Διανύουμε
μια περίοδο παγκόσμιας πανδημίας, όπου τα συστήματα Υγείας των χωρών
καταρρέουν το ένα μετά το άλλο, ως απότοκο μιας διαχρονικής
υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης.
Στη χώρα μας, το δημόσιο σύστημα Υγείας συνεχίζει να λειτουργεί «στο κόκκινο».
Λίγο πριν ολοκληρωθεί ο δεύτερος μήνας της πανδημίας, στενάζουν τα νοσοκομεία από τις ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα ατομικής προστασίας, κλίνες ΜΕΘ. Οι νοσοκομειακοί γιατροί, που έγκαιρα είχαν προειδοποιήσει και προτείνει άμεσα μέτρα αντιμετώπισης, φιμώνονται και συκοφαντούνται από την κυβέρνηση και μέσα ενημέρωσης. Κατά τα λοιπά, κυβερνητικά στελέχη μάς χειροκροτούν υποκριτικά, όσο δεν θίγουμε τις ευθύνες τους.
Το τελευταίο διάστημα (και ενώ ήδη έχει περάσει 1,5 μήνας), η κυβέρνηση με την εφαρμογή ΠΝΠ αποφάσισε να «αξιοποιήσει πιο ενεργά» και τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) της χώρας. Δομές που όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν κληθεί να αυτοσχεδιάσουν πλάνα αντιμετώπισης του Covid-19, χωρίς κρατικό σχεδιασμό και διασύνδεση, ξεγυμνωμένες από προσωπικό και εξοπλισμό.
Τα χρόνια των μνημονίων είχαν απολυθεί 2.800 γιατροί από την ΠΦΥ, με τις ειδικότητες που διαθέτουν να είναι ελάχιστες, καθώς λείπουν ακόμα και οι στοιχειώδεις, όπως παιδίατροι, πνευμονολόγοι κ.λπ.
Χωρίς να γίνει ούτε
μια νέα πρόσληψη, αλλά με τη διαχρονική πολιτική της μετακίνησης του
προσωπικού από τη μία δημόσια δομή στην άλλη, το υπουργείο Υγείας
ανακοίνωσε ότι 5 Κέντρα Υγείας, από την 1η και 2η ΥΠΕ (Αλεξάνδρας,
Καλυβίων, Ραφήνας, Καμινίων, Περιστέρι) θα λειτουργήσουν σταδιακά ως
κέντρα αναφοράς για Covid-19. Τα υπόλοιπα εξίσου ελάχιστα Κέντρα Υγείας
24ωρης λειτουργίας θα εξυπηρετούν τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα και
τα έκτακτα περιστατικά.
Δηλαδή για την «κάλυψη» των κενών η κυβέρνηση ανακατεύει την τράπουλα του υπάρχοντος ελλιπούς προσωπικού, μετακινώντας ιατρούς, νοσηλευτές και επισκέπτες Υγείας από τα περιφερειακά ιατρεία και ΤΟΜΥ στα ΚΥ και από τα ΚΥ στα νοσοκομεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίθαλψη των επαναπατρισθέντων φοιτητών του εξωτερικού στο ξενοδοχείο «Stanley». Προσωπικό μετακινείται άρον - άρον από ΤΟΜΥ και ΚΥ, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς τα απαραίτητα μέσα προστασίας.
Το ερώτημα που μένει αναπάντητο, ωστόσο, είναι τι θα γίνει με τον κόσμο με χρόνια νοσήματα, που εξυπηρετούνταν από αυτές τις δομές. Αξίζει να αναφερθεί πως οι ανάγκες ήδη ξεπερνούσαν τις δυνατότητες των δομών ΠΦΥ και πολλοί νοσούντες απευθύνονταν σε ιδιώτες γιατρούς, που τώρα εκλείπουν και αυτοί. Επιπλέον, όλα τα τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων αναφοράς έχουν κλείσει, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ακόμα παραπάνω ο αριθμός των ανθρώπων προς τις δομές ΠΦΥ.
Καταλαβαίνουμε όλοι ότι η αποδυνάμωση των δομών ΠΦΥ όχι μόνο δεν αποτελεί λύση, αλλά περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, αφαιρώντας υγειονομικούς από την κοινότητα, τώρα που υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη.
Οι τραγικές ελλείψεις σε μέσα προστασίας έχουν οδηγήσει σε απελπιστικές καταστάσεις. Από τη μία πλευρά εργαζόμενοι κατασκευάζουν χειροποίητες μάσκες, φτιάχνουν από μόνοι τους αντισηπτικά και, από την άλλη, η διοίκηση της 1ης ΥΠΕ καλεί τους εργαζομένους στην ΠΦΥ να παραδώσουν στις ΜΕΘ τα ελάχιστα ΜΑΠ που διαθέτουν. Χαρακτηριστικά, συντονιστής σε ΤΟΜΥ επέπληξε σφοδρά υγειονομικούς που χρησιμοποίησαν μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας, όταν κλήθηκαν να εξετάσουν επιβεβαιωμένα κρούσματα...
Γιατροί, νοσηλευτές, όλοι οι
επαγγελματίες Υγείας της ΠΦΥ, όπως και οι συνάδελφοι στα νοσοκομεία,
δίνουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε με αυταπάρνηση τη μάχη κατά της
πανδημίας του κορονοϊού. Χρειαζόμαστε όμως όπλα στη φαρέτρα μας,
προσλήψεις και οργανωμένο σχέδιο άμεσα.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να μην αποσιωπήσουν τα προβλήματα, να μην ανεχθούν να μας βγάζουν «ψεύτες» όταν ζητάμε τα υλικά που δεν έχουμε, να μην συναινέσουν στο κάλπικο κλίμα τού «όλα είναι υπό έλεγχο» και να απαιτήσουμε τώρα μέτρα που θα σώσουν τις ζωές των συνανθρώπων μας.
Απαιτούμε:
- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, ΤΟΜΥ και λοιπές δομές ΠΦΥ.
- Αμεσα να λειτουργήσουν όλο το 24ωρο όλες οι δομές της ΠΦΥ για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
- Πλήρης επίταξη, άνευ όρων, κλινών, κλινικών και κρεβατιών ΜΕΦ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης και ένταξή τους στον κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
- Εξασφάλιση των Μέτρων Ατομικής Προστασίας για όλο το υγειονομικό προσωπικό.
- Δωρεάν διαγνωστικά tests για όλο το υγειονομικό προσωπικό και για την έγκαιρη ανίχνευση των κρουσμάτων στην κοινότητα.
- Ειδική μέριμνα για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και ανήκει στις ευπαθείς ομάδες. Μέριμνα εφαρμογής του μέτρου των αδειών ειδικού σκοπού για το υγειονομικό προσωπικό.
Εύα ΠΑΓΟΥΝΗ
Νοσηλεύτρια, μέλος προσωρινού ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων ΤΟΜΥ 1ης & 2ης ΥΠΕ
Νοσηλεύτρια, μέλος προσωρινού ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων ΤΟΜΥ 1ης & 2ης ΥΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου