25 Ιουν 2012

Συρτάρια γεμάτα νέες ανατροπές


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ



Συρτάρια γεμάτα νέες ανατροπές
Το περιεχόμενο των νέων αντιασφαλιστικών μέτρων περιγράφει η «Λευκή Βίβλος» για τις συντάξεις που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ
Το εφιαλτικό μέλλον που εξασφαλίζει στους εργαζόμενους η παραμονή της χώρας στην ΕΕ σκιαγραφείται μέσα απ' τη «Λευκή Βίβλο» για τις συντάξεις που συνέταξε την περασμένη άνοιξη η Επιτροπή.
Καθόλου τυχαία, η «Λευκή Βίβλος» εκτιμά: «Περαιτέρω μεταρρυθμίσεις είναι σε πολλές περιπτώσεις απαραίτητες μιας και η χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση δυσκολεύει την αντιμετώπιση των δημογραφικών αλλαγών καθώς επίσης προβάλλει περαιτέρω αδυναμίες σε ορισμένα συνταξιοδοτικά συστήματα. Ετσι, περαιτέρω προσαρμογές στο σκέλος των δαπανών θα είναι αναπόφευκτες σε πολλά κράτη - μέλη, παράλληλα με την ενίσχυση των προσπαθειών για την αύξηση των ποσοστών απασχόλησης και παραγωγικότητας».
Ας δούμε αναλυτικότερα τα μέτρα:
Αύξηση ορίων συνταξιοδότησης...
Mια απ' τις καθοριστικότερες μεταρρυθμίσεις είναι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, μέσω της κατάργησης της σταθερής ηλικίας συνταξιοδότησης - θέση που συνδέεται με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Μια σταθερή ηλικία συνταξιοδότησης σε συνδυασμό με την επιλογή μιας εύκολης πρόωρης εξόδου από την αγορά εργασίας, θα δημιουργήσει αυξανόμενες ανισορροπίες μεταξύ των ενεργών χρόνων και των χρόνων συνταξιοδότησης. Η μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων που θα αυξάνει το ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας, θα είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και θα θέτει ένα γερό θεμέλιο για βιώσιμες και επαρκείς συντάξεις».
Σε αυτό το πλαίσιο, εντοπίζει την ανάγκη περιορισμού της πρόσβασης στα συστήματα πρόωρης συνταξιοδότησης. Παίρνοντας πίσω κάθε εργατική κατάκτηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει: «Οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στη διατήρηση εργαζομένων μεγαλύτερο διάστημα στην αγορά εργασίας πρέπει να επικεντρωθούν στην κατάργηση των αδικαιολόγητων επιλογών για πρόωρη συνταξιοδότηση που μπορεί να ισχύει για όλους τους εργαζόμενους ή σε συγκεκριμένα επαγγέλματα».
Ιδιαίτερα για τα βαρέα, ανθυγιεινά και επικίνδυνα επαγγέλματα, η «Λευκή Βίβλος» ξεκαθαρίζει ότι πρέπει αντί για πρόωρη συνταξιοδότηση να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις - με κυριότερη την επαγγελματική κινητικότητα. Συγκεκριμένα: «Ιδιαίτερα, σε εργαζόμενους σε δύσκολες ή επικίνδυνες εργασίες μπορεί να προσφέρονται εναλλακτικές λύσεις για την πρόωρη συνταξιοδότηση, όπως η επαγγελματική κινητικότητα». Δηλαδή, ένας εργαζόμενος της ΛΑΡΚΟ ή της Χαλυβουργίας, αφού έχει περάσει μια ζωή μέσα στη φωτιά και το σίδερο, τα μονοπώλια θα του ζητάνε να συνεχίζει να δουλεύει ακόμη και μέχρι τα 70 σε άλλες εργασίες!
...για αιώνια ευέλικτη εργασία
Η εν λόγω παράταση του εργάσιμου βίου θα επιτευχθεί και με σειρά μέτρων όπως μερική σύνταξη, διά βίου μάθηση, «δεύτερη σταδιοδρομία» και ευέλικτη εργασία. «Περαιτέρω μέτρα - αναφέρει η έκθεση - περιλαμβάνουν την αναθεώρηση της αδικαιολόγητης υποχρεωτικής ηλικίας συνταξιοδότησης, την προώθηση της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, την παροχή πρόσβασης στη διά βίου μάθηση, την προσαρμογή των θέσεων εργασίας στις ανάγκες των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων και την ανάπτυξη ευκαιριών για ευέλικτες μορφές εργασίας, π.χ. με το συνδυασμό της μερικής απασχόλησης και μερικής λήψης σύνταξης. Υπάρχει, επίσης, πεδίο για την ανάπτυξη της "δεύτερης σταδιοδρομίας" και για κατάλληλες "end-of-career" (σ.σ.: τέλος της επαγγελματικής σταδιοδρομίας) εργασίες».
Τι λένε δηλαδή στους εργαζόμενους; Οτι μέσα από τη διαρκή κατάρτιση και επανακατάρτιση θα πρέπει να δουλεύουν μέχρι τα γεράματα, προκειμένου να παραμένουν ενεργοί στην αγορά εργασίας, με δουλειές της λεγόμενης «δεύτερης σταδιοδρομίας». Χαρακτηριστικό παράδειγμα δουλειάς «δεύτερης σταδιοδρομίας» είναι οι νυχτοφύλακες κλπ.
Στην ίδια κατεύθυνση, προτείνει την εξίσωση της ηλικίας συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών, δηλαδή την αύξηση των ορίων ηλικίας στις γυναίκες. Μάλιστα, εντελώς προσχηματικά και, κοροϊδεύοντας κατάμουτρα τις σκληρά εργαζόμενες γυναίκες, λέει πως κάτι τέτοιο «θα ενισχύσει τα εισοδήματα των γυναικών».
Με όλες αυτές τις δράσεις έχουν έναν ξεκάθαρο στόχο: Να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες για τις συντάξεις, μετατρέποντας τη σύνταξη σε επίδομα και αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για να μπουν «με τα μπούνια» τα μονοπώλια στην υπόθεση των συντάξεων. «Οι συντάξεις αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μεγάλο και αυξανόμενο μερίδιο των δημοσίων δαπανών: περισσότερο από το 10% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο σήμερα, που πιθανώς να αυξηθεί σε 12,5% το 2060 στην ΕΕ ως σύνολο», διαπιστώνει η έκθεση και γι' αυτό το λόγο ζητά την ανάπτυξη συμπληρωματικών συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεωνκαθώς και την ανάπτυξη ιδιωτικών συνταξιοδοτικών συστημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ