16 Ιουν 2012

Αγριες περικοπές συντάξεων και δικαιωμάτων από «αντιμνημονιακούς»


Αγριες περικοπές συντάξεων και δικαιωμάτων από «αντιμνημονιακούς»


Οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι βιώνουν καθημερινά τον πόλεμο που έχουν κηρύξει οι κυβερνήσεις, η ΕΕ και η πλουτοκρατία, με συνέπεια ο μόνιμος φόβος της απόλυσης, η ανεργία που θερίζει, οι μειώσεις των μισθών και οι βάρβαρες περικοπές στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της Πρόνοιας να διαμορφώνουν τη στυγνή πραγματικότητα, αλλά οι συμβιβασμένες ηγεσίες της συνδικαλιστικής τους ένωσης, της ΕΣΗΕΑ, αλλά και του αυτοδιαχειριζόμενου ασφαλιστικού τους οργανισμού, του ΕΔΟΕΑΠ, ακολουθούν με απόλυτη συνέπεια γραμμή αποδοχής στην πράξη όλων των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και αλλαγών που επιβάλλουν εργοδοσία και κυβέρνηση. Σύμμαχός τους και ο διορισμένος από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρόεδρος του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, Κ. Τσουπαρόπουλος. Κοινό χαρακτηριστικό των προέδρων που ηγούνται αυτών των διοικήσεων είναι ότι πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος εμφανίζεται να δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα για την κατάργηση των μνημονίων, αλλά άλλη μια απόδειξη των ψεύτικων ελπίδων που καλλιεργεί και των αυταπατών που σπέρνει είναι ότι οι «εκλεκτοί» του πρόεδροι αποδεικνύονται στην πράξη «μνημονιακότεροι» των «μνημονιακών»! Σε αγαστή συνεργασία στα ΔΣ με τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Η εκλεγμένη - υπό την πρόεδρο Ελένη Σπανοπούλου - διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ δεν εφαρμόζει απλά την αντιδραστική και επώδυνη πολιτική των κυβερνήσεων στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας, αλλά λειτουργεί ως προπομπός. Με αλλεπάλληλες αποφάσεις της περικόπτει αγρίως κατακτημένα με αγώνες και θυσίες δικαιώματα των ασφαλισμένων. Και όλ' αυτά τάχα για τη «σωτηρία» του Ταμείου, υιοθετώντας πλήρως την αντίστοιχη επιχειρηματολογία κυβερνήσεων και ΕΕ.
Οι άγριες περικοπές άρχισαν από τις αρχές του 2010. Στο στόχαστρο μπήκαν το επίδομα των 500 ευρώ για τους χρονίως πάσχοντες, καταργήθηκαν το επίδομα τοκετού για τα έμμεσα μέλη και το επίδομα θερινών διακοπών για τους συνταξιούχους, έκλεισε το Κυτταρολογικό Τμήμα (τεστ ΠΑΠ κ.λπ.) και απολύθηκαν οι εργαζόμενοι, αυξήθηκε η συμμετοχή των ασφαλισμένων στις εργαστηριακές εξετάσεις. Οι τελευταίες επώδυνες ανατροπές για τους ασφαλισμένους του Ταμείου, οι οποίες μάλιστα χωρίς ντροπή προβάλλονται ως «Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διάσωση του Ταμείου», είναι μείωση των επικουρικών συντάξεων μέχρι 45%, επιβολή εισφοράς 3% σε όλους τους συνταξιούχους, μείωση του επιδόματος τοκετού κατά 25%, πλήρης κατάργηση του επιδόματος βρεφονηπιακού σταθμού, μείωση στις αποδοχές του προσωπικού του Ταμείου από 18% έως 20%. Και την ίδια ώρα, πετάνε εκτός Ταμείου μακροχρόνια άνεργους, οδηγώντας τους στην εξαθλίωση και τη «φιλανθρωπία».
Χειραγώγηση των αντιδράσεων
Σύμμαχοι της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ είναι οι ηγεσίες ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ και ΕΠΗΕΘΜ. Οταν ανακοινώθηκαν οι τελευταίες περικοπές και μετά τη θύελλα αντιδράσεων, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, προκειμένου να σώσει τα προσχήματα, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζήτησε «την άμεση ανάκληση των επώδυνων μέτρων». Απέφυγε όμως επιμελώς να μιλήσει επί της ουσίας της πολιτικής των περικοπών, κάνοντας λόγο μόνο για «αιφνιδιαστικές», «αυθαίρετες, άδικες και πλήρως αντικαταστατικές αποφάσεις». Οσο για την πρόταση της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» για να διοργανωθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον ΕΔΟΕΑΠ και να απαιτηθεί η σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού για να αποφασίσουν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι, την έκανε μεν δεκτή, αλλά μόνο στα λόγια. Την υλοποίησή της την έφαγε το μαύρο το σκοτάδι... Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της ΕΣΗΕΑ με κύρια ευθύνη του προέδρου, Δ. Τρίμη, πραξικοπηματικά δεν μπήκε σε ψηφοφορία πρόταση που αφορούσε στην αγωνιστική διεκδίκηση των κλεμμένων από τα Ταμεία, κατάργησης των περικοπών σε συντάξεις και ασφαλιστικά, πλήρους κάλυψης των ανέργων κ.τ.λ.
Επιδιώκουν το θέμα να ξεχαστεί, ή, στην καλύτερη περίπτωση, να εκφραστεί η γκρίνια στην επικείμενη τακτική Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ (Σάββατο 23 Ιούνη), αλλά μέχρις εκεί. Γι' αυτό, στα θέματα της συνέλευσης δεν υπάρχει θέμα κατάργησης ή όχι των περικοπών. Απεναντίας, η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ ζητά απόφαση για διπλασιασμό της εισφοράς των ασφαλισμένων, ενώ επίσης πίσω από την αθώα διατύπωση του θέματος «συνεργασία ΕΔΟΕΑΠ με ΕΤΑΠ ΜΜΕ» κρύβεται η προώθηση της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων αλλά με τρόπο που αποβαίνει σε βάρος των ασφαλισμένων.
Αλλωστε, η πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ έχει «ξεκαθαρίσει» τα πράγματα. Μιλώντας στις 14 Μάη σε ανέργους που τους προσκάλεσε για να τους ενημερώσει για την... ανάγκη να διαγραφούν από το Ταμείο, ξεκαθάρισε με το γνωστό της τρόπο: «Το ΔΣ διοικεί»! Και συμπλήρωσε: «Η ΓΣ είναι το ανώτερο όργανο που αποφασίζει πάνω σε συγκεκριμένα θέματα. Αν τώρα θέλετε στη ΓΣ να πούμε αν θα δίνουμε επίδομα βρεφονηπιακού ή οτιδήποτε άλλο, δεν έχουμε αντίρρηση. Πέστε ότι γίνεται μια ΓΣ σαν αυτές που ξέρετε με 100 - 150 άτομα σε σύνολο 10.000 και αποφασίζει να δοθούν τα επιδόματα. Με τι λεφτά να δοθούν;». Κάνοντας μάλιστα και ανοίκεια επίθεση σε όσους διαμαρτύρονται, έφτασε στο σημείο εντελώς ξεδιάντροπα και προκλητικά να δημοσιοποιήσει το ποσό που «ξόδεψε» ο ΕΔΟΕΑΠ για 63 ασφαλισμένους που συνυπέγραψαν επιστολή διαμαρτυρίας για τις περικοπές! Λέγοντάς τους κατάμουτρα ότι οι εισφορές τους το 2011 ήταν μόνο 54.737,24 ευρώ, αλλά «πήραν» 118.096,37! Χωρίς ίχνος ντροπής!
Μακρύ χέρι των κυβερνήσεων της πλουτοκρατίας
Η οικονομική κατάσταση του Ταμείου, που επικαλείται η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ για να δικαιολογήσει τις όποιες περικοπές, δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που έχει μετατρέψει τα ασφαλιστικά ταμεία σε πελάτες των δημόσιων και ιδιωτικών δομών και ταυτόχρονα έχει περιορίσει τις δημόσιες παροχές στην Υγεία - Πρόνοια και στο Φάρμακο στο ελάχιστο επίπεδο του λεγόμενου «βασικού πακέτου», με στόχο να ενισχυθεί η κερδοφορία των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων στην Υγεία και στο Φάρμακο, ως χώρος στρατηγικής σημασίας για την κερδοσκοπία του μεγάλου κεφαλαίου.
Αυτήν την πολιτική ασπάζεται και εφαρμόζει η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ. Τσιμουδιά δε βγάζει για το γεγονός ότι και ο ΕΔΟΕΑΠ αποτελεί ακόμα ένα «θύμα» της πολιτικής ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, που έχει μετατρέψει τα ασφαλιστικά ταμεία σε πελάτες των δημόσιων και ιδιωτικών δομών, αλλά και πηγή χρηματοδότησης - των υποχρηματοδοτούμενων από το κράτος υπηρεσιών Υγείας - τους ίδιους τους ασφαλισμένους. Για παράδειγμα, την περίοδο 2000 - 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του ΕΔΟΕΑΠ, οι ασφαλισμένοι αυξήθηκαν από 7.949 σε 18.131, δηλαδή κατά 128%, αλλά οι δαπάνες για νοσοκομειακή περίθαλψη αυξήθηκαν κατά 328%, για τα φάρμακα κατά 385%, για τις παρακλινικές εξετάσεις κατά 420% και για ιατρικές επισκέψεις κατά238%. Τρομακτικές αυξήσεις - αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής (είτε με ΠΑΣΟΚ, είτε με ΝΔ) που επιβάλλει απανωτές και μεγάλες αυξήσεις στα νοσήλια, στα φάρμακα και το κόστος των παρακλινικών εξετάσεων! Δηλαδή, της πολιτικής που θέλει την Υγεία εμπόρευμα, πηγή κερδοφορίας του κεφαλαίου και τους ασθενείς πελάτες.
Αυτός είναι ο βασικός λόγος, ο οποίος, σε συνδυασμό με τις χαριστικές κυβερνητικές ρυθμίσεις υπέρ των εργοδοτών (ρυθμίσεις οφειλών κ.λπ.), την κλοπή αγγελιόσημου, αλλά και τις πάσης φύσεως σκανδαλώδεις αποφάσεις των διοικήσεων του ΕΔΟΕΑΠ (τζογάρισμα αποθεματικών στο Χρηματιστήριο κ.λπ.), κάνει το οικονομικό πρόβλημα υπαρκτό και βαφτίζει «σωτηρία» το σφαγιασμό συντάξεων και παροχών.
Συσκοτίζοντας την πραγματικότητα η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ εμφανίζει το Ταμείο γενικά να «βάλλεται πανταχόθεν» και «να βρίσκεται εν μέσω ενός ακραίου πολέμου σκοπιμοτήτων και συμφερόντων». Οπως και με το «κούρεμα» των αποθεματικών που μαζί με τις ηγεσίες των Ενώσεων και του ΕΤΑΠ ΜΜΕ αρκέστηκαν να το δουν μόνο ως «νομικό πρόβλημα» που θα αντιμετωπιστεί με προσφυγές στα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αλλά φρόντισαν ταυτόχρονα να υποστηρίξουν επικοινωνιακά τις «αντιμνημονιακές δυνάμεις» ενόψει των βουλευτικών εκλογών. Λέξη όμως για την ουσία της πολιτικής. Και βέβαια ούτε λέξη για την οργάνωση αγώνων των εργαζομένων ενάντια σε αυτή την πολιτική.
Το επόμενο διάστημα, με όποια «κεντροδεξιά» ή «κεντροαριστερή» κυβέρνηση συγκροτηθεί, θα ξεδιπλωθεί η νέα βάρβαρη επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, στην ίδια τους τη ζωή.
Αυτήν την πολιτική υπηρετούν - η καθεμιά με το δικό της τρόπο - οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που πρόσκεινται στα κόμματα του «ευρωμονόδρομου». Οι εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι και διοικητικοί υπάλληλοι) ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ πρέπει να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Οχι μόνο για τις προσκείμενες στα κόμματα της άρχουσας τάξης και τα παρακλάδια τους δυνάμεις, αλλά και γι' αυτές που καλλιεργούν τις αυταπάτες των «αριστερών λύσεων» και των «αριστερών κυβερνήσεων», τάζουν «λαγούς με πετραχήλια» αλλά πάντα έβαζαν και βάζουν πλάτη στην αστική πολιτική. Οπως γίνεται και στον ΕΔΟΕΑΠ...

Δ. Σ.


Επικίνδυνοι «διαχειριστές»
Επιστολές «αλληλοϋποστήριξης» ανταλλάσσουν Κ. Τσουπαρόπουλος και Ελ. Σπανοπούλου.
«Θέλει, αρετή και τόλμη η διαχείριση της κρίσης. Το ζητούμενο δεν είναι πλέον αν έπρεπε ο ΕΔΟΕΑΠ να αποφασίσει τη δέσμη των περικοπών. Επρεπε και παραέπρεπε» της γράφει ο πρώτος. Συμπληρώνοντας ότι «το ζητούμενο είναι πώς θα διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ και στο μέλλον, έστω με λιγότερες παροχές και υπηρεσίες».
Την ιδιαίτερη χαρά της γιατί για άλλη μια φορά διαπιστώνει «τη σύμπνοια των δύο Οργανισμών μέσα από την έμπρακτη στήριξη, τη συναδελφικότητα, την αλληλεγγύη» (σ.σ. στις βάρβαρες περικοπές) εκφράζει απαντώντας η δεύτερη. Προσθέτοντας ότι «σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες οφείλουμε, ενωμένοι και με ρεαλισμό, να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο μας, με μοναδικό στόχο τη μακροημέρευση του Ταμείου μας, ακόμα κι αν, δυστυχώς, χρειαστεί να προβούμε σε αναγκαστικές μειώσεις παροχών και συντάξεων».
Και οι δύο συμφωνούν ότι πρέπει να δοθεί η μάχη για την επέκταση του αγγελιόσημου στο Ιντερνετ, αλλά δε λένε λέξη για τα σχέδια κυβερνώντων και μεγαλοεπιχειρηματιών του Τύπου και των ΜΜΕ για τις συνολικές αλλαγές στο θέμα του αγγελιόσημου που προωθούν και τις οποίες οι δύο πρόεδροι είναι σε θέση να γνωρίζουν. Που προβλέπουν την επέκταση μεν στο διαδίκτυο, αλλά την ταυτόχρονη δραστική μείωσή του συνολικά στα επίπεδα του 10% και την αλλαγή του τρόπου κατανομής του. Οπως επίσης και για τα σχέδια «στήριξης του Τύπου» με χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων. Ο λύκος φυλάει τα πρόβατα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ