Με την αγωνία της «επόμενης μέρας» και με τις οικονομικές υποχρεώσεις της προηγούμενης χρονιάς φορτωμένες στην πλάτη τους, άνοιξαν τα καταστήματά τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι σε όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση και τα επιτελεία της προσπαθούν να δημιουργήσουν «κλίμα αισιοδοξίας» στους χειμαζόμενους μικρέμπορους και άλλους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, αλλά η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.
Το πολυδιαφημισμένο μέτρο του «click away» την περίοδο των γιορτών απέδωσε κυρίως για τους μεγάλους εμπορικούς ομίλους και καταστήματα. Αλλά και τα μέτρα που διαφήμιζε η κυβέρνηση ως «στήριξη» τάχα στους επαγγελματίες, αποδείχτηκαν «σταγόνα στον ωκεανό» για τους βιοπαλαιστές του κλάδου, που μετράνε νέα χρέη από την πανδημία και την κρίση, πρόσθετα σ' αυτά που τους έσφιγγαν τη θηλιά στο λαιμό και πριν από το lockdown.
Για παράδειγμα, η «επιστρεπτέα προκαταβολή» ή οι ενισχύσεις μέσω προγραμμάτων από τις Περιφέρειες, απευθύνονται σε επιχειρήσεις με μεγαλύτερους τζίρους, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι απλά «κλοτσάνε» λίγο παρακάτω τα μεγάλα αδιέξοδα με τα οποία έχουν να αναμετρηθούν. Η στρατηγική που τους θεωρεί «βαρίδι» για την ανταγωνιστικότητα της καπιταλιστικής οικονομίας στέκεται απέναντί τους σε ανάπτυξη και κρίση, ενώ τα «άνοιξε - κλείσε» την περίοδο της πανδημίας ενέτειναν την ανασφάλεια για την επιβίωση.
Δεν είναι τυχαίο ότι, παρά τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης για στήριξη τάχα των επαγγελματιών από τις συνέπειες της πανδημίας και των lockdown, υπολογίζεται ότι ένα 25% τουλάχιστον απ' αυτούς δεν θα αντέξει μετά το άνοιγμα των καταστημάτων και θα κλείσει. Είναι βέβαιο ότι η πλειοψηφία αυτών που ζορίζονται περισσότερο είναι μικρές επιχειρήσεις που η πανδημία τούς έδωσε το τελειωτικό χτύπημα.
Ούτε όμως το άνοιγμα των καταστημάτων του λιανεμπορίου και των υπηρεσιών συνοδεύτηκε από τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας από την πανδημία, με ευθύνη του κράτους, που την αρνείται συστηματικά. Ως αποτέλεσμα, ελλοχεύει ο κίνδυνος για ένα νέο λοκντάουν.
Απέναντι σ' αυτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση συνεχίζει την επίκληση της «ατομικής ευθύνης», καθιστώντας τους μαγαζάτορες και τα λαϊκά στρώματα υπεύθυνους (!) για την «ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς» και για τον «έλεγχο της πανδημίας», ενώ η ίδια δεν παίρνει κανένα μέτρο για αποσυμφόρηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στους μεγάλους χώρους δουλειάς, που είναι αποδεδειγμένα οι βασικές εστίες υπερμετάδοσης του ιού.
Ούτε βέβαια φροντίζει για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας, ή την αντιμετώπιση των προβλημάτων με τους εμβολιασμούς, όπως διεκδικούν υγειονομικοί, εργαζόμενοι και μικροί ΕΒΕ. Την ίδια ώρα, όμως, αξιοποιεί το άνοιγμα των καταστημάτων ως πρόφαση για να μην πάρει ουσιαστικά μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, ενώ η πανδημία συνεχίζει να αξιοποιείται και στο χώρο του Εμπορίου για να υλοποιηθούν μέτρα - χρόνιες επιδιώξεις των μεγάλων ομίλων, όπως για παράδειγμα η πλήρης και οριστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, αν δεν υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των εισοδημάτων τους, χιλιάδες βιοπαλαιστές ΕΒΕ δεν πρόκειται να τα βγάλουν πέρα, έστω κι αν τα μαγαζιά τους παραμείνουν ανοιχτά. Γι' αυτό έχουν μεγάλη σημασία οι πρωτοβουλίες που παίρνουν όλο αυτό το διάστημα Ενώσεις των ΕΒΕ, Σωματεία και άλλες οργανώσεις φτωχών αυτοαπασχολούμενων, Επιτροπές Αγώνα κ.λπ. καλώντας σε αγωνιστική διεκδίκηση μέτρων απέναντι στις συνέπειες της κρίσης και της πολιτικής διαχείρισης των συνεπειών της πανδημίας.
Σε αυτές τις πρωτοβουλίες, που ξεδιπλώθηκαν την περίοδο του lockdown και συνεχίζονται τώρα που άνοιξαν τα μαγαζιά, με κλιμάκωση στις 27 Γενάρη, αποτυπώνεται η ανησυχία των χιλιάδων βιοπαλαιστών ΕΒΕ, αλλά και η ανάγκη να μη μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια.
Να δυναμώσουν τις αγωνιστικές ενώσεις και τα σωματεία τους, που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις, διεκδικώντας μαζικά άμεση ένταξη όλων των επαγγελματιών στο επίδομα ειδικού σκοπού, επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019, κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος, μείωση των έμμεσων φόρων, διαγραφή τόκων, προστίμων, 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες και άλλα μέτρα στήριξης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου