13 Ιουν 2020

Επιστήμονες προειδοποιούν για τη χρήση δακρυγόνων - ασφυξιογόνων κατά τη διάρκεια της πανδημίας





Διαδηλωτής κείτεται στο έδαφος μετά την κατάρρευσή του εξαιτίας εισπνοής δακρυγόνων, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Σεντ Πολ της Μινεσότα των ΗΠΑ
Copyright 2020 The Associated
Διαδηλωτής κείτεται στο έδαφος μετά την κατάρρευσή του εξαιτίας εισπνοής δακρυγόνων, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Σεντ Πολ της Μινεσότα των ΗΠΑ
«Συνταγή για καταστροφή» αποκαλούν Αμερικανοί επιστήμονες, όπως ο Σβεν Ερικ Τζορντ, επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Ντιουκ, την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και ασφυξιογόνων κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων ενάντια στον ρατσισμό και τις διακρίσεις, τις οποίες πυροδότησε η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στη Μινεσότα των ΗΠΑ.
Τα αέρια και το σπρέι πιπεριού που χρησιμοποιούν οι αστυνομικές δυνάμεις στις ΗΠΑ και αλλού, πολλές φορές ψεκάζοντας τους διαδηλωτές από κοντά με ποσότητες απ' αυτά, δεν οδηγούν - συνήθως - στο θάνατο, αλλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, ο ερεθισμός που προκαλούν μπορεί να κάνει ζημιά στον ανθρώπινο οργανισμό κατά τρόπο, που και να βοηθήσει στη διάδοση του ιού, αλλά και να κάνει πιο σοβαρά τα συμπτώματα όσων αρρωστήσουν με COVID-19, μετά από έκθεση σε αυτούς τους χημικούς παράγοντες.
Ακόμη και πριν από την πανδημία, αρκετοί ειδικοί τόνιζαν ότι χρειάζεται επιπλέον έρευνα για τις επιπτώσεις αυτών των μέσων καταστολής των διαδηλώσεων, καθώς είναι γνωστό ότι τέτοιες χημικές ουσίες μπορούν να έχουν βραχυπρόθεσμες, αλλά και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία και οι υπάρχουσες μελέτες είναι από τις δεκαετίες του 1950 και 1960. Η μαζική χρήση δακρυγόνων τις τελευταίες βδομάδες άφησε εμβρόντητους πολλούς ειδικούς και γιατρούς, που είχαν την αντίληψη ότι το αστικό κράτος είναι ένας μηχανισμός που φροντίζει για το καλό και την υγεία των ανθρώπων.

Εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και ασφυξιογόνων εναντίον διαδηλωτών στις ΗΠΑ, εν μέσω πανδημίας
Copyright 2020 The Associated
Εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και ασφυξιογόνων εναντίον διαδηλωτών στις ΗΠΑ, εν μέσω πανδημίας
Ο κορονοϊός είναι πολύ μεταδοτικός, διαδίδεται εύκολα μέσω του αέρα μεταφερόμενος από σταγονίδια και όπως είναι ήδη γνωστό στην πράξη μπορεί να οδηγήσει σε θανάσιμη ασθένεια με επίκεντρο το αναπνευστικό σύστημα. Η χρήση από την αστυνομία των διαβρωτικών εισπνεόμενων χημικών των δακρυγόνων - ασφυξιογόνων μπορεί να προκαλέσει ζημιά με πολλούς τρόπους: Εκθέτοντας περισσότερους ανθρώπους στον ιό (οι ασφυκτιούντες βήχουν, έχουν αυξημένες εκκρίσεις και συνήθως δεν αντέχουν να συνεχίσουν να φορούν μάσκα, ενώ και αυτοί που θα προστρέξουν για βοήθειά τους μπορεί να εκτεθούν). Παράλληλα, η μείωση της ικανότητας του οργανισμού να αντιμετωπίσει τον ιό (εξαιτίας του στρες από τα χημικά και του ερεθισμού των πνευμόνων) μπορεί να κάνει ελαφρές ή και ασυμπτωματικές περιπτώσεις COVID-19 να ασθενήσουν βαρύτερα.
Το σπρέι πιπεριού περιέχει καψαϊκίνη, την ουσία που κάνει τις πιπεριές τσίλι να είναι τόσο καυτές. Το αέριο CS (oρθοχλωροβενζαμαλονονιτρίλη), σύνηθες δακρυγόνο - ασφυξιογόνο, που χρησιμοποιείται και από την ελληνική αστυνομία, είναι μια χλωριωμένη οργανική ένωση, που, όπως λέει ο Τζορντ, μπορεί να προκαλέσει «πολύ ισχυρή φλεγμονή» και «χημικό τραύμα» καίγοντας το δέρμα και τους αεραγωγούς καθώς εισπνέεται.
Μελέτη του αμερικανικού στρατού το 2014 έδωσε σε ανύποπτο χρόνο μια ανησυχητική εικόνα, του πώς τα χημικά μπορούν να κάνουν χειρότερη την πανδημία από πλευράς διάδοσης και συνεπειών. Η μελέτη έδειξε ότι οι νεοσύλλεκτοι που εκτίθονταν σε δακρυγόνα στο πλαίσιο εκπαιδευτικών ασκήσεων (!), ήταν πιο πιθανό να αρρωστήσουν από ασθένειες του αναπνευστικού, όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη. Μάλιστα, εξαιτίας αυτής της διαπίστωσης ο στρατός των ΗΠΑ μείωσε σημαντικά την έκθεση των στρατιωτών σε δακρυγόνα.
Μελέτες από την Κίνα και την Ιταλία έχουν ήδη δείξει πως το κάπνισμα και η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζουν την πορεία της υγείας ασθενών από COVID-19. Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι τα δακρυγόνα κάνουν τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε σοβαρές μορφές ασθενειών, υπογραμίζει ο Τζον Μπαλμς, πνευμονολόγος στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο και ειδικός της Αμερικανικής Θωρακικής Εταιρείας. «Θεωρώ ότι προωθούμε τον COVID-19 όταν ρίχνουμε δακρυγόνα στους διαδηλωτές», συμπληρώνει, καθώς η βλάβη και η φλεγμονή στον βλεννογόνο του αναπνευστικού μπορεί να κάνουν κάποιον ασυμπτωματικό ή προσυμπτωματικό (μολυσμένο αλλά πριν από την εκδήλωση συμπτωμάτων) να αρρωστήσει.
Οι συνθήκες ασφυξίας οδηγούν σε μεγαλύτερη διασπορά του ιού, λέει ο Αμες Αντάλζα, του πανεπιστημίου «Τζον Χόπκινς». Η χρήση δακρυγόνων «είναι ένας τρόπος σχεδόν να εξαναγκάσεις τη διασπορά του ιού από τους ανθρώπους που εκτίθενται σε τέτοιους χημικούς παράγοντες».
«Αυτά τα όπλα δεν αποκλιμακώνουν πραγματικά τις εντάσεις» στις διαδηλώσεις, τονίζει η Ροχίνι Χάαρ, εντατικολόγος στο Οκλαντ της Καλιφόρνια και λέκτορας του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ. «Η ειρωνεία είναι ότι οι άνθρωποι δικαιωματικά και δικαιολογημένα διαμαρτύρονται ενάντια στην αστυνομική βία και συναντούν βία που χειροτερεύει τις συνθήκες της πανδημίας».
Περισσότεροι από χίλιοι Αμερικανοί υγειονομικοί υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή υποστήριξης των διαδηλώσεων. Η Τζέιντ Πάγκας - Μπάθερ, επιδημιολόγος του πανεπιστημίου του Σικάγου είναι μία απ' αυτούς. Θα είναι δύσκολο, είπε, να προσδιοριστεί οποιαδήποτε έξαρση (των κρουσμάτων) ως άμεση συνέπεια των διαδηλώσεων, καθώς αυτές συμβαίνουν την ώρα που οι πολιτείες επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να ξανανοίξουν.
«Στην καθημερινή ζωή, ζυγίζουμε τους κινδύνους και τα οφέλη των πράξεών μας. Οι άνθρωποι που πηγαίνουν στις διαδηλώσεις βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και λένε ότι αυτή η προερχόμενη από το κράτος βία είναι απαράδεκτη και είμαι πρόθυμος να θέσω τον εαυτό μου και σε άλλους σε κίνδυνο», τονίζει η Μπάθερ. Ως βασική σύσταση για τη μείωση του κινδύνου, στην ανοιχτή επιστολή των Αμερικανών υγειονομικών προτείνεται η μη χρήση δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού από την αστυνομία.

Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: www.scientificamerican.com,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ