ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
KEYSTONE/Jean-Christophe Bott
|
Παρά τις φωνές για ακύρωση της σεζόν από ανθρώπους του χώρου - παίκτες, προπονητές, γιατρούς κ.ά. - για λόγους δημόσιας υγείας των εμπλεκόμενων και των οικογενειών τους, αυτό που καθόρισε τις εξελίξεις ήταν ο στόχος να μετριαστούν κατά το δυνατό οι απώλειες κερδών που έφερε η πολύμηνη διακοπή.
Στη σκιά της χασούρας
Ολο το
προηγούμενο διάστημα και κυρίως από τα μισά της περιόδου αναστολής και
έπειτα, η πίεση προς ένα τέτοιο ενδεχόμενο ήταν εμφανής τόσο από τους
διοικούντες το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο όσο και από όσους σχετίζονται με
αυτό για εμπορικούς λόγους. UEFA, χορηγοί, πολυεθνικές, επιχειρηματίες
του χώρου ξεπέρασαν τις όποιες αναστολές και αναζητούσαν τρόπους να
αντισταθμίσουν τις απώλειες κερδών.Την κατάσταση στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου περιέγραψε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάνταρ Τσέφεριν, σε συνέντευξή του στην αγγλική εφημερίδα «Γκάρντιαν». Σημείωσε: «Ολο αυτό το διάστημα υπάρχουν τόσο πολλές πληροφορίες και τόσο πολλά θέματα στην ατζέντα. Τόσα εκατομμύρια, δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, που θα χάσουμε. Είναι δύσκολο να κοιμηθείς τη νύχτα. Θα ήσουν ανεύθυνος αν μπορούσες να κοιμηθείς αμέσως».
Associated Press
|
Το πλάνο της UEFA
Με
δεδομένο εδώ και καιρό ότι οι αγώνες θα διεξάγονταν χωρίς θεατές στα
γήπεδα, άρα και χωρίς εισιτήρια, καταφέρνοντας ένα ακόμα πλήγμα στα
έσοδα, κύριος στόχος για UEFA και Λίγκες είχε τεθεί να «σωθεί» η χρονιά
έστω και υπό ειδικές συνθήκες. «Το μη χείρον βέλτιστον» άλλωστε, αν
αναλογιστεί κανείς τους κινδύνους ακόμα μεγαλύτερης μείωσης των κερδών:
Ρήτρες αποζημίωσης προς τηλεοπτικά δίκτυα και όχι μόνο, αναπροσαρμογή
στις συμφωνίες με χορηγούς ή και αποχώρηση κάποιων απ' αυτούς.Ποντάροντας λοιπόν «όλα τα λεφτά» στην τηλεοπτική προβολή του «προϊόντος» - η οποία έτσι κι αλλιώς αποτελεί μία από τις βασικές πηγές κερδοφορίας στο σημερινό εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο, με τα πανάκριβα τηλεοπτικά δικαιώματα, τις διαφημίσεις, την προβολή χορηγών κ.ο.κ. - η UEFA έδειξε το δρόμο για την επανεκκίνηση. Φρόντισε δε να ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί με κάθε τρόπο την ολοκλήρωση της αγωνιστικής σεζόν στην Ευρώπη, ιδιαίτερα από τη στιγμή που είχε υποχρεωθεί λίγο πριν να αναβάλει το Εuro 2020.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία απείλησε τις Λίγκες μέχρι και με αποκλεισμό ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αν δεν ολοκλήρωναν τη σεζόν. Στη συνέχεια βέβαια, λόγω των σφοδρών αντιδράσεων και με την επιδημική κατάσταση να παραμένει κρίσιμη σε μια σειρά από χώρες, έδειξε κάπως πιο διαλλακτική για το θέμα.
Διαφωνίες για τις περικοπές
Η
επιστροφή στη δράση για τα πρωταθλήματα και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις
γίνεται όμως υπό τη σκιά σοβαρών διαφωνιών που έχουν προκύψει μεταξύ
ομάδων και παικτών σχετικά με το θέμα των περικοπών σε συμβόλαια και
μισθούς. Πολυεθνικές και επιχειρηματίες, αναζητώντας έναν ακόμα τρόπο
για να «ρεφάρουν» την τρίμηνη αναστολή, προσπάθησαν να αναπροσαρμόσουν
τις συμφωνίες με τους παίκτες των ομάδων τους - τακτική που ακολουθήθηκε
όχι μόνο από τους «ισχυρούς», αλλά από όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές
ομάδες.
Αχαρτογράφητα νερά
Πέραν
του οικονομικού σκέλους του όλου σκηνικού που διαμόρφωσε στο ευρωπαϊκό
ποδόσφαιρο η πανδημία, και στο πρακτικό κομμάτι τα σχέδια επανέναρξης
θυμίζουν ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά. Παρά την καθιέρωση ιατρικών
πρωτοκόλλων και κανονισμών υγιεινής και ασφάλειας, δεν είναι λίγοι αυτοί
που δεν έχουν πειστεί για το ασφαλές του εγχειρήματος.Στην Αγγλία, τουλάχιστον έξι ομάδες της Premier League εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το πόσο ασφαλής θα είναι η επανεκκίνηση. Στην πρεμιέρα του γερμανικού πρωταθλήματος, που λειτουργεί και ως μπούσουλας για πολλές άλλες χώρες, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που τα όποια πρωτόκολλα και οι κανόνες είτε παραβιάστηκαν ακούσια, είτε δεν τηρήθηκαν καν. Στην Ιταλία, η επιδημική κατάσταση ιδιαίτερα στα βόρεια της χώρας οδήγησε στη μετάθεση της επανέναρξης από τις 13 στις 20 Ιούνη. Οσο για την Ισπανία, επίσης δεν έγινε κατορθωτό να συμφωνηθεί η επανέναρξη τις πρώτες μέρες του Ιούνη, που είχε τεθεί στόχος, και τελικά, μετά από συζητήσεις επί συζητήσεων, η δράση ξανάρχισε την περασμένη Πέμπτη 11/6.
Προβληματισμός για τους τραυματισμούς
Associated Press
|
Με δεδομένο μάλιστα ότι η όλη κατάσταση αναμένεται ιδιαίτερα πιεστική από αγωνιστικής άποψης - ουσιαστικά θα μεσολαβήσει ελάχιστο χρονικό διάστημα ανάμεσα στην ολοκλήρωση της τρέχουσας σεζόν και την έναρξη της επόμενης - οι ανησυχίες για τις συνέπειες στην υγεία των παικτών συνεχώς μεγαλώνουν.
Ας σημειωθεί άλλωστε ότι το προηγούμενο διάστημα πολλοί εκπρόσωποι ιατρικών επιτελείων ομάδων σε όλη την Ευρώπη υποστήριζαν την πλήρη ακύρωση της σεζόν, προκειμένου να υπάρξει περισσότερος χρόνος για την προετοιμασία ενόψει της νέας σεζόν, ως ιδανική λύση για την επάνοδο στη δράση.
Μπ. Τσ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου