ΗΠΑ - Γερμανία και ελληνικό κρατικό χρέος
Συνεχίζει ο αστικός Τύπος τις αναλύσεις με αφορμή τη συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ομπάμα, και της Γερμανίδας καγκελαρίου, Μέρκελ, και τη συζήτησή τους για την αντιμετώπιση του κρατικού χρέους της Ελλάδας. Αναπαράγει το γεγονός της ύπαρξης αντιθέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία με αφορμή τον τρόπο αντιμετώπισης του ελληνικού κρατικού χρέους, με την υπόμνηση ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την Ελλάδα και υποδεικνύουν στη Γερμανία να συμβάλει ώστε να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα γιατί αυτό θα έχει γενικότερες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της Ευρωζώνης, με επίδραση και στην οικονομία των ΗΠΑ λόγω «παγκοσμιοποίησης». Είναι γεγονός ότι οι αντιθέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Γερμανία δεν εκφράζονται για πρώτη φορά ούτε έχουν σχέση με τις διαφορετικές μορφές διαχείρισης της κρίσης και του χρέους. Ούτε βεβαίως μόνο με το γεγονός της αλληλοδιαπλοκής των οικονομιών.
***
Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις έχουν τη βάση τους στα ιδιαίτερα συμφέροντα των μονοπωλίων κάθε κράτους στη διεθνή αγορά, σε πολλούς τομείς. Από την αντίθεση ευρώ - δολαρίου, δηλαδή ποιο νόμισμα θα επικρατήσει στις διεθνείς συναλλαγές, και το γεγονός ότι το ισχυρότερο ευρώ συγκριτικά με το δολάριο επιδρά στην οικονομία και των ΗΠΑ (διευκολύνει τις εξαγωγές της στην Ευρωζώνη, αλλά αδυνατίζει το δολάριο ως διεθνές νόμισμα), αλλά και της Γερμανίας (ισχυροποιεί το ευρώ ως διεθνές νόμισμα, εμποδίζει τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ ως ανταγωνιστή της), μέχρι τα μερίδια στις εξαγωγές κεφαλαίων στη διεθνή αγορά. Αυτά επιδρούν στις διεθνείς τους συμμαχίες, άρα στην ισχυροποίηση ή αποδυνάμωσή τους στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα. Ισχυρό ευρώ, π.χ., ευνοεί την ανάπτυξη συμμαχιών της Γερμανίας. Βεβαίως δεν ευνοεί τις εξαγωγές εμπορευμάτων. Εδώ εκφράζονται αντιθέσεις μεταξύ μερίδων του κεφαλαίου και εντός της Γερμανίας. Ισχυρό ευρώ ευνοεί επίσης και το χρηματοπιστωτικό τομέα της Γερμανίας από την άποψη της συσσώρευσης χρήματος ως κεφαλαίου αλλά και διεθνώς.
***
Ο τρόπος αντιμετώπισης του χρέους της Ελλάδας επηρεάζει την καπιταλιστική οικονομία της Ευρωζώνης και της Γερμανίας. Αρα δεν είναι και τόσο φιλικές οι ΗΠΑ ή τόσο εχθρική η Γερμανία προς την Ελλάδα. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν και θέλουν να ενισχύεται ο ρόλος τους εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης αλλά να επιδρούν στο αδυνάτισμα της οικονομίας της Γερμανίας. Αρα να επηρεάζουν τις εξελίξεις σε όφελός τους και σε βάρος της Γερμανίας. Οι ΗΠΑ επιδρούν και επηρεάζουν οικονομικά και πολιτικά χώρες της Ευρωζώνης και της ΕΕ κόντρα στη Γερμανία. Δεν είναι μόνο η Αγγλία, παραδοσιακή σύμμαχος των ΗΠΑ. Το λεγόμενο ιρλανδικό θαύμα επιτεύχθηκε με επενδύσεις αμερικανικών κεφαλαίων. Επηρεάζει το γεγονός ότι χώρες της ΕΕ είναι και χώρες του ΝΑΤΟ, κάποιες απ' αυτές τις προσεταιρίζονται οι ΗΠΑ, π.χ., Πορτογαλία, Ισπανία, που κινδυνεύουν επίσης λόγω κρίσης και μεγάλου χρέους, αλλά και πρώην σοσιαλιστικές χώρες, όπως, π.χ., Τσεχία, Ουγγαρία, Βουλγαρία. Αυτό έχει σχέση και με τις εξαγωγές των ΗΠΑ στην ΕΕ. Αλλά η Γερμανία θεωρεί ζωτικό οικονομικό της χώρο την ΕΕ και την Ευρωζώνη. Εχει σχέση και με στρατηγικές συνεργασίες διεθνώς κάθε χώρας απ' αυτές τις δύο, που αφορούν βασικά στις πηγές ενέργειας και τους δρόμους μεταφοράς της. Αυτό εκφράζεται με ανταγωνισμούς γύρω από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, τα Βαλκάνια και την Ευρασία, ιδιαίτερα απέναντι σε Κίνα, Ρωσία, Ινδία. Η Γερμανία αναπτύσσει στρατηγικές συνεργασίες με ισχυρές καπιταλιστικές χώρες εκτός ΕΕ, π.χ., στην ενέργεια με τη Ρωσία, σε άλλους τομείς με την Κίνα, που διαχειρίζονται το τεράστιο χρέος των ΗΠΑ και τις δυσκολεύουν. Στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική (π.χ., γερμανικά μονοπώλια ετοιμάζουν το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο του κόσμου στη Σαχάρα) η Γερμανία δε συμμετέχει. Αυτό έχει σχέση και με τη συνεργασία της με τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, υπάρχουν και οξύνονται οι αντιθέσεις τους στα Βαλκάνια. Ανταγωνίζονται επίσης στο ποιος θα βάλει εμπόδια στην ανάπτυξη των μονοπωλίων του άλλου και των συμμάχων του σε όλη την περιοχή της Ευρασίας και της Αφρικής. Ολ' αυτά οξύνονται με την οικονομική κρίση.
***
Γιατί οι ΗΠΑ εμφανίζονται φιλικές στην Ελλάδα; Γιατί σε συνδυασμό με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή και την αστάθεια που υπάρχει, το ενδεχόμενο απότομης χρεοκοπίας της Ελλάδας δημιουργεί αστάθεια σε ένα ακόμη κράτος με γεωστρατηγική σημασία για τις ΗΠΑ στην περιοχή, επομένως μεγαλύτερα εμπόδια στα σχέδια των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, επιδιώκουν να επηρεάσουν τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη σε όφελός τους. Η εργατική τάξη, ο λαός μας να μη δίνουν καμιά εμπιστοσύνη, να μην έχουν αυταπάτες για τους έξωθεν φίλους. Είναι στα πλαίσια στήριξης του κεφαλαίου. Γι' αυτό και με αφορμή αυτές τις εξελίξεις, και έχοντας καθαρό πως φιλολαϊκή έξοδος από την κρίση δεν υπάρχει, να βάλουν πλώρη για την εγκατάλειψη των αστικών κομμάτων, τη συμπόρευση με το ΚΚΕ. Οργάνωση, λαϊκή συμμαχία, ρήξη και αντεπίθεση για τη λαϊκή εξουσία.
Ι.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
5/11/2011
-- Κρίση, ανταγωνισμοί, διέξοδος
6/9/2011
-- Σενάρια ή μύχιες επιδιώξεις;
11/6/2011
-- Οι ΗΠΑ και το χρέος της Ελλάδας
25/11/2010
-- Κάλπικο για το λαό το «ισχυρό ή αδύνατο ευρώ»
11/4/2010
-- Πίσω από το «παιχνίδι» των σπρεντ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου