27 Μαΐ 2012

ΠΟΛΩΝΙΑ/ΟΥΚΡΑΝΙΑ Ποδόσφαιρο υπό τη σκιά της FRONTEX


ΠΟΛΩΝΙΑ/ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ποδόσφαιρο υπό τη σκιά της FRONTEX
Mε άλλοθι την ασφάλεια στην επερχόμενη διοργάνωση προετοιμάζεται μια γιγαντιαία επιχείρηση καταστολής και παρακολούθησης με πολλαπλούς όμως στόχους
Το δικό της κράτος εν κράτει θα στήσει σε Πολωνία/Ουκρανία η δύναμη της FRONTEX, φυσικά όχι μόνο για να επιβλέπει την ασφάλεια της διοργάνωσης
Motion Team
Κάτι λιγότερο από ένα 20ήμερο μένει, προκειμένου το φετινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου (ΕURO 2012) να ανοίξει την αυλαία του σε Πολωνία/Ουκρανία που το συνδιοργανώνουν και αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον της ποδοσφαιρικής κοινής γνώμης σιγά σιγά από τώρα και για τον επόμενο ενάμιση μήνα. Ωστόσο, όμως, πέρα από το αγωνιστικό ενδιαφέρον που κυρίως αφορά τους φιλάθλους μια τέτοιου είδους διοργάνωση αποτελεί το σημείο ενδιαφέροντος για μια σειρά άλλων ζητημάτων και άλλους φυσικά ...ενδιαφερόμενους.
Και εάν μέχρι τώρα πάνω σε αυτό ήταν γνωστός ο πόλεμος συμφερόντων των πολυεθνικών που λυμαίνονται το χώρο, προκειμένου να στήσουν το δικό τους ...χορό κερδών πλέον ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια ο χώρος του ποδοσφαίρου αποτελεί το άλλοθι και για μια σειρά άλλα ζητήματα.
Το... χρήσιμο άλλοθι της ασφάλειας
Οπως είναι γνωστό, την τελευταία δεκαπενταετία τουλάχιστον ο χώρος του αθλητισμού και ειδικότερα του ποδοσφαίρου αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία και για μια διαφορετική εκμετάλλευση. Αυτήν που έχει να κάνει με τον τομέα της ασφάλειας. Ενας τομέας, αφενός ιδιαίτερα κερδοφόρος αν σκεφθεί κανείς τα χρήματα που δαπανώνται με βάση διάφορα άλλοθι, αλλά και ένας τομέας πρόσφορο έδαφος για μια σειρά πειραματισμών σε ζητήματα καταστολής που φυσικά ποτέ (όπως έχει αποδειχτεί) δεν μένουν μόνο στα γήπεδα αλλά βρίσκουν εφαρμογή και σε άλλους τομείς της ζωής με κύριο τις λαϊκές κινητοποιήσεις ή την τρομοκρατία του λαού.
Κράτος εν κράτει της FRONTEX

Από αυτό το πλαίσιο, δεν ξεφεύγει ούτε η φετινή διοργάνωση σε Πολωνία/Ουκρανία. Το φετινό ΕURO φαίνεται να αποτελεί τη δεδομένη στιγμή μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για εμπέδωση ακόμα μεγαλύτερης καταστολής εντός και εκτός ΕΕ, το ανθρωποκυνηγητό μεταναστών και προσφύγων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ευρωενωσιακός οργανισμός επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ Frontex σχεδιάζει να ξεκινήσει μια γιγαντιαία τέτοια επιχείρηση σε Πολωνία και Ουκρανία, μεταφέροντας εκεί στελέχη του από δεκάδες άλλες χώρες με πλήρη αστυνομικά δικαιώματα (οπλοφορίας, άσκησης ελέγχων, ανακρίσεων κ.λπ.).
Αποκαλυπτικά στοιχεία
Ο «Ρ» δημοσιοποιεί σήμερα τα σχέδιά τους αυτά για το «Euro» όπως τα έχουν καταλήξει οι επιτελείς του. Λένε επί λέξει στα σχετικά κείμενά τους:
«Στη διάρκεια του Euro 2012 ο Frontex θα συντονίζει μια κοινή επιχείρηση προς υποστήριξη των συνοριοφυλάκων Πολωνίας και Ουκρανίας.Από αρχές Ιούνη πάνω από 100 στελέχη του από 23 κράτη μέλη της ΕΕ θα αναπτυχθούν στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα για να βοηθήσουν με τους συνοριακούς ελέγχους και την επιτήρηση των συνόρων. Παράλληλα, συνοριοφύλακες από διάφορα κράτη μέλη και τρίτες χώρες θα τοποθετηθούν σε βασικά αεροδρόμια Πολωνίας και Ουκρανίας».
«Δεδομένου ότι οι αγώνες θα διεξαχθούν και στις δύο χώρες, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να διασχίσουν τα σύνορα Πολωνίας και Ουκρανίας στους αερολιμένες τους και στα χερσαία σύνορά τους. Αυτό θα συμβεί παράλληλα με τη συνηθισμένη καθημερινή έντονη επιβατική κίνηση στα σύνορα αυτά (...) Κάθε σημαντικό αθλητικό γεγονός απαιτεί πρόσθετα μέσα και το Euro 2012 δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο FRONTEX θα παρέχει σε Πολωνία και Ουκρανία επιπλέον αξιωματικούς και πρόσθετο εξοπλισμό για τους συνοριακούς ελέγχους σε διάφορα σημεία διέλευσης στα χερσαία σύνορα της Πολωνίας, αεροδρόμια Πολωνίας και Ουκρανίας, καθώς και σε μια σειρά από διεθνή αεροδρόμια σε διάφορες χώρες της ΕΕ. Επίσης, ο Frontex θα αναπτύξει 130 αξιωματικούς για την υποστήριξη Πολωνών συνοριοφυλάκων στα συνοριακά σημεία διέλευσης καθώς και στις επίγειες περιπολίες. Πρόσθετες δραστηριότητες συνοριοφύλαξης θα πραγματοποιούνται επίσης κατά μήκος των χερσαίων συνόρων και σε άλλες χώρες της ΕΕ».
«Ο Frontex θα αναπτύξει σε Πολωνία και Ουκρανία 130 στελέχη του από 23 χώρες της Ευρώπης (Αυστρία, Βουλγαρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Ολλανδία , Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία)».
«Δεδομένου ότι η Πολωνία ανήκει στην ΕΕ και είναι πλήρες μέλος του Frontex, στο έδαφός της οι εν λόγω επισκέπτες αξιωματικοί θα έχουν τις ίδιες εξουσίες με τους Πολωνούς συνοριοφύλακες: Θα περιπολούν τα πολωνικά σύνορα, θα σταματούν κάθε παράνομη δραστηριότητα, θα εκτελούν και δευτεροβάθμιους συνοριακούς ελέγχους. Ωστόσο, οι προσκεκλημένοι αξιωματικοί δεν μπορούν να αρνηθούν την είσοδο στην Πολωνία (το έργο αυτό παραμένει των Πολωνών συνοριοφυλάκων καθώς απόφαση άρνησης εισόδου μπορεί να ληφθεί μόνο από συνοριοφύλακα του εν λόγω κράτους μέλους της ΕΕ που εν προκειμένω είναι και χώρα υποδοχής. Στην Ουκρανία, οι εν λόγω αξιωματικοί θα έχουν το καθεστώς του "παρατηρητή" που θα παράσχει κυρίως εξειδικευμένη υποστήριξη και γνώσεις στους Ουκρανούς αξιωματικούς, για παράδειγμα στον εντοπισμό πλαστών εγγράφων».
«Ο Frontex θα αναπτύξει επίσης αξιωματικούς προερχόμενους από τρίτες χώρες (...) συνοριοφύλακες απόΟυκρανία, Ρωσία και Κροατία θα αναπτυχθούν ως παρατηρητές. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους επισκέπτες αξιωματικούς, αλλά θα υποστηρίξουν τις πολωνικές αρχές συνοριοφύλαξης στην εξέταση ταξιδιωτικών εγγράφων, την υποστήριξη κατά τόπους αστυνομικών με τις γνώσεις τους σε ξένες γλώσσες, να διευκολύνουν την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών και Ουκρανίας, Ρωσίας, Κροατίας. Π.χ. εάν ένας ταξιδιώτης από την Κροατία προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Βαρσοβίας, ο αξιωματικός που διενεργεί τον πρωτοβάθμιο έλεγχο είναι αβέβαιος για την αυθεντικότητα των εγγράφων του (σ.σ. ταυτότητα, διαβατήριο), μπορεί να παραπέμψει το άτομο σε Κροάτη αξιωματικό για δευτεροβάθμιο έλεγχο να γνωματεύσει αν τα έγγραφά του είναι αυθεντικά ή πλαστά. Επιπλέον, ο Κροάτης αξιωματικός θα είναι σε θέση να επικοινωνήσει με το άτομο στη μητρική του γλώσσα».
«Ο γενικός κανόνας είναι ότι τα προσκεκλημένα όργανα μιας χώρας της ΕΕ που έχουν αναπτυχθεί σε μια επιχείρηση σε άλλη χώρα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους συνοριοφύλακες στη χώρα υποδοχής. Αυτό σημαίνει π.χ. ότι Γερμανοί, Αυστριακοί, Ιταλοί ή Γάλλοι συνοριοφύλακες που έρχονται στην Πολωνία στη διάρκεια της κοινής επιχείρησης του Euro 2012 θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με έναν Πολωνό αξιωματικό. Είναι σημαντικό να τονιστεί, ωστόσο, ότι οι εν λόγω αξιωματικοί θα ενεργούν υπό τη διοίκηση και τον έλεγχο της πολωνικής συνοριοφυλακής και ότι οι προσκεκλημένοι υπάλληλοι δεν μπορούν να αρνηθούν την είσοδο στην Πολωνία - παραμένει πάντα έργο των εθνικών συνοριοφυλάκων».
«Αν και ονομάζονται "Επισκέπτες - Αξιωματικοί" έχουν τα πλήρη δικαιώματα των συνοριοφυλάκων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος να συλλαμβάνουν υπόπτους και να φέρουν υπηρεσιακό όπλο,συνοδευόμενοι βέβαια πάντοτε από αξιωματικούς της χώρας υποδοχής, οι οποίοι έχουν καθοδηγητικό επιχειρησιακό ρόλο στο έδαφος της χώρας τους (...) Εκτός από την επιτήρηση των συνόρων και τουςσυνοριακούς ελέγχους, στις επιχειρήσεις μπορούν επίσης να χρησιμοποιούνται αξιωματικοί εξειδικευμένοι στις συνεντεύξεις (βλ. ανακρίσεις), ώστε να συγκεντρώνουν πληροφορίες σχετικά με τα δίκτυα διακίνησης λαθρομεταναστών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ