10 Ιουν 2020

Προετοιμασία εδάφους




«Εν αναμονή της οριοθέτησης των ανεπίλυτων θαλάσσιων συνόρων, καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια να μη θέσουν σε κίνδυνο ή να εμποδίσουν την επίτευξη τελικής συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα». Αυτά είπε μόλις την περασμένη Παρασκευή εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όταν ρωτήθηκε για το «τουρκολιβυκό μνημόνιο», προσθέτοντας μάλιστα πως η Ελλάδα έχει επίσης «θαλάσσιες αξιώσεις» (!) στην περιοχή όπου αναφέρεται το μνημόνιο της Τουρκίας και της Λιβύης.
Εξίσου αποκαλυπτικός ήταν και ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Φάνον. Κάλεσε ξανά τις χώρες της περιοχής, μεταξύ αυτών και την Τουρκία, που οι ΗΠΑ θέλουν «να συνεχίσει να κοιτά προς τη Δύση», να δουν τις «ευκαιρίες» από τα σχέδια συνδιαχείρισης, να μην υπονομεύουν την «επενδυτική εμπιστοσύνη» και την «πολιτική σταθερότητα» στην περιοχή.
Τα παραπάνω δίνουν ένα σαφέστατο περίγραμμα των όσων δρομολογούνται στο πλαίσιο των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για επικίνδυνες «διευθετήσεις», που περιλαμβάνουν και τη συνδιαχείριση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο υπό ΝΑΤΟική εποπτεία. Στους σχεδιασμούς αυτούς εμπλέκονται ολοένα και πιο βαθιά η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα στη χώρα μας, οδηγώντας σε μεγάλες περιπέτειες το λαό.
Μάλιστα, η προπαγανδιστική ομοβροντία των τελευταίων ημερών δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών ότι βρισκόμαστε σε φάση «προετοιμασίας εδάφους» για μια τέτοια εξέλιξη, που με ψευτοδιλήμματα και εκβιασμούς γίνεται προσπάθεια να την αποδεχτεί ο λαός. Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται «μασάζ» προετοιμασίας του λαού για αρνητικές εξελίξεις, είτε προηγηθεί μια συμφωνία είτε ένα θερμό επεισόδιο.
Τι υποστηρίζει η κυβέρνηση;
Οτι οι ελληνοτουρκικές διαφορές δεν είναι απλώς «διμερή ζητήματα», αλλά ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ και Τουρκίας - ΝΑΤΟ, προσπαθώντας έτσι να πείσει πως υπάρχει «ισχυρή ασπίδα» για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, συνεχίζοντας τον επικίνδυνο εφησυχασμό που λέει ότι έχουμε μαζί μας το «διεθνές δίκαιο» και τους «μεγάλους μας συμμάχους».
Η αλήθεια είναι ότι το «διεθνές δίκαιο» γίνεται φύλλο και φτερό μπροστά στο δίκαιο του ισχυρού, ότι οι «μεγάλοι μας σύμμαχοι» ΝΑΤΟ και ΕΕ δίνουν μάχη να κρατήσουν την Τουρκία στο λεγόμενο «δυτικό στρατόπεδο» και να την αποσπάσουν από τη ρωσική επιρροή και αυτό είναι η βασική τους επιδίωξη στην περιοχή, ότι μεγάλοι ενεργειακοί κολοσσοί θέλουν εδώ και τώρα διευθετήσεις που θα ανοίξουν το δρόμο στον έλεγχο των ενεργειακών κοιτασμάτων και διαδρομών της περιοχής. Οτι με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε προπύργιο των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων, για λογαριασμό της αστικής τάξης της χώρας και της συμμετοχής της σε κερδοφόρες μπίζνες. Μόνο αφελής μπορεί να πιστέψει ότι μέσα σε αυτά τα ισχυρά συμφέροντα «χωράνε» η ειρήνη και συνεργασία των λαών, τα κυριαρχικά δικαιώματα κ.λπ.
Οπως έχει επιβεβαιωθεί ξανά και ξανά, τα σχέδια αυτά αποτελούν «ναρκοπέδιο» για τους λαούς και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Οχι μόνο δεν φέρνουν πιο κοντά την ειρήνη και την «ασφάλεια», όπως λένε, αλλά βάζουν τις βάσεις για τους επόμενους γύρους της αντιπαράθεσης, την οποία πληρώνουν πάντα οι λαοί.
Σε αυτά τα σχέδια, που προώθησε ως κυβέρνηση, δίνει ξανά ως αντιπολίτευση χείρα βοηθείας και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρόεδρό του να ξεκαθαρίζει πως «είμαι διατεθειμένος να δώσω συναίνεση σε κρίσιμες αποφάσεις που δεν μπορεί να τις πάρει η κυβέρνηση» για τον καθορισμό ΑΟΖ, εγκαλώντας τη ΝΔ ότι «ο φόβος της ευθύνης στο όνομα της δήθεν πατριωτικής αδιαλλαξίας μάς οδηγεί σε εθνικές ήττες».
Σε αυτά τα σχέδια είναι που πρέπει να ορθώσει τείχος ο λαός, δυναμώνοντας την αλληλεγγύη και την κοινή πάλη με τους γείτονες λαούς ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, για την απεμπλοκή της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ