6 Απρ 2021

Δοξάστε την! – Μαρμάρινη επιγραφή με το όνομα της Μενδώνη και του Ιδρ. Ωνάση στην Ακρόπολη…

 


Της άλλαξε τα φώτα, της έβαλε αρχαίο τσιμέντο αθάνατο, της βρήκε και χορηγό -όπως έκαναν στην Αρχαιότητα. Και τώρα ετοιμάζεται να κάνει το όνομά της αθάνατο και να το τοποθετήσει για πάντα σε μια πλακέτα στον ιερό βράχο, δίπλα στο όνομα του χορηγού. Όπως ΔΕΝ έκανε κανείς άλλος μέχρι τώρα. Ακόμα και ο Φειδίας τη δική του μορφή θρυλείται πως εμμέσως έβαλε τη δική του μορφή στη ζωοφόρο. Τι έχουν προσφέρει όμως ο Φειδίας, ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης στην ανάδειξη του έργου συγκριτικά με την υπουργό Πολιτισμού -και τους “ευγενείς χορηγούς” που βρήκε, για να μην ξεχνιόμαστε;

Σύμφωνα με τη σύμβαση δωρεάς που υπογράφτηκε, θα υπάρχει ειδική μαρμάρινη επιγραφή με το όνομα του χορηγού και της υπουργού σε τρία σημεία (!) της Ακρόπολης: στα Προπύλαια, στον Περίπατος της Ακρόπολης και στην κορυφή του αναβατόριου, δίπλα στο Ερέχθειο.

Στο άρθρο 9 της σύμβασης σχετικά με τη δωρεά αναφέρονται τα εξής:

Το Δημόσιο συμφωνεί ότι στην αρχή και την απόληξη της πλατφόρμας του ανελκυστήρα πλαγιάς και στην είσοδο των Προπυλαίων της Ακρόπολης, δίπλα από τη σχετική επιγραφή που αφορά τη χορηγία των Ε.Ε. και του Ινστιτούτου Θερβάντες, θα μπει ειδική μαρμάρινη επιγραφή διαστάσεων ίσων προς τις δύο προαναφερόμενες (άλλως τουλάχιστον 70Χ40 εκατ.), που θα αναφέρει: “Ο ανελκυστήρας πλαγιάς και ο φωτισμός της Ακροπόλεως πραγματοποιήθηκαν με αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση επί υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη” (Ιούνιος 2020). Η ακριβής θέση και οι ειδικές προδιαγραφές της εν λόγω αναφοράς θα οριστικοποιούνται με υπόδειξη του δωρεοδόχου μετά από προηγούμενη συναίνεση του ιδρύματος.

Με αυτόν τον τρόπο ανατρέπεται η ως τώρα καθιερωμένη τακτική με την τοποθέτηση αντίστοιχων πινακίδων στην είσοδο ενός μνημείου -δηλαδή εκτός αρχαιολογικού χώρου και οδεύουμε προς μια παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού ποτέ ως τώρα δεν είχε γραφτεί το όνομα κάποιου χορηγού ή υπουργού εντός ενός μνημείου Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς -από τη σχετική λίστα της UNESCO. Για όλα υπάρχει όμως “πρώτη φορά” και η Μενδώνη -μαζί με το ίδρυμα Ωνάση- πρωτοπορούν σε έναν ακόμα τομέα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ