7 Αυγ 2020

Υπόνοιες για εμπλοκή του Ισραήλ από το δημοσιογράφο Ρίτσαρντ Σίλβερστάιν


Το Ισραήλ “βλέπει” πίσω από τη βιβλική καταστροφή στη Βηρυτό ο εβραϊκής καταγωγής δημοσιογράφος Ρίτσαρντ Σίλβερσταϊν, που μέσα από το μπλογκ του “Tikun Olam” υποστήριξε, με βάση “ανώτατη ισραηλινή πηγή”, υποστήριξε πως το Ισραήλ είχε τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό σε αποθήκη όπλων της Χεζμπολάχ στο λιμάνι της πόλης, εν αγνοία του γεγονότος πως δίπλα από αυτή βρισκόταν η μοιραία αποθήκη με τους 2700 τόνους νιτρικού αμμωνίου. Η πηγή είναι η ίδια που επικαλείται για όλες του τις αποκαλύψεις ο Σίλβερσταϊν, χωρίς να έχει γνωστοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες γι’αυτή.
Ο 62χρονος δημοσιογράφος είναι γνωστός για την κριτική που ασκεί στις ισραηλινές κυβερνήσεις και τη στήριξή του στον παλαιστινιακό λαό. Έχει συνεργαστεί κατά καιρούς με μεγάλα διεθνή έντυπα και δημοσιογραφικά δίκτυα, ωστόσο πέρα από την εχθρότητα που αντιμετωπίζει στο Ισραήλ (ενδεικτικό είναι ότι ο διευθυντής της κεντροαριστερής αγγλόφωνης έκδοσης της Haaretz τον αποκάλεσε “σαλεμένο” στο τουίτερ), θεωρείται αμφιλεγόμενους από κάποιους και εκτός της χώρας.
Το ίδιο το Ισραήλ αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του στην έκρηξη, με τον υπουργό εξωτερικών της χώρας Γκάμπι Εσκενάζι να υποστηρίζει ότι αυτή σχετίζεται με ατύχημα μετά από πυρκαγιά. Ο Μπένι Γκαντς, υπουργός άμυνας της χώρας, σε μια επικοινωνιακή επίδειξη “ανθρωπισμού”, δήλωσε ότι το Ισραήλ προσέγγισε την κυβέρνηση του Λιβάνου για ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια, χωρίς η τελευταία να ανταποκριθεί.
Στο Τελ Αβίβ, ο δήμαρχος αποφάσισε να φωτιστεί το δημαρχείο στην πλατεία Ράμπιν στα χρώματα της σημαίας του Λιβάνου, σημειώνοντας πως «Η καρδιά μας είναι με τον λιβανέζικο λαό μετά από αυτήν τη φριχτή τραγωδία».
Οι υπόνοιες του Σίλβερσταϊν έρχονται λίγες ώρες μετά τους πανηγυρικούς τόνους που χρησιμοποίησε πρώην βουλευτής του Νετανιάχου για την έκρηξη, που υποστήριξε ότι “ελπίζει να το κάναμε εμείς” κι ότι σε μια τέτοια περίπτωση το Ισραήλ θα έπρεπε να είναι περήφανο γι’αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ