομεταλλεύματος στην περιοχή, από την αρχαιότητα μέχρι και την απαρχή της βιομηχανικής εποχής στην χώρα μας, μέχρι και σήμερα, στην κρίσιμη παγκόσμια καμπή του παραγόμενου προϊόντος ως ιδιωτικό εμπόρευμα αντί για ένα συνολικό και πανανθρώπινο αγαθό.
Κατά την διάρκεια της εισήγησης φωτίστηκε το πώς και το γιατί η ΛΑΡΚΟ ντε και καλά θέλουν να ιδιωτικοποιηθεί και να ξεπουληθεί αντί πινακίου φακής σε ντόπια και ξένα αρπακτικά αντί να είναι, όπως θα έπρεπε, ένα κρατικό και λαϊκό-δημόσιο μονοπώλιο.
Ο κυριότερος λόγος είναι, πως στο υπέδαφος της χώρας μας βρίσκεται το 90% των κοιτασμάτων νικελίου όλης της ευρωπαϊκής ηπείρου, άρα κι η παραγωγή του απαραίτητου σιδηρονικελίου ή  με προσθήκη ντόπιου χρωμίου, του ανοξείδωτου χάλυβα, απαραίτητου σε μια σειρά παραγωγής, όπως μηχανές, αυτοκίνητα, χειρουργικά εργαλεία, οικιακές συσκευές κλπ.
Οπότε δεν υπάρχει πιο σαφές, πως ακριβώς η εργατική αυτονομία ενός λαού, στηριζόμενου στις δυνατότητες του αποτελούσε, κι ακόμη αποτελεί, τρομακτικό εμπόδιο στις ορέξεις των λίγων ιδιωτών, των Καπιταλιστών με το Κράτος τους.  
Γι’αυτό προέκυψαν τελικά τα Μνημόνια λόγω του “εθνικού χρέους” των αστικών κυβερνήσεων, που μας έφεραν ντόπιο δερβέναγα το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο εκποίησης-ιδιωτικοποίησης για 99 χρόνια ολόκληρης της δημόσιας περιουσίας.
Στην ανοιχτή σύσκεψη των εργατών της ΛΑΡΚΟ πήραν το λόγο και συμπαραστάθηκαν στον αγώνα τους, τόσο τα ταξικά συνδικάτα και τα εργατικά τους κέντρα, μαζί με λαϊκούς φορείς κι επιστήμονες, όσο και οι πολιτικοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης στην Στερεά Ελλάδα, που κάποιοι απ’αυτούς, αν και παραδέχτηκαν ότι η ιδιωτικοποίηση είναι η επιλογή της κυβέρνησης ΝΔ, δήλωσαν πως θα στηρίξουν κάθε αγώνα, που θ’αποφασίσουν οι εργαζόμενοι στην ΛΑΡΚΟ ενώ κάποιοι άλλοι, τοπικοί εκλεγμένοι “άρχοντες-δημαρχαίοι”, ως συνήθως, πλειοδότησαν σε αγωνιστικές κραυγές, τύπου ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κλπ. σαν “ιδεολογικοί αντίπαλοι”, για να έχουμε να λέμε δηλαδή…
Στον αγώνα σας συνάδελφοι της ΛΑΡΚΟ και στο συλλαλητήριο σας στην Αθήνα, τον Γενάρη θα βάλουμε πραγματική πλάτη, μόνο εμείς οι εργαζόμενοι, όπου θα είμαστε όλοι Παρόντες, κόντρα στην απουσία όλων των “καλοθελητών”…
Χρειάζεται επιτακτικά να είναι και το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Φθιώτιδας  στο επόμενο “συντονιστικό Σωματείων της ΛΑΡΚΟ”, που ετοιμάζεται, διότι έπραξε το αυτονόητο, που κανείς άλλος δεν έπραξε και διότι ως ταξικό συνδικάτο εμμένει και πραγματοποιεί το “ένας για όλους και όλοι για έναν”…  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ