13 Ιουν 2012

Απεικονίζει την άγρια λεηλασία


Απεικονίζει την άγρια λεηλασία



Για να πληρώσουν πρόσθετους τόκους 2,7 δισ. ευρώ στους τραπεζίτες, εκτόξευσαν τους φόρους που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα στα ύψη και προκάλεσαν καθεστώς διάλυσης σε Υγεία και Παιδεία αφού πετσόκοψαν τις σχετικές δαπάνες
Η μείωση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού κατά 1,2 δισ. ευρώ, ο δραστικός περιορισμός της επιστροφής φόρων, ως συνέπεια των βάρβαρων φοροεισπρακτικών μέτρων που επέβαλε η συγκυβέρνηση, η νέα μεγάλη μείωση των πρωτογενών δαπανών, η οποία εξηγεί και την εικόνα διάλυσης που εμφανίζει η δημόσια διοίκηση, και η εκτίναξη των τόκων αποπληρωμής του κρατικού χρέους - παρά το περιβόητο «κούρεμα» - αποτελούν τα βασικά στοιχεία της πορείας εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού το πεντάμηνο Γενάρη - Μάη 2012.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα έσοδα προ επιστροφής φόρων, τα οποία αποτελούν και το πιο δυναμικό κομμάτι του προϋπολογισμού, το α' πεντάμηνο, ανήλθαν στα 19,4 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας μείωση 1,2 δισ. ευρώ, σε σχέση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2011 (είχαν διαμορφωθεί στα 20,6 δισ.). Παρά την άγρια φοροεισπρακτική, αντιλαϊκή επίθεση που εξαπέλυσαν διαδοχικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια η συγκυβέρνηση, τα φορολογικά έσοδα όχι μόνο δεν ανακάμπτουν, αλλά, αντίθετα, εμφανίζουν τάσεις σαφούς υποχώρησης, αφού τα στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό της οικονομικής κρίσης λειτουργούν όλο και πιο έντονα. Σε ό,τι αφορά στο... κυνήγι της μεγάλης φοροδιαφυγής, παραμένει σταθερά το άλλοθι της άγριας φοροεπιδρομής κατά των λαϊκών στρωμάτων.
Τη μεγάλη υστέρηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού επιχείρησαν να την εξισορροπήσουν με τη δραστική μείωση των επιστροφών φόρου, που πέρσι ήταν 2,2 δισ. ευρώ, ενώ φέτος διαμορφώθηκαν σε 1,2 δισ. ευρώ, ως συνέπεια της δραστικής μείωσης του αφορολόγητου ορίου και της κατάργησης των φορολογικών απαλλαγών, που είχαν μέχρι τώρα ομάδες φορολογουμένων.
Νέα μεγάλη μείωση 1,2 δισ. ευρώ εμφανίζουν οι πρωτογενείς δαπάνες, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 20,1 δισ. έναντι 21,3 δισ. το 2011. Ετσι εξηγείται και η εικόνα διάλυσης που εμφανίζουν τα δημόσια νοσοκομεία και άλλοι τομείς της δημόσιας διοίκησης.
Τέλος, οι δαπάνες για τους τόκους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους εκτινάχθηκαν στα 8,5 δισ. ευρώ έναντι 5,8 δισ. ευρώ το 2011.
Το πρωτογενές έλλειμμα υποχώρησε στα 2,356 δισ. ευρώ έναντι 4,573 δισ. πέρσι, ενώ το συνολικό έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 10,882 δισ. έναντι 10,417 δισ. το 2011.
Πάρτι με τα βραχυπρόθεσμα δάνεια
Πάρτι με το βραχυπρόθεσμο δανεισμό του Δημοσίου έχουν στήσει οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς αγοράζουν έντοκα γραμμάτια με τοκογλυφικά επιτόκια που αγγίζουν το 5%. Την ίδια στιγμή το γερμανικό δημόσιο δανείζεται για μεσομακροπρόθεσμη περίοδο με μηδενικά επιτόκια, στοιχείο το οποίο καταδεικνύει ότι σε συνθήκες οικονομικής κρίσης η ανισομετρία μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης μεγαλώνει ταχύτερα, σε σχέση με την περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, σε δημοπρασία έντοκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας που πραγματοποιήθηκε χτες, ο όμιλος των ελληνικών και ξένων τραπεζών που συμμετέχει στην αγορά ελληνικού κρατικού χρέους αγόρασε γραμμάτια ύψους 1,625 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 4,73%. Τέτοιου είδους επιτόκια, για τόσο βραχείες περιόδους, δεν υπάρχουν σήμερα σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης των 27. Στην αντίστοιχη δημοπρασία που είχε διενεργηθεί στις 8 Μάη του 2012, είχαν αντληθεί 1,3 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 4,69%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ