28 Δεκ 2019

Δόκτωρ Στάζι – Πρωτοφανής πρόταση διαπόμπευσης διδακτόρων της Ακαδημίας του Υπουργείου Κρατικής Ασφαλείας της ΓΛΔ


30 χρόνια μετά την πτώση του τείχους, το κυνήγι μαγισσών στη ΓΛΔ συνεχίζεται και λαμβάνει ολοένα και πιο πρωτότυπους τρόπους, Αυτή τη φορά, στο στόχαστρο βρέθηκαν οι εν ζωή απόφοιτοι της Ακαδημίας του Υπουργείου Κρατικής Ασφαλείας της ΓΛΔ στο Πότσνταμ, που απέκτησαν εκεί το διδακτορικό τους. Η ιδέα ανήκει στον υπεύθυνο της υπηρεσίας φύλαξης των αρχείων Ρόλαντ Γιαν, που προτείνει οι εν λόγω διδάκτορες να φέρουν πλάι στον τίτλο του δόκτορος την ένδειξη “Στάζι”. Κατά τη δική του προτίμηση μάλιστα, θα ήθελε οι τίτλοι να ακυρωθούν τελείως, αλλά, όπως δήλωσε με λύπη του σε γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, αυτό απαγορεύεται βάση της συμφωνίας ενοποίησης των δύο Γερμανιών το 1990. Ωστόσο, κατά τον Γιαν, οι διατριβές αυτές ήταν “οδηγίες για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, καθώς, ανάμεσα στα άλλα, είχαν ως θέμα “την αποσάθρωση της προσωπικής ζωής των διαφωνούντων” ή την “καταπολέμηση της αντιπολίτευσης”. Δραστηριότητες δηλαδή στις οποίες επιδίδονται κατά καιρούς όλες οι υπηρεσίες ασφαλείας του πλανήτη, πολλώ δε μάλλον την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.  
 Συνολικά πρόκειται για 174 διδακτορικά που γράφτηκαν από 485 άτομα, καθώς στη ΓΛΔ, σε αντίθεση με τη δυτική πρακτική, συνηθίζοντας οι συλλογικές διδακτορικές διατριβές. Το μέτρο δεν έχει καμία πρακτική χρησιμότητα, ακόμα κι από αστική σκοπιά, καθώς από τους ανθρώπους αυτούς μόνο μια μικρή μειοψηφία είναι ακόμα επαγγελματικά ενεργοί. Η σκοπιμότητα της πρότασης είναι καθαρά ρεβανσιστική και αντικατοπτρίζει την αλαζονεία του κράτους των νικητών. Στόχος είναι ο στιγματισμός των πρώην συνεργατών της Στάζι, σαν να μην έφτανε η επί δεκαετίες δαιμονοποίησή τους στην ενωμένη Γερμανία.  
Η υιοθέτηση αυτής της πρότασης θα σήμαινε μια πραγματικά παγκόσμια πρωτοτυπία. Τηρουμένων των αναλογιών, ας φανταστεί κανείς να προστίθεται η ένδειξη CIA, στους τίτλους των αποφοίτων της Ακαδημίας της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ. Όσο για τους διδάκτορες της ναζιστικής περιόδου, κανένας δεν κλήθηκε να φέρει διακριτικά, αντίθετα, όπως είναι γνωστό, έχαιραν, όπως και άλλα στελέχη του χιτλερικού κρατικού μηχανισμού ιδιαίτερων τιμών στην ΟΔΓ.
Με πληροφορίες από deutsch.rt.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ