9 Απρ 2020

Ο λαός να απαιτήσει υπηρεσίες Υγείας αντάξιες του πλούτου που παράγει



Χαρακτηριστικές πλευρές από τα μεγάλα προβλήματα και στο ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»



Από τη συμβολική παρέμβαση έξω από το «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο
Από τη συμβολική παρέμβαση έξω από το «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο
Το Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» επιλέχτηκε ως νοσοκομείο αναφοράς, αντιμετώπισης δηλαδή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού, από τις αρχές του χρόνου, με βάση τους όρους και τις προδιαγραφές που όρισε το υπουργείο Υγείας. Ανάμεσα σε αυτά πάρθηκαν υπόψη η λειτουργία της ΜΕΘ, καθώς στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας λειτουργεί η μοναδική ΜΕΘ στη Δυτική Μακεδονία, με πέντε κλίνες, και ο μοναδικός θάλαμος αρνητικής πίεσης, στην τέως Πνευμονολογική κλινική, η οποία δεν λειτουργεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Ωστόσο, ο μόνο στο όνομα χαρακτηρισμός του «Μποδοσάκειου» ως νοσοκομείου αναφοράς δεν έλυσε ζωτικής σημασίας προβλήματα, όπως η υποστελέχωσή του με ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, τον εξοπλισμό του με τα απαραίτητα υλικά, μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), ιατροτεχνικό εξοπλισμό κ.λπ., τα οποία δεν αντιμετωπίστηκαν ακόμη.
Σε ό,τι αφορά την έλλειψη προσωπικού, η διοίκηση την διαχειρίζεται μέχρι στιγμής με διατμηματική μεταφορά νοσηλευτών, καθώς έχουν σταματήσει τα χειρουργεία και τα τακτικά ιατρεία, ενώ οι κλινικές νοσηλεύουν μόνο πολύ σοβαρά περιστατικά. Εγιναν ελάχιστες προσλήψεις νοσηλευτών, ενώ από γιατρούς έχουν έρθει μόνο ένας παιδίατρος και ένας ακτινολόγος. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις προσωπικού στον τομέα της καθαριότητας, που ειδικά αυτήν τη στιγμή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Η καθαρίστρια είναι στην ομάδα μαζί με τον γιατρό, την νοσηλεύτρια και τον τραυματιοφορέα και χωρίς αυτή δεν μπορεί να κινηθεί το περιστατικό. Οι βοηθοί θαλάμου είναι επίσης σε έλλειψη.
Να λάβουμε υπόψη μας ότι εκατοντάδες συνάδελφοί μας σε όλη τη χώρα έχουν εκτεθεί στη νόσο, σχεδόν εκατό νοσούν, και έχουν τεθεί αναγκαστικά σε περιορισμό - καραντίνα. Το ίδιο συνέβη σε γειτονικά νοσοκομεία της Καστοριάς και της Κοζάνης και προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους.
Γι' αυτό είναι ανάγκη να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, παντού και μάλιστα άμεσα.
Με σταγονόμετρο τα μέτρα προστασίας
Από τις 18 Μάρτη έχει σταλεί έγγραφο από τη διοίκηση του νοσοκομείου προς τους προϊσταμένους όλων των τμημάτων, προκειμένου να γίνεται «ορθολογική χρήση των μέσων ατομικής προστασίας», με τον ισχυρισμό ότι υπάρχει έλλειψη στην αγορά.
Βεβαίως, πρέπει να αποφεύγεται η σπατάλη, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνεται έκπτωση σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του προσωπικού.
Πώς λοιπόν μπορεί να είναι ασφαλής ένας εργαζόμενος ιατρός ή νοσηλευτής, όταν καλείται να μπει σε ύποπτο περιστατικό με στολή εργασίας για βαφείς ή κηπουρούς; Οταν αντί για γκέτες φοράει σακούλες σκουπιδιών στα πόδια; Πώς θα φορέσει την ακατάλληλη μάσκα και στολή για να κάνει διασωλήνωση ή όταν του ζητάνε τις μάσκες μιας χρήσης να τις χρησιμοποιεί σε 3-4 περιστατικά; Πώς απαντά η διοίκηση όταν λόγω της «ορθολογικής χρήσης» υπάρχουν τμήματα που μέχρι σήμερα δεν έχουν σχεδόν καθόλου ΜΑΠ;
Τη στιγμή που η κυβέρνηση δίνει απλόχερα στους κλινικάρχες 1.600 ευρώ τη μέρα για κάθε ιδιωτική κλίνη ΜΕΘ, εμείς σε κάθε βάρδια κάνουμε καταμέτρηση στις μάσκες μιας χρήσης και στα χάρτινα σκουφάκια, στα νάιλον ποδονάρια και γάντια, λες και είμαστε στο στρατό και κάνουμε παράδοση - παραλαβή πυρομαχικών.
Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ Δ. Μακεδονίας χρησιμοποιούν τα μέσα ατομικής προστασίας με το σταγονόμετρο, ενώ ψάχνουν οι ίδιοι τρόπους για να καλύψουν τις ελλείψεις, με δωρεές, ακόμα και με δικά τους έξοδα.
Οι υγειονομικοί όμως πρέπει να είμαστε προστατευμένοι για να είμαστε υγιείς και να μπορούμε να προσφέρουμε με ασφάλεια τις υπηρεσίες μας στους συνανθρώπους μας, αλλά επιπλέον γιατί αν δεν τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, γινόμαστε εύκολα διασπορείς της νόσου.
Υπάρχει ελπίδα από συναδέλφους, ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, διευθυντές τμημάτων, που με εντιμότητα, επιστημονικότητα και κυρίως θάρρος, κάνουν τη δουλειά τους σωστά και με γνώμονα την ασφάλεια των εργαζομένων και των ασθενών. Επιμένουν στη χορήγηση των ΜΑΠ, στην προμήθεια υλικών, επιμένουν για τις προσλήψεις, πιέζουν με όποιο τρόπο μπορούν.
«Κόστος» για το κεφάλαιο η ασφάλεια και η ζωή των εργαζομένων
Την ίδια ώρα, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην περιοχή της Εορδαίας είναι σχεδόν ανύπαρκτη.
Με απόφαση της 3ης ΥΠΕ έχουν κλείσει τα Περιφερειακά Ιατρεία σε όλη την περιοχή από τις 16 Μάρτη, προκειμένου να μεταφερθεί το ιατρικό και άλλο προσωπικό προς τα νοσοκομεία και να καλύψει τα εκεί κενά.
Εκτός των άλλων, στο Κέντρο Υγείας Πτολεμαΐδας είχαμε επιβεβαιωμένο κρούσμα εργαζόμενου στο χώρο, οπότε έκλεισε προσωρινά και αυτό. Στην ΤΟΜΥ που λειτουργεί με επτά εργαζομένους, ούτε τα μέσα υπάρχουν ούτε η υποδομή για να καλύψουν τον πληθυσμό της περιοχής σε Πρωτοβάθμια Φροντίδα.
Σε μια περιοχή με μεγάλους χώρους δουλειάς, με τα στρατηγικής σημασίας εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτούν τη χώρα, όπου συγχρωτίζονται χιλιάδες εργαζόμενοι, υπάρχει η υποτυπώδης κάλυψη των εργαζομένων με την παρουσία των μόλις πέντε γιατρών εργασίας για όλο το λεκανοπέδιο Κοζάνης - Πτολεμαΐδας - Φλώρινας, για λίγες ώρες τη μέρα και όχι σε καθημερινή βάση.
Κάτω από την πίεση των εργαζομένων και των σωματείων τους διακόπηκαν οι εργασίες στην κατασκευή της μονάδας ΑΗΣ «Πτολεμαΐδας 5», που εδώ και βδομάδες με ευθύνη της εργοδοσίας και της κυβέρνησης λειτουργούσε εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους λόγω της πιθανής διασποράς του κορονοϊού. Μπορεί κάποια ελάχιστα μέτρα προστασίας, και αυτό σε περιορισμένο αριθμό, να πάρθηκαν κάτω από τις απαιτήσεις των εργαζομένων και αυτών που εργάζονται στο κομμάτι της ασφάλειας μέσα στο εργοτάξιο, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί πως η ασφάλεια και η ζωή των εργαζομένων από το κεφάλαιο αντιμετωπίζεται ως «κόστος».
Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Να αποκρούσουμε όσους ευθύνονται για αυτήν την κατάσταση και τώρα μας λένε ότι δεν είναι ώρα για αντιπαράθεση και σύγκρουση, αλλά «όλοι μαζί» να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Δεν είμαστε όλοι μαζί σε αυτόν τον πόλεμο. Αυτοί που μας στέλνουν χωρίς όπλα και αθωράκιστους στη μάχη και αυτοί που θησαυρίζουν κάνοντας μπίζνες στο άρρωστο κορμί του λαού μας δεν είναι δίπλα μας, αλλά απέναντί μας.
Είναι οι ίδιοι που πετσόκοψαν τη χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας, που άφησαν τα νοσοκομεία χωρίς προσωπικό, εξοπλισμό και φάρμακα, είναι οι ίδιοι που βλέπουν την Υγεία σαν εμπόρευμα και όχι σαν αγαθό.
Απέναντι σε αυτούς, όπως μας ζητάνε την ατομική μας ευθύνη, έτσι και εμείς να απαιτήσουμε τη δική τους ληστρική ευθύνη και να διεκδικήσουμε τα όσα μας ανήκουν, Υγεία για όλο το λαό δημόσια και δωρεάν, αντάξια των επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων του 21ου αιώνα, αντάξια του πλούτου που παράγουμε.

Δημήτρης ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Νοσηλευτής ΤΕΠ Γεν. Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ