10 Ιουν 2020

Καμπανάκι για το λαό


Η περίοδος άρσης των περιορισμών, που διανύουμε, όπως και πριν η περίοδος της επιβολής τους, συνεχίζει να αναδεικνύει τις ίδιες αντιφάσεις στη διαχείριση του κορονοϊού. Τώρα, όπως και πριν, επιβεβαιώνεται ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η προστασία και στήριξη της οικονομίας, των επιχειρηματικών ομίλων και όχι της υγείας ή και της ζωής του λαού. Γι' αυτό ακόμα και σήμερα, παρά «τον χρόνο που κερδίσαμε στην καραντίνα», βλέπουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να κυκλοφορούν σαν σαρδελοκούτια, με χιλιάδες επιβάτες να συνωστίζονται καθημερινά από και προς τη δουλειά τους και με μοναδικό μέσο προστασίας μια μάσκα. Γι' αυτό βλέπουμε τα νοσοκομεία να συνεχίζουν να στενάζουν από τις ελλείψεις και την έλλειψη πραγματικού σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης του ιού, που σκοντάφτει ούτως ή άλλως στην οικτρή κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Γι' αυτό βλέπουμε στα αεροπλάνα ή και στους χώρους δουλειάς να αίρονται και οι τελευταίοι περιορισμοί, την ώρα που φουντώνουν οι απειλές στο λαό ότι κάθε «απροσεξία» μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή, ενοχοποιώντας τον προληπτικά για τα αντιλαϊκά μέτρα που βγάζουν από το συρτάρι, για να διαχειριστούν την κρίση.
* * *
Τα νέα κρούσματα κορονοϊού, μεγάλο μέρος τους από το εξωτερικό, χτυπάνε καμπανάκι μπροστά στο καθολικό «άνοιγμα» του τουρισμού τις επόμενες μέρες. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά: Αν σήμερα, με τον έλεγχο όλων όσοι έρχονται αεροπορικώς από το εξωτερικό, διαπιστώνεται ένας αυξημένος αριθμός κρουσμάτων, τι θα γίνει όταν ανοίξουν οι πτήσεις απ' όλους τους προορισμούς, με ελάχιστους περιορισμούς στο ταξίδι, με δειγματοληπτικούς μόνο ελέγχους; Ποια είναι η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ειδικά στην περιφέρεια και στα νησιά; Με δεδομένη την άθλια κατάσταση και τις ελλείψεις που υπάρχουν, μπορεί το σύστημα Υγείας να ανταποκριθεί σε ένα νέο κύμα της πανδημίας; Γιατί δεν πάρθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ενίσχυσής του και αγνοήθηκαν τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις των υγειονομικών; Γιατί η κυβέρνηση επιμένει στην «πλαδαρότητα» των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τον τουρισμό, με αποκλειστικό κριτήριο τα κέρδη των μεγάλων τουριστικών ομίλων και την «επανεκκίνηση» της οικονομίας, με τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων και του λαού;
* * *
Πώς απαντάει η κυβέρνηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα; Κουνώντας για άλλη μια φορά το δάχτυλο στα λαϊκά στρώματα και επισείοντας ξανά το ζήτημα της ατομικής ευθύνης. Βεβαίως, σε καμιά περίπτωση δεν υποτιμούνται πραγματικά ζητήματα που αφορούν την ατομική ευθύνη στην τήρηση στοιχειωδών κανόνων υγιεινής. Ομως ακόμα και αυτά που παρουσιάζει η κυβέρνηση ως αρνητικά παραδείγματα - οι εικόνες από κλαμπ σε πανάκριβες περιοχές - τροφοδοτούνται από τις δικές της αντιφάσεις και από την πρεμούρα της να ανοίξει όπως - όπως τον τουρισμό, να πολυδιαφημίσει το «τουριστικό προϊόν». Χωρίς, από την άλλη, να πάρει προληπτικά όλα τα μέτρα για τη θωράκιση της χώρας από το εξωτερικό, να επιβάλει αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες και πρωτόκολλα στις μεγαλοεπιχειρήσεις του τουρισμού, χωρίς να ενισχύσει τις δομές Υγείας στις τουριστικές περιοχές, ώστε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα να παρεμβαίνουν προληπτικά, ή και στην περίπτωση που εμφανιστεί ένα κρούσμα. Αντί για όλα αυτά, η κυβέρνηση ενοχοποιεί για ακόμα μια φορά τον λαό και συσκοτίζει τις ευθύνες της, εμφανίζοντας ως ζήτημα διαχείρισης της ατομικής καθημερινότητας την εξάπλωση ή όχι του κορονοϊού, την έξαρση ή μη της πανδημίας. Καθιστώντας τον μάλιστα ένοχο, όχι μόνο για την πορεία της πανδημίας, αλλά και για την πορεία της οικονομίας... αφού σε περίπτωση εξάπλωσης θα χαλάσει η τουριστική εικόνα της χώρας και θα επιβληθούν τοπικά lockdown... Και όλα αυτά παρόλο που σε γενικές γραμμές ο λαός τήρησε και τηρεί τα μέτρα και τους περιορισμούς, γεγονός που φάνηκε και στα κρούσματα της προηγούμενης περιόδου.
* * *
Δεν ισχύει βέβαια το ίδιο και για τους μεγαλοεργοδότες, οι οποίοι και με τη σφραγίδα της Κομισιόν περιορίζουν κι άλλο τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς (όπου υπάρχουν, αν υπάρχουν), μιας και η ΕΕ ...αποφάσισε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης στα μεγάλα εργοστάσια, στις αποθήκες, στα καταστήματα, στις επιχειρήσεις δεν είναι τόσο μεγάλος, όσο τον εκτίμησε αρχικά! Ενώ προκειμένου να «ανοίξει» γρήγορα ο τουρισμός, κυκλοφόρησαν μέχρι και «μελέτες» που ανακαλύπτουν ξαφνικά ότι οι συνέπειες από μια μεγαλύτερη ύφεση της οικονομίας θα είναι χειρότερες από ένα νέο φούντωμα του κορονοϊού. Συνεπώς, το μέτωπο υπεράσπισης της υγείας του λαού είναι ανοιχτό όχι μόνο μπροστά στο ενδεχόμενο ενός νέου κύματος πανδημίας το φθινόπωρο, αλλά και τώρα, την περίοδο που διανύουμε. Το αίτημα για άμεση θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, των υποδομών και υπηρεσιών του, για την πρόσληψη προσωπικού και για μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, πρώτα απ' όλα στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό, αποτελούν επείγουσα ανάγκη, δίκαιη διεκδίκηση των εργαζομένων, του λαού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ