Στο «κόκκινο» η κρίση στην Ευρωζώνη
Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ βλέπουν επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας και στις αναδυόμενες καπιταλιστικές οικονομίες
Ακόμη, προβλέπεται οικονομική δραστηριότητα χαμηλότερη του μακροπρόθεσμου μέσου όρου τους για τις οικονομίες της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και στο σύνολο της Ευρωζώνης. Ο σχετικός δείκτης για την Ιταλία, εμφανίζει μια ισχυρότερη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ για την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, οι δείκτες καταγράφουν διατήρηση της δυναμικής, μολονότι παραμένουν χαμηλότερα του μακροπρόθεσμου μέσου όρου τους.
Προς επιβεβαίωση των παραπάνω, από το Πεκίνο ανακοινώθηκε χτες ότι οι κινεζικές εξαγωγές καταγράφουν ισχυρή επιβράδυνση. Πιο συγκεκριμένα, η ενίσχυσή τους έπεσε στο 11,3% τον Ιούνη, από 15,3% το Μάη, προκαλώντας ανησυχίες για την κινέζικη οικονομία, που στηρίζεται εν πολλοίς στις εξαγωγές προϊόντων.
Τα στοιχεία για την κρίση που βαθαίνει και οι ανταγωνισμοί που μαίνονται στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, κάνουν τον Ευρωπαίο επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Ολι Ρεν, να ομολογεί σε άρθρο του στην ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου «De Morgen» ότι «η Ευρωζώνη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οχι μόνο σε ό,τι αφορά την κρίση χρέους, αλλά και αναφορικά με τη διασφάλιση της συνέχισης του ευρώ».
Μεγαλώνουν τα ζόρια στην Ιταλία
Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Μόντι, παραδέχτηκε χτες ότι «θα ήταν επικίνδυνο να πούμε πως η Ιταλία δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ το μηχανισμό διάσωσης», προαναγγέλλοντας σχετικές κινήσεις στο άμεσο μέλλον. Η Ιταλία, τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της νομισματικής ένωσης, βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην κρίση και το δημόσιο χρέος της υπερβαίνει τα 1,9 τρισεκατομμύρια ευρώ (121% του ΑΕΠ).
Τα ζόρια της ιταλικής καπιταλιστικής οικονομίας εξαιτίας της κρίσης υπογραμμίζει και τοΔιεθνές Νομισματικό Ταμείο στην περιοδική αναφορά του για την Ιταλία. Σύμφωνα με την έκθεση του Ταμείου, η χώρα παραμένει «ευάλωτη στην εξάπλωση της κρίσης», χρειάζεται μεταρρυθμίσεις για την «αντιμετώπιση δομικών κενών» στον τομέα της ανταγωνιστικότητας, ενώ το τραπεζικό σύστημα «εξακολουθεί να βασίζεται πολύ στην ΕΚΤ για χρηματοπιστωτική βοήθεια». Το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση της τάξης του 2% για την Ιταλία το 2012, ενώ αναμένει την έναρξη μίας αναιμικής ανάκαμψης στις αρχές του 2013.
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ προέβλεψε ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας της, αλλά «λίγο πιο χαμηλή» λόγω μείωσης των εξαγωγών προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης επίσκεψης στην Ινδονησία, η καγκελάριος της Γερμανίας σημείωσε επίσης ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να πάρει ως παράδειγμα τη χώρα αυτή, η οποία κατάφερε να μειώσει το χρέος της από το 82% του ΑΕΠ το 2002, στο 25%, χωρίς βέβαια να κάνει την παραμικρή αναφορά στο άθλιες συνθήκες ζωής του λαού της Ινδονησίας.
Στο μεταξύ, με την επίκληση του κινδύνου περί «απρόβλεπτων συνεπειών» για τη γερμανική οικονομία ιδιαίτερα και για την Ευρωζώνη γενικότερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, προσπάθησε να πείσει το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης να μην καθυστερήσει την κύρωση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM, κατά την προφορική ακρόαση ενώπιον των δικαστών. Το Δικαστήριο εξετάζει τις θέσεις της κυβέρνησης και όσων προσέφυγαν κατά των νόμων για τον ESM και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, που υπερψήφισε με ευρεία πλειοψηφία η Βουλή.
Συνάντηση Κάμερον - Ολάντ
Χτες, τέλος, συναντήθηκαν στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντ. Κάμερον και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φ. Ολάντ. Καθόλου τυχαία, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, στάθηκαν μεταξύ άλλων και στη μεταξύ τους συνεργασία στην υπόθεση της Συρίας. Σε ό,τι αφορά το θέμα της Ευρώπης και της κρίσης, ο Κάμερον επανέλαβε ότι θα προασπίσει «τα βρετανικά συμφέροντα έναντι όποιων αναγκαίων μέτρων υιοθετηθούν από τις χώρες του ενιαίου νομίσματος».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η Βρετανία δεν είναι «ευχαριστημένη» από τη σχέση της με την ΕΕ, αν και ο ίδιος πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας η συμμετοχή της σε αυτή. Παρ' όλα αυτά, εξέφρασε την πρόθεσή του να διαπραγματευτεί αλλαγές στη σχέση Λονδίνου - Βρυξελλών, που θα πρέπει να τεθούν στους πολίτες προς έγκριση. Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος έδειξε πως η ΕΕ δε θα είναι ίδια τα επόμενα χρόνια, λέγοντας ότι «πρέπει να κατανοήσουμε την έννοια μιας Ευρώπης με πολλές ταχύτητες, το να παίρνει ο καθένας ό,τι θέλει από την ΕΕ».
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ο Κάμερον έχει απορρίψει το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο, έχει κάνει λόγο για ανάγκη «λιγότερης Ευρώπης», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Εχει τονίσει ακόμα ότι οποιεσδήποτε αλλαγές στην ευρωζώνη, θα γίνουν δεκτές μόνο αν διαφυλάσσονται τα συμφέροντα της Βρετανίας και του Σίτι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου