Γιατί πρέπει να έχει το ΚΚΕ ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία στην επόμενη Βουλή;
Οποια κυβέρνηση βγει από τις εκλογές θα είναι με το μέρος των επιχειρηματικών ομίλων. ΝΔ - ΠΑΣΟΚ πάντα ήταν και θα είναι. Η πολιτική τους χρεοκόπησε το λαό. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με την ΕΕ και την Ευρωζώνη, μιλά για ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, δηλαδή στρατηγική υπέρ του κεφαλαίου και της ΕΕ, σκορπώντας αυταπάτες για ανακούφιση του λαού. Γι' αυτό λέμε, μην τον εμπιστεύεστε. Μόνο ένα οργανωμένο εργατικό, λαϊκό κίνημα με το ΚΚΕ μπροστά, ισχυρό, μπορεί να εγγυηθεί ότι η θέση των εργαζομένων δε θα γίνει χειρότερη, ότι θα δυναμώνει το ρεύμα ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής, η προοπτική για άλλη πολιτική και δρόμο ανάπτυξης. Αυτό πρέπει να είναι ένα βασικό κριτήριο για την ψήφο στο ΚΚΕ, για να γίνει πανίσχυρο το αντίπαλο δέος, το εργατικό λαϊκό κίνημα που θα σηκώσει ασπίδα στον πόλεμο του κεφαλαίου.
Αλλά μία ακόμη από τις πλευρές που πρέπει να σκεφτούν οι εργαζόμενοι μπροστά στις εκλογές της Κυριακής είναι ότι το να βγει όσο πιο ισχυρό γίνεται το ΚΚΕ, έχει άμεση σχέση και με τη δυνατότητα παρέμβασής του στο κοινοβούλιο. Να αντιπαλεύει και μέσα στη Βουλή στην αντιλαϊκή πολιτική, να αναδεικνύει τα λαϊκά προβλήματα και τη λύση τους. Αν είναι κυβέρνηση η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ π.χ. με δεδομένη την πολιτική του υπέρ της ΕΕ και της ανάπτυξης της υγιούς ειχειρηματικότητας δεν μπορεί να της ασκήσει φιλολαϊκή αντιπολίτευση. Αλλά και αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση ποια πολιτική δύναμη μπορεί να τον πιέζει πιο αποτελεσματικά; ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δε θα το κάνουν, αφού και αυτός θα διαχειρίζεται το σύστημα. Επομένως, μόνο το ΚΚΕ μπορεί. Αλλά θα μπορεί να του ασκεί τόση μεγαλύτερη πίεση, όσο πιο δυνατό είναι και στη Βουλή.
Εχει σημασία να υπάρχει μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ στην επόμενη Βουλή, γιατί η πολιτική ρευστότητα στα αστικά κόμματα και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου είναι τέτοια - με δεδομένη την όξυνση των προβλημάτων από το βάθεμα της κρίσης - που η κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ μπορεί να φέρει κάποια θετικά αποτελέσματα προς όφελος του λαού, στην κατεύθυνση της προσωρινής ανακούφισης. Η προηγούμενη Βουλή είχε 5 κόμματα και κατέληξε να έχει 9, όταν έκλεισε για να γίνουν οι εκλογές της 6ης Μάη, κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος κόντρα στα αντιλαϊκά μέτρα και από τις αποφασιστικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ. Ας θυμηθούμε, για ένα διάστημα υπήρχαν 60 ανεξάρτητοι βουλευτές στους 300, δηλαδή ξέκοψαν από τα κόμματά τους, ανεξάρτητα αν δεν άλλαξαν ριζικά πολιτική άποψη. Εφερε όμως ορισμένες δυσκολίες στο σύστημα. Το ΚΚΕ με τους 22 βουλευτές που είχε έκανε ορισμένες κινήσεις, μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Κινήσεις που επέτρεπε ο συγκεκριμένος αριθμός των βουλευτών. Και που δε θα μπορούσαν να γίνουν αν οι βουλευτές ήταν 10 ή λιγότεροι.
Για παράδειγμα, το ΚΚΕ επέβαλε την ονομαστική ψηφοφορία όταν ψηφιζόταν το Μνημόνιο και οι εφαρμοστικοί νόμοι. Και θυμίζουμε ότι εκείνη την περίοδο αυτή η απόφαση στρίμωξε για τα καλά τα υπόλοιπα κόμματα, αφού ήθελαν να το αποφύγουν για ευνόητους λόγους. Η ονομαστική ψηφοφορία έδειξε κάποιες φυγόκεντρες δυνάμεις από τα αστικά κόμματα, ανεξάρτητα πόσο βάθος είχαν. Στην επόμενη Βουλή, με μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα φέρνοντας ένα επεξεργασμένο σχέδιο νόμου, μπορεί να κλονίσεις, κάτι να εμποδίσεις. Κι έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει πως για να γίνει κάποια συγκεκριμένη παρέμβαση πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός βουλευτών. Χωρίς ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει παρέμβαση που μπορεί να αποφέρει κάποια αποτελέσματα έστω για την ανακούφιση του λαού.
Δηλαδή, αυτή τη φορά και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, πέρα από τη μεγάλη σημασία που έχει μέσα στο κίνημα, μπορεί να παίξει και ένα ρόλο σημαντικό μέσα στη Βουλή, έστω, αξιοποιώντας τις αντιθέσεις ανάμεσα στα κόμματα ή βουλευτές των κομμάτων, αξιοποιώντας τη λαϊκή πίεση. Γι' αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία και η κοινοβουλευτική δύναμη του ΚΚΕ, ειδικά σε αυτή τη φάση, που τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα και που είναι ταυτόχρονα και ιδιαίτερα ρευστά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου