Οι Κυρ. Μητσοτάκης και Πομπέο επισκέφτηκαν τη Σούδα, όπου τους έγινε ενημέρωση στην πίστα της αμερικανικής βάσης (NSA), παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, του υπουργού Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλου, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κ. Φλώρου, και της διευθύντριας του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Ελ. Σουρανή. Παρόντες από την αμερικανική πλευρά ήταν ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, και ανώτεροι αξιωματικοί των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και ο διοικητής του Αμερικανικού Λιμενικού Σώματος, ναύαρχος Κ. Σουλτς, ο οποίος επισκέφτηκε και το παρακείμενο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής και χαιρέτισε το ετήσιο συνέδριό του, όπου αναλύθηκαν θέματα επιχειρήσεων θαλάσσιας ασφάλειας.
Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τη ναυτική βάση στο Μαράθι, όπου ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες που έχουν τα ταχύπλοα CCM (Combat Craft Medium), τα οποία βρίσκονται σε προβλήτα που έχει παραχωρηθεί στις αμερικανικές δυνάμεις και «αξιοποιούνται» από Αμερικανούς πεζοναύτες που σταθμεύουν στην περιοχή για ασκήσεις και επιχειρήσεις. Λίγα λεπτά αργότερα, σε κοντινό σημείο της βάσης, ανέβηκαν στο ελικοδρόμιο της ελληνικής φρεγάτας ΜΕΚΟ «Σαλαμίς».
Ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση στην 115 Πτέρυγα Μάχης, όπου, πέραν των προαναφερόμενων, συμμετείχαν o βοηθός υπουργός Εξωτερικών, Φ. Ρίκερ, ο στρατιωτικός σύμβουλος του Πομπέο, Ρ. Βάντελ, και η σύμβουλος του Πομπέο Μ. Ε. Κίσελ.
Στις κοινές δηλώσεις τους κατόπιν, ο Μητσοτάκης, αποτυπώνοντας το μέγεθος της εμπλοκής σε όλα τα «μήκη και πλάτη» για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, τόνισε ότι προσυπογράφει τη δήλωση Πομπέο, ήδη από προχτές στη Θεσσαλονίκη, ότι «οι σχέσεις των δύο χωρών μας δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές, όσο είναι σήμερα. Είναι σχέσεις που απλώνονται σε όλα τα επίπεδα».
Εσπευσε να εστιάσει καταρχάς στο ρόλο της Κρήτης λέγοντας ότι εκεί «χτυπάει και η καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου. Χτυπάει, όμως, και ο δυνατός παλμός της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας», σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «εδώ συναντώνται τα συμφέροντα της Ελλάδας και των ΗΠΑ», τα συμφέροντα και σχέδια δηλαδή των ΗΠΑ με τους στόχους της αστικής τάξης για «αναβάθμισή» της μέσα από τη μεγαλύτερη εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.
Αναφερόμενος στην αεροναυτική βάση των Αμερικανών στη Σούδα και παραπέμποντας στο πώς συνεργάζονται με την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας, είπε ότι «η Σούδα αναδεικνύεται, έτσι, ως το πιο στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής (...) Στο έδαφός της απλώνονται συμμαχικές δυνάμεις και επικοινωνίες μας. Στα νερά της διεξάγονται κοινές ασκήσεις, ενώ πολύ γρήγορα (...) εδώ, η Σούδα, θα γίνει έδρα ελλιμενισμού του "USS Hershel Williams", ενός από τα μεγαλύτερα πλοία των ΗΠΑ, ενώ στον ουρανό της Σούδας και της Κρήτης θα πετούν πάντα τα αεροσκάφη μας, ελληνικά και αμερικανικά, εγγυητές της σταθερότητας», διαβεβαίωσε για το «αγκυροβόλιο» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή.
Πρόσθεσε πως «η αναβαθμισμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - Αμερικής (σ.σ. τις επόμενες μέρες αναμένεται να επιμηκυνθεί για έναν ακόμα χρόνο) απλώνει τη δράση της και στο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας μας με αιχμή τον εκσυγχρονισμό των 84 "F-16" μας σε Viper. Αλλά και με κοινά προγράμματα και με κοινές, πολύ σημαντικές κοινές επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία».
Ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην Αλεξανδρούπολη, «η οποία ήδη εξελίσσεται σε κόμβο μεταφοράς αμερικανικού φυσικού αερίου προς την ηπειρωτική Ευρώπη, Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη», προσθέτοντας ότι «ταυτόχρονα δρομολογείται και η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Την ίδια τύχη θα έχει και το λιμάνι της Καβάλας». Ο πρωθυπουργός παρουσίασε αυτές τις πτυχές ως «απόδειξη του ηγετικού ρόλου που παίζει η Ελλάδα στα Βαλκάνια», προσθέτοντας ότι «η χερσόνησός μας είναι ένα γεωγραφικό σημείο που συγκεντρώνει πολλά κοινά ενδιαφέροντα Ελλάδας και ΗΠΑ» και διαβεβαιώνοντας ότι «η Θεσσαλονίκη αποτελεί - και θα αποτελεί πάντα - το δυναμικό τους ορμητήριο». «The sky is the limit», συνέχισε τις ...αμερικανιές αναφερόμενος «σε αυτά τα οποία μπορούμε να κάνουμε μαζί».
Από τη μεριά του, σε ό,τι αφορά τους αμερικανικούς στρατιωτικούς σχεδιασμούς, ο Πομπέο αναφερόμενος ειδικά στην Κρήτη μίλησε για «μία από τις ισχυρότερες στρατιωτικές σχέσεις της Αμερικής σε ολόκληρη την Ευρώπη». Πρόσθεσε ότι η διμερής «συνεργασία» «στον τομέα της ασφάλειας έχει αναπτυχθεί σε τεράστιο βαθμό και ταχύτατα».
«Εργαζόμαστε για την προώθηση θεμάτων που ξεκίνησαν ήδη από πέρυσι, με τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας, η οποία λαμβάνει σάρκα και οστά εδώ στην Κρήτη, στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο και στην Αλεξανδρούπολη», παρέθεσε όλο το πλέγμα βάσεων και στρατιωτικών υποδομών στη διάθεση των Αμερικανών στην Ελλάδα.
Ανακοίνωσε δε ως παραπέρα βήμα εμπλοκής ότι το πλοίο «"USS Hershel Woody Williams", η νεότερη θαλάσσια πλωτή βάση επιχειρήσεων των ΗΠΑ, θα ελλιμενιστεί μόνιμα στη Σούδα. Πρόκειται κυριολεκτικά για μια ιδανική επιλογή, δεδομένης της στρατηγικής θέσης των εγκαταστάσεων, και συμβολίζει την αμυντική συνεργασία που θα συνεχίσει να επεκτείνεται και να αναπτύσσεται».
Θυμίζουμε πως το γιγαντιαίο πλοίο πρωτοέπιασε Σούδα στις 18/8, πριν αναχωρήσει για να υποστηρίξει επιχειρήσεις του 6ου Στόλου στην Αφρική, λειτουργεί ως πλωτή ναυτική πλατφόρμα, ικανό να αξιοποιείται ως προωθημένη ναυτική βάση και να υποστηρίζει αεροναυτικές επιχειρήσεις των Αμερικανών σε απομακρυσμένα «θέατρα επιχειρήσεων», με συμμετοχή ελικοπτέρων, UAV, πεζοναυτών, προϊδεάζοντας για παραπέρα ανάπτυξη τέτοιων σχηματισμών τους στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο τη Σούδα, το αμέσως επόμενο διάστημα.
Αλλωστε, ο Πομπέο δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών ή εφησυχασμού εμπλέκοντας ευθέως την Ελλάδα στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Ρωσία λέγοντας:
«Η συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η Ρωσία συνεχίζει τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο στην περιοχή και ειδικά στη Λιβύη, ενώ οι ΗΠΑ ζητούν την απόσυρση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων και τη συμφιλίωση στη χώρα». Αποσιώπησε έτσι το ρόλο της Τουρκίας στη χώρα, την οποία άλλωστε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ βλέπουν ως ανάχωμα στη ρωσική παρουσία.
«Επίσης, συμφωνήσαμε με τον κ. πρωθυπουργό να διερευνήσουμε δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που θέτει η Ρωσία μέσω επιβλαβών ενεργειών επιρροής, όπως η διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία και η προσπάθειά της να εντάξει στα σχέδιά της την Ορθόδοξη Εκκλησία», πρόσθεσε, αποκαλύπτοντας ο ίδιος κομμάτι όσων συμφωνήθηκαν κρυφά από το λαό.
Χαρακτήρισε δε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης «απόλυτα ευθυγραμμισμένες με τις τελευταίες δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ». Ενώ πρόσθεσε πως «αν έπρεπε να τις συνοψίσω (σ.σ. τις θέσεις της κυβέρνησης) σε τέσσερις λέξεις θα ήταν: Οχι σε μονομερείς ενέργειες», με ό,τι φυσικά υπονοεί αυτό, ανοίγοντας πολύ επικίνδυνους δρόμους για το παζάρι με την Τουρκία που ξεκινάει εντός των επόμενων ημερών.
Επιπλέον, ζήτησε «πρωτοβουλίες καλής γειτονίας», παρουσιάζοντας ως τέτοιες τις συμφωνίες για τις θαλάσσιες ζώνες με Ιταλία και Αίγυπτο (οι οποίες μεταξύ άλλων αναγνωρίζουν μειωμένη επήρεια σε ελληνικά νησιά, ακόμα και το μεγαλύτερο, την Κρήτη, ανοίγοντας δρόμο και για ανάλογες επικίνδυνες διευθετήσεις με την Τουρκία), όπως και την «εμβληματική θεσμοθέτηση του East Mediterranean Gas Forum», το οποίο έρχεται ακριβώς ως όχημα των σχεδίων συνεκμετάλλευσης ανάμεσα στους ενεργειακούς ομίλους και των επικίνδυνων διευθετήσεων στην ευρύτερη περιοχή.
Πιστός, εξάλλου, στο αμερικανοΝΑΤΟικό δόγμα για διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής στην Ανατ. Μεσόγειο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα ανταλλάγματα που τάζουν στην Τουρκία, και μιλώντας για τις διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά ως κομμάτι όλου του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού στην περιοχή, όπου οι ΗΠΑ «κλείνουν» ανάλογες «εκκρεμότητες» - ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για τους λαούς - ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι «σε μια στιγμή που παλιοί εχθροί γίνονται φίλοι, όπως το Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, στη Μεσόγειο δεν πρέπει να σηκώνονται κύματα απειλών και αντιπαλότητας. Αποτελεί, άλλωστε, θάλασσα στρατηγικής σημασίας και για τις ΗΠΑ, όπως καταγράφεται ξεκάθαρα στο East Med Act. Αποτελεί, όμως, και μια περιοχή - κλειδί για την παγκόσμια σταθερότητα».
Σε ό,τι αφορά τις αμερικανικές θέσεις με τις οποίες η κυβέρνηση, κατά τα λόγια του πρωθυπουργού, «ευθυγραμμίζεται απόλυτα», χαρακτηριστικά είναι και όσα είπε ο ίδιος ο Πομπέο μιλώντας στο ΑΠΕ, όπου ζήτησε «επίλυση της σύγκρουσης» «μέσω διαλόγου, μέσω διεθνών συστημάτων, συμφωνιών, συνομιλιών». «Ετσι θα έπρεπε να επιλυθούν αυτές οι θαλάσσιες διαφορές», πρόσθεσε, παρουσιάζοντας ως τέτοιες τις αμφισβητήσεις της τουρκικής αστικής τάξης επί ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Πιέζοντας, μάλιστα, ο Αμερικανός για να «τρέξουν» διαδικασίες και να κλείσουν ζητήματα, εξέφρασε την «ελπίδα» ότι «οι διερευνητικές συνομιλίες όχι μόνο θα ξεκινήσουν σωστά, αλλά είναι σημαντικό να παρθούν αποφάσεις με τρόπο που να παράγουν αποτελέσματα που καθένα από τα δύο έθνη βρίσκουν κάτι περισσότερο από αποδεκτά».
Αλλά και στις χτεσινές του δηλώσεις, δίνοντας το πλαίσιο, συνδέοντας τις μπίζνες στην Ενέργεια με τα Ελληνοτουρκικά, επέμεινε ότι «για την ανάπτυξη της Ανατολικής Μεσογείου θα πρέπει να προάγεται η συνεργασία και να δημιουργηθούν τα θεμέλια για τη διαρκή ενεργειακή ασφάλεια». Γι' αυτό, όπως είπε, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν «έντονα τον διάλογο μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας, και τους ενθαρρύνουμε να ξεκινήσουν εκ νέου τις συνομιλίες για τα θέματα αυτά το συντομότερο δυνατό». Θύμισε, άλλωστε, ότι πριν από μερικές μέρες μίλησε με τον γγ του ΝΑΤΟ «σχετικά με την πρόοδο (σ.σ. των διμερών συνομιλιών) που έχει σημειωθεί στο ΝΑΤΟ και ελπίζουμε ότι οι συζητήσεις αυτές θα μπορέσουν να συνεχιστούν σε σοβαρή βάση», χωρίς κουβέντα φυσικά για την τουρκική επιθετικότητα.
απο τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ