29 Φεβ 2020

Από την «επανεκκίνηση» στο ίδιο έργο... μια μελέτη δρόμος

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ


Η εφαρμογή καινοτομιών όπως αυτή του VAR δεν εμπόδισε να παιχτεί ξανά το ίδιο «έργο» στο ελληνικό ποδόσφαιρο
Eurokinissi
Η εφαρμογή καινοτομιών όπως αυτή του VAR δεν εμπόδισε να παιχτεί ξανά το ίδιο «έργο» στο ελληνικό ποδόσφαιρο
Στις αρχές της βδομάδας που πέρασε έγινε τελικά η περιβόητη και πολυαναμενόμενη συνάντηση της κυβέρνησης με τους διοικούντες τους ποδοσφαιρικούς οργανισμούς UEFA και FIFA για τα ζητήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν και τον αντιπρόεδρο της FIFA Γκρεγκ Κλαρκ, με σκοπό το πρώτο βήμα για τη σύναψη του εξίσου περίφημου ποδοσφαιρικού μνημονίου μεταξύ των δύο πλευρών.
Το ποδοσφαιρικό μνημόνιο είχε προαναγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και μάλιστα διαφημίστηκε από το βήμα της Βουλής ως η τελική λύση για τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, αμέσως μετά την πρόσφατη νέα όξυνση του κλίματος η οποία ακολούθησε την εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης για το αδίκημα της πολυ-ιδιοκτησίας, μετά από καταγγελία του Ολυμπιακού.
Εξαρχής από πλευράς κυβέρνησης δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στις πρωτοβουλίες για λύση των προβλημάτων του ελληνικού ποδοσφαίρου και στο νέο εγχείρημα, και μάλιστα κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη μετέβη άμεσα στις έδρες της FIFA και της UEFA στην Ελβετία, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος.
Συνώνυμες του «προϊόντος» οι παθογένειές του

Το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου ήταν αυτό που «έκαιγε» τους εκπροσώπους των UEFA και FIFA στη συνάντηση με την ελληνική κυβέρνηση
Eurokinissi
Το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου ήταν αυτό που «έκαιγε» τους εκπροσώπους των UEFA και FIFA στη συνάντηση με την ελληνική κυβέρνηση
Μ' αυτά και μ' αυτά, οι υπογραφές έπεσαν στις αρχές της βδομάδας αλλά τα αποτελέσματα όχι μόνο δεν προκαλούν κάποια αίσθηση, αντίθετα δείχνουν να οδηγούν και πάλι σε ένα χιλιοπαιγμένο έργο χρόνων με τις προθέσεις και πρωτοβουλίες όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) για επίλυση των προβλημάτων του ποδοσφαίρου. Πρωτοβουλίες που φυσικά, όπως και η πρόσφατη της κυβέρνησης ΝΔ, πρωταρχικό στόχο έχουν την προστασία του «προϊόντος» από τα «κακώς κείμενα» και τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις που απαξιώνουν την εικόνα και επιφέρουν συνέπειες στα κέρδη. Πρωτοβουλίες και μέτρα που αποδεικνύονται σχέδια επί χάρτου, μένοντας μακριά από την ουσία του προβλήματος, αποφεύγοντας να χτυπήσουν τη γενεσιουργό αιτία του:
Την επιχειρηματική δράση στο ποδόσφαιρο και τα όσα αυτή συνεπάγεται, δηλαδή τις κόντρες συμφερόντων, τους πολύπλευρους ανταγωνισμούς οι οποίοι δεν περιορίζονται στο πεδίο του ποδοσφαίρου, την καλλιέργεια και συντήρηση του φανατισμού που οδηγεί στη βία. Φαινόμενα που όσο κι αν κρύβεται επιμελώς από την κυβέρνηση και τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες, είναι συνώνυμα των λογικών και πρακτικών που επικρατούν στο «προϊόν», μέρος του οποίου αποτελεί και το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Νέο «φρούτο» η «ολιστική μελέτη»...
Βάσει των όσων συζητήθηκαν και υπογράφηκαν μεταξύ της κυβέρνησης και των UEFA - FIFA, το ποδοσφαιρικό μνημόνιο σε πρώτη φάση περιλαμβάνει την εκπόνηση από τις δεύτερες, εντός του επόμενου τριμήνου, μιας «ολιστικής μελέτης για τη βελτίωση και αναβάθμιση» του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, όπως ονομάστηκε.
Θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες προσαρμοσμένες προτάσεις, με βάση διεθνείς πρακτικές, και θα εστιάζει στους εξής τομείς: 1) Στη δομή και οργάνωση των διοικητικών οργάνων του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. 2) Στην αδιαβλητότητα των αγώνων και στην αντιμετώπιση του κινδύνου για στημένους αγώνες, της διαφθοράς στο χώρο και του ντόπινγκ. 3) Στην αποτελεσματική αντιμετώπιση δυσφημιστικών δηλώσεων και κάθε είδους βίας και διάκρισης στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
Οι UEFA - FIFA θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι προτάσεις θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας και θα εφαρμοστούν από την ΕΠΟ. Από την πλευρά της η κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση να ενσωματώσει, στο πλαίσιο της πολιτικής της για τον Αθλητισμό, τις προτάσεις UEFA - FIFA στην ελληνική έννομη τάξη.
...για τα παλιά και γνωστά προβλήματα
Παρά τα παραπάνω καινούργια «φρούτα» και την ανάλογη διαφήμιση που τους έγινε από τους αρμόδιους, σε καμία περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με καινούργια κατάσταση. Πολλές φορές στο παρελθόν έχουν παρθεί «αυστηρά μέτρα» και έχει «μπει το μαχαίρι στο κόκαλο», κατά τη γνωστή πομπώδη ρητορική των αστικών κυβερνήσεων, χωρίς όμως ποτέ να λύσουν το πραγματικό πρόβλημα.
Επί της ουσίας η κυβέρνηση, θέλοντας να ...απειλήσει τους επιχειρηματίες των ΠΑΕ, κάλεσε τις UEFA - FIFA να δώσουν «λύσεις» στα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, του ίδιου που εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια έχουν υπό το καθεστώς επιτήρησης, προχωρώντας μάλιστα και σε διάφορες πολυδιαφημισμένες καινοτομίες (π.χ. ξένος επικεφαλής, ξένος αρχιδιαιτητής, ξένοι διαιτητές στα ντέρμπι) αλλά και σε άμεση απειλή για Grexit, χωρίς τελικά να αποφευχθούν οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις και να εκδηλωθούν οι - ίδιες όπως πάντα - παθογένειες.
Πλέον, καταπώς φαίνεται μετά τη νέα συνεργασία της κυβέρνησης με FIFA και UEFA, χρειάζονται άλλοι τρεις μήνες στους ιθύνοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου προκειμένου να εκπονηθούν ...νέες λύσεις.
Το αυτοδιοίκητο πάνω απ' όλα για UEFA και FIFA
Αν βγήκε κάτι ουσιαστικό από τη συνάντηση - σίγουρα περισσότερο από τις «λύσεις» που εξαγγέλθηκαν - ήταν η, για μία ακόμα φορά, ανυποχώρητη στάση των FIFA και UEFA πάνω στο ζήτημα του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου. Κάτι που με τη σειρά του δείχνει τη λογική με γνώμονα την «προστασία του προϊόντος», στην οποία κινούνται οι δύο ποδοσφαιρικοί οργανισμοί, ακόμα κι όταν έχουν αναδειχθεί τα μελανά του σημεία. Και, φυσικά, χωρίς σ' αυτό να υπολογίζουν κυβερνήσεις και κράτη.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Τσέφεριν προς τον πρωθυπουργό: «Το ποδόσφαιρο λύνει μόνο του τα προβλήματά του». Ο πρόεδρος της UEFA δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στη συμφωνία αναφέρεται ρητά πως οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες δεν θα θίξουν το αυτοδιοίκητο... UEFA και FIFA, άλλωστε, δεν εγγυήθηκαν καν στην κυβέρνηση ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για το ποδόσφαιρο θα περάσουν για εφαρμογή στο καταστατικό της ΕΠΟ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ