18 Ιουλ 2020

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: «Κλείνουν το μάτι» στην Τουρκία


EUROKINISSI

Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας έθεσαν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκίνησε την Παρασκευή 17 Ιουλίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Όμως, όσο η κυβέρνηση της ΝΔ και όλα τα αστικά κόμματα επιμένουν προκλητικά να παρουσιάζουν τους ΕΕ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ ως «ασπίδα προστασίας» απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε ότι, όχι μόνο δεν αποτρέπουν, αλλά την ενθαρρύνουν, αναζωπυρώνοντας το σκληρό παζάρι από το οποίο και η Άγκυρα διατηρεί πολύπλευρες προσδοκίες. Παζάρι που έχουν στήσει οι ευρω-ατλαντικοί με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας και τις αστικές τάξεις των δύο χωρών και το οποίο είναι επικίνδυνο για τον ελληνικό λαό, καθώς περιλαμβάνει ελληνικά εδαφικά – κυριαρχικά δικαιώματα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυρ. Μητσοτάκης «ζήτησε ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας». Επίσης τόνισε ότι «δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών – μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση». Επιπλέον έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, λέγοντας ότι «είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο» η Άγκυρα. Τέλος, ζήτησε «να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση ΕΕ – Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο». Σύμφωνα με τη Λευκωσία, ο Ν. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «η προσέγγιση του κατευνασμού έναντι της Τουρκίας δοκιμάστηκε και απέτυχε, πρέπει να μετουσιώσουμε τις δηλώσεις αλληλεγγύης σε πράξεις».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ διά του εκπροσώπου του Μπ. Λέιτς, ενημέρωσε ότι «στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρξε σύντομο μήνυμα για τις σχέσεις με την Τουρκία από τον Κυρ. Μητσοτάκη και τον Ν. Αναστασιάδη».
Επίσης, από κύκλους του Σ. Μισέλ αναφέρονταν πως ο ίδιος πρότεινε πενταμερή συνάντηση για την Τουρκία στο περιθώριο της Συνόδου, με συμμετοχή των Μητσοτάκη, Μακρόν, Μέρκελ, της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του ιδίου.
Όσο για την «αναλυτική συζήτηση για την Τουρκία», όπως ανακοίνωσε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, οι ευρωπαίοι ηγέτες -μετά από εισήγηση του Σ. Μισέλ- αποφάσισαν τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής ειδικά για την Τουρκία, αλλά αυτή να διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο. Δίνοντας έτσι χρόνο για νομιμοποίηση νέων τετελεσμένων της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας.
Επίσης, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ τη Δευτέρα, όπου υποτίθεται μετά από πίεση της ελληνικής πλευράς αποφασίστηκε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Ζ. Μπορέλ, να καταρτίσει μια λίστα με κυρώσεις κατά της Άγκυρας αν προχωρήσει σε γεωτρήσεις σε ελληνικές θαλάσσιες ζώνες, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία, Μάλτα και Ισπανία αντέδρασαν στην επιβολή τέτοιων κυρώσεων.
Τέλος, στον απόηχο της πρόσφατης τριμερούς συνάντησης Ελλάδας – Τουρκίας – Γερμανίας στο Βερολίνο, σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων, την Τρίτη 21 Ιουλίου αναμένεται στην Αθήνα ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χ. Μάας, για επαφές με τον Έλληνα ομόλογό του. Οι εξελίξεις, με μυστικές και επίσημες συναντήσεις, τρέχουν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ