13 Ιουν 2020

Σε αχαρτογράφητα νερά και με ανοιχτά ζητήματα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ


«Εχασαν τον ύπνο τους» μπροστά στις απώλειες κερδών οι παράγοντες της UEFA, όπως παραδέχτηκε ο πρόεδρός της Αλ. Τσέφεριν
KEYSTONE/Jean-Christophe Bott
«Εχασαν τον ύπνο τους» μπροστά στις απώλειες κερδών οι παράγοντες της UEFA, όπως παραδέχτηκε ο πρόεδρός της Αλ. Τσέφεριν
Με την UEFA να έχει δώσει ουσιαστικά το «πράσινο φως» από τα μέσα Μάη και τη γερμανική Mπουντεσλίγκα να έχει κάνει ήδη την αρχή, το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο μπαίνει στην «επόμενη μέρα» από την πανδημία του κορονοϊού. Τρεις μήνες μετά την αναστολή της δράσης εθνικών και πανευρωπαϊκών διοργανώσεων λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας, η δράση έχει επιστρέψει ή πρόκειται να επιστρέψει το επόμενο διάστημα σε μια σειρά από χώρες. Τη βδομάδα που πέρασε αυτό έγινε και στην ισπανική La Liga, ενώ την επόμενη βδομάδα σειρά παίρνει η αγγλική Premier League.
Παρά τις φωνές για ακύρωση της σεζόν από ανθρώπους του χώρου - παίκτες, προπονητές, γιατρούς κ.ά. - για λόγους δημόσιας υγείας των εμπλεκόμενων και των οικογενειών τους, αυτό που καθόρισε τις εξελίξεις ήταν ο στόχος να μετριαστούν κατά το δυνατό οι απώλειες κερδών που έφερε η πολύμηνη διακοπή.
Στη σκιά της χασούρας
Ολο το προηγούμενο διάστημα και κυρίως από τα μισά της περιόδου αναστολής και έπειτα, η πίεση προς ένα τέτοιο ενδεχόμενο ήταν εμφανής τόσο από τους διοικούντες το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο όσο και από όσους σχετίζονται με αυτό για εμπορικούς λόγους. UEFA, χορηγοί, πολυεθνικές, επιχειρηματίες του χώρου ξεπέρασαν τις όποιες αναστολές και αναζητούσαν τρόπους να αντισταθμίσουν τις απώλειες κερδών.
Την κατάσταση στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου περιέγραψε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάνταρ Τσέφεριν, σε συνέντευξή του στην αγγλική εφημερίδα «Γκάρντιαν». Σημείωσε: «Ολο αυτό το διάστημα υπάρχουν τόσο πολλές πληροφορίες και τόσο πολλά θέματα στην ατζέντα. Τόσα εκατομμύρια, δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, που θα χάσουμε. Είναι δύσκολο να κοιμηθείς τη νύχτα. Θα ήσουν ανεύθυνος αν μπορούσες να κοιμηθείς αμέσως».

Η Μπουντεσλίγκα άνοιξε το δρόμο για την «επόμενη μέρα» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου
Associated Press
Η Μπουντεσλίγκα άνοιξε το δρόμο για την «επόμενη μέρα» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου
Ο Τσέφεριν πρόσθεσε πως η κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία στην UEFA, παραδέχτηκε όμως ότι δεν μπορεί να ισχυριστεί το ίδιο για τους συλλόγους και τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, και φυσικά για τον αντίκτυπο που θα υπάρξει στο ίδιο το «προϊόν».
Το πλάνο της UEFA
Με δεδομένο εδώ και καιρό ότι οι αγώνες θα διεξάγονταν χωρίς θεατές στα γήπεδα, άρα και χωρίς εισιτήρια, καταφέρνοντας ένα ακόμα πλήγμα στα έσοδα, κύριος στόχος για UEFA και Λίγκες είχε τεθεί να «σωθεί» η χρονιά έστω και υπό ειδικές συνθήκες. «Το μη χείρον βέλτιστον» άλλωστε, αν αναλογιστεί κανείς τους κινδύνους ακόμα μεγαλύτερης μείωσης των κερδών: Ρήτρες αποζημίωσης προς τηλεοπτικά δίκτυα και όχι μόνο, αναπροσαρμογή στις συμφωνίες με χορηγούς ή και αποχώρηση κάποιων απ' αυτούς.
Ποντάροντας λοιπόν «όλα τα λεφτά» στην τηλεοπτική προβολή του «προϊόντος» - η οποία έτσι κι αλλιώς αποτελεί μία από τις βασικές πηγές κερδοφορίας στο σημερινό εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο, με τα πανάκριβα τηλεοπτικά δικαιώματα, τις διαφημίσεις, την προβολή χορηγών κ.ο.κ. - η UEFA έδειξε το δρόμο για την επανεκκίνηση. Φρόντισε δε να ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί με κάθε τρόπο την ολοκλήρωση της αγωνιστικής σεζόν στην Ευρώπη, ιδιαίτερα από τη στιγμή που είχε υποχρεωθεί λίγο πριν να αναβάλει το Εuro 2020.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία απείλησε τις Λίγκες μέχρι και με αποκλεισμό ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αν δεν ολοκλήρωναν τη σεζόν. Στη συνέχεια βέβαια, λόγω των σφοδρών αντιδράσεων και με την επιδημική κατάσταση να παραμένει κρίσιμη σε μια σειρά από χώρες, έδειξε κάπως πιο διαλλακτική για το θέμα.
Διαφωνίες για τις περικοπές
Η επιστροφή στη δράση για τα πρωταθλήματα και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις γίνεται όμως υπό τη σκιά σοβαρών διαφωνιών που έχουν προκύψει μεταξύ ομάδων και παικτών σχετικά με το θέμα των περικοπών σε συμβόλαια και μισθούς. Πολυεθνικές και επιχειρηματίες, αναζητώντας έναν ακόμα τρόπο για να «ρεφάρουν» την τρίμηνη αναστολή, προσπάθησαν να αναπροσαρμόσουν τις συμφωνίες με τους παίκτες των ομάδων τους - τακτική που ακολουθήθηκε όχι μόνο από τους «ισχυρούς», αλλά από όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές ομάδες.

«Να ολοκληρωθεί η σεζόν» διαμήνυε σε όλους τους τόνους η UEFA εδώ και καιρό
«Να ολοκληρωθεί η σεζόν» διαμήνυε σε όλους τους τόνους η UEFA εδώ και καιρό
Ωστόσο οι μεγάλες περικοπές και οι εκτεταμένες αλλαγές στους όρους των συμβολαίων προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις, καθώς άλλωστε οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών των ομάδων δεν άγγιζαν μόνο την «ελίτ» με τις τεράστιες απολαβές (πανάκριβα συμβόλαια, χορηγίες κ.λπ.) αλλά την πλειονότητα των ποδοσφαιριστών. Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις, όπως ήταν φυσικό, εκδηλώθηκαν στις μικρότερες ομάδες και κατηγορίες, όπου η ποδοσφαιρική δραστηριότητα είτε έχει σταματήσει οριστικά είτε βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους αβεβαιότητας.
Αχαρτογράφητα νερά
Πέραν του οικονομικού σκέλους του όλου σκηνικού που διαμόρφωσε στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο η πανδημία, και στο πρακτικό κομμάτι τα σχέδια επανέναρξης θυμίζουν ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά. Παρά την καθιέρωση ιατρικών πρωτοκόλλων και κανονισμών υγιεινής και ασφάλειας, δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν έχουν πειστεί για το ασφαλές του εγχειρήματος.
Στην Αγγλία, τουλάχιστον έξι ομάδες της Premier League εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το πόσο ασφαλής θα είναι η επανεκκίνηση. Στην πρεμιέρα του γερμανικού πρωταθλήματος, που λειτουργεί και ως μπούσουλας για πολλές άλλες χώρες, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που τα όποια πρωτόκολλα και οι κανόνες είτε παραβιάστηκαν ακούσια, είτε δεν τηρήθηκαν καν. Στην Ιταλία, η επιδημική κατάσταση ιδιαίτερα στα βόρεια της χώρας οδήγησε στη μετάθεση της επανέναρξης από τις 13 στις 20 Ιούνη. Οσο για την Ισπανία, επίσης δεν έγινε κατορθωτό να συμφωνηθεί η επανέναρξη τις πρώτες μέρες του Ιούνη, που είχε τεθεί στόχος, και τελικά, μετά από συζητήσεις επί συζητήσεων, η δράση ξανάρχισε την περασμένη Πέμπτη 11/6.
Προβληματισμός για τους τραυματισμούς

Associated Press
Την ίδια ώρα, έντονος είναι ο προβληματισμός για την κατάσταση των παικτών, με τα πρώτα δείγματα, τόσο από το γερμανικό πρωτάθλημα όσο και από τα υπόλοιπα που έχουν ξαναρχίσει, να εντείνουν τις ανησυχίες. Αιτία οι πολλοί τραυματισμοί, αποτέλεσμα της παρατεταμένης αγωνιστικής απραξίας.
Με δεδομένο μάλιστα ότι η όλη κατάσταση αναμένεται ιδιαίτερα πιεστική από αγωνιστικής άποψης - ουσιαστικά θα μεσολαβήσει ελάχιστο χρονικό διάστημα ανάμεσα στην ολοκλήρωση της τρέχουσας σεζόν και την έναρξη της επόμενης - οι ανησυχίες για τις συνέπειες στην υγεία των παικτών συνεχώς μεγαλώνουν.
Ας σημειωθεί άλλωστε ότι το προηγούμενο διάστημα πολλοί εκπρόσωποι ιατρικών επιτελείων ομάδων σε όλη την Ευρώπη υποστήριζαν την πλήρη ακύρωση της σεζόν, προκειμένου να υπάρξει περισσότερος χρόνος για την προετοιμασία ενόψει της νέας σεζόν, ως ιδανική λύση για την επάνοδο στη δράση.

Μπ. Τσ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ