5 Ιουν 2020

Χωρίς τους εργαζόμενους...



Η νέα χτεσινή «πλειοδοσία» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή αυτή τη φορά τα μέτρα για τη στήριξη του τουριστικού κεφαλαίου και μάλιστα στο όνομα της ...προστασίας εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων - επαγγελματιών στον κλάδο, ξεπερνάει τα όρια της πρόκλησης.

Οσα φαντεζί «σποτάκια» κι αν σκηνοθετήσουν, όσα καβγαδάκια κι αν στήσουν, δεν κρύβονται με τίποτα η αντεργατική τους σύμπλευση, τα «έργα και οι ημέρες» τους, τα όσα έχουν νομοθετήσει όλα αυτά τα χρόνια:
Οι «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις, με πάνω από 14 μορφές ελαστικής εργασίας, εποχική απασχόληση και τη μισή χρονιά στην ανεργία, «δουλεμπορικά», «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία, περικοπές στους μισθούς και καταστρατήγηση ακόμη και αυτών των Συλλογικών Συμβάσεων που δεν καλύπτουν ούτε έναν στους δέκα εργαζόμενους στον κλάδο.
Δικό τους έργο είναι τα «πεντάστερα» κάτεργα των μεγαλοξενοδόχων:
Να τους θυμίσουμε μήπως τα στοιχεία του ΣΕΤΕ - πέρυσι τέτοια εποχή - όπου καταγράφεται αύξηση της μερικής απασχόλησης στα καταλύματα και στην εστίαση κατά 144% από το 2009 μέχρι το 2018, σε απόλυτους αριθμούς από 24,6 σε 60,1 χιλιάδες εργαζόμενους;
Μήπως εκείνα που αποτυπώνουν ένα μικρό μόνο μέρος από την εντατικοποίηση που σπάει κόκαλα, με τους εργαζόμενους στα καταλύματα και στην εστίαση στην Ελλάδα να δουλεύουν κατά μέσο όρο 51 ώρες εβδομαδιαίως (έναντι 44 στην υπόλοιπη Ευρώπη) και τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης 20,7 ώρες (έναντι 18,4 στην υπόλοιπη Ευρώπη);
'Η μήπως τα στοιχεία του ΕΦΚΑ που καταγράφουν πως το μέσο μεικτό μεροκάματο σε ξενοδοχεία και εστιατόρια με 10 εργαζόμενους και πάνω υποχωρεί από τα 50,84 ευρώ, τον Ιούλη του 2011, στα 39,56 ευρώ τον Ιούλη του 2018;
Σε αυτά έρχονται τώρα να προστεθούν όσα νομοθετεί η κυβέρνηση ΝΔ, δίνοντας «πράσινο φως» στους μεγαλοξενοδόχους για αναστολή συμβάσεων κατά το δοκούν, μη επαναπρόσληψη εποχικών, καταστρατηγώντας ακόμα και τις ΣΣΕ, νέες μειώσεις μισθών και παραπέρα εργασία - λάστιχο. Σε αυτά πλειοδοτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, στο όνομα της ...προστασίας των εργαζομένων!

Σε αυτό το αντεργατικό περιβάλλον συσσωρεύτηκαν τα κέρδη των μεγάλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες σήμερα αναζητούν επιπλέον κρατική στήριξη και ακόμη μεγαλύτερο ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων.

Από τη στυγνή εκμετάλλευση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που δεν έχουν για να ζήσουν ούτε μια μέρα ακόμη, βγήκαν τα κέρδη του τουριστικού κεφαλαίου και των μεγαλοξενοδόχων, που έχουν να ζήσουν 10 ζωές.
Οι σημερινοί ...αναξιοπαθούντες μεγαλοξενοδόχοι είναι εκείνοι που σύμφωνα με έρευνα, μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη, για τις 290 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις του κλάδου, διαχειρίστηκαν συνολικό τζίρο 1,69 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 9,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, τα συνολικά καθαρά κέρδη τους αυξήθηκαν κατά 19,1%, φτάνοντας τα 286 εκατ. ευρώ, ενώ αύξησαν κατά 5,1% τα ίδια κεφάλαιά τους, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 3,05 δισ. ευρώ!
Αυτούς έρχονται να στηρίξουν οι προτάσεις που καταθέτουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας πλειοδοσία για το ποιος έχει πιο πολλά και πιο γρήγορα να προσφέρει στους μεγαλοξενοδόχους και στο μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο.
Πλειοδοσία που μάλιστα ντύνουν οι άθλιοι και με την αγωνία για το ποιος θα «πρωτοστηρίξει» τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους στον κλάδο, αυτούς που τσάκισαν όλα τα προηγούμενα χρόνια με τη φοροληστεία, τα χαράτσια, σφίγγοντας τη θηλιά των χρεών, των τραπεζών και των πλειστηριασμών γύρω από το λαιμό τους.
Απόηχος όλων αυτών άλλωστε είναι και τα στοιχεία που καταγράφουν ενίσχυση της τάσης συγκέντρωσης στο χώρο των ξενοδοχείων τα προηγούμενα χρόνια, όπως π.χ. αυτά της ΤτΕ, που το 2019 κατέγραφε πως μέσα σε μια δεκαετία τα πεντάστερα ξενοδοχεία αύξησαν τις κλίνες τους κατά 75%, τα τετράστερα κατά 20% και τα τριάστερα κατά 10%, ενώ τα μικρότερα είχαν πτώση κοντά στο 20%.
Πάνω σε αυτό το έδαφος κάνουν τώρα ότι τσακώνονται και πλειοδοτούν για το ποιος είναι ο «καταλληλότερος» να φορτώσει την καπιταλιστική κρίση στους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες. Λογαριάζουν όμως χωρίς τους εργαζόμενους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ