20 Σεπ 2012

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Αποτελειώνει τον αθλητισμό


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποτελειώνει τον αθλητισμό
Αναστάτωση από την αλλαγή απόφασης που ουσιαστικά αφήνει εκτός εγγυημένης επιχορήγησης τις Ομοσπονδίες
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες μέρες στο χώρο του ελληνικού αθλητισμού μετά το θέμα που προέκυψε και αφορά συγκεκριμένες κυβερνητικές αποφάσεις οι οποίες αν εφαρμοστούν δίνουν τη χαριστική βολή στον ήδη βαριά πληγωμένο χώρο του αθλητισμού. Και αυτό γιατί πλέον είναι πιο ορατό από ποτέ το ενδεχόμενο της οριστικής παύσης των κρατικών επιχορηγήσεων ακόμα και της συγχώνευσης ή κατάργησης των αθλητικών ομοσπονδιών.
Σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας στα μισά του περασμένου μήνα (13/8) τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ΔΕΚΟ, Ομοσπονδίες κλπ. κλήθηκαν να καταθέσουν 12 στοιχεία διαχείρισης στην ΕΛΣΤΑΤ προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν την προβλεπόμενη κρατική επιχορήγηση. Η προθεσμία κατάθεσης των δικαιολογητικών (τριμηνιαίοι απολογισμοί, υπηρεσιακοί απολογισμοί κ.λπ.) έληγε στις 10/9. Ωστόσο, στις 7 Σεπτέμβρη (κι ενώ οι Ομοσπονδίες ήταν έτοιμες να καταθέσουν τα έγγραφα) η ΕΛΣΤΑΤ με αιφνιδιαστική νέα απόφασή της θέτει όλες τις αθλητικές Ομοσπονδίες και την ΕΟΕ εκτός φορέων Γενικής Κυβέρνησης. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι μένουν εκτός εγγυημένης επιχορήγησης.
Δεν υπάρχει μέλλον
Οπως εκτιμούν οι παράγοντες των Ομοσπονδιών και άνθρωποι του αθλητισμού, εάν εφαρμοστεί η συγκεκριμένη απόφαση το πιο πιθανό είναι πλέον να υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές στο αθλητικό τοπίο οι οποίες όμως πρακτικά κάθε άλλο παρά για καλό θα είναι. Και αυτό γιατί οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις Ομοσπονδιών φαντάζουν να είναι σε πρώτη γραμμή του σχεδίου, ενώ από την άλλη τα όποια λιγοστά χρήματα θα δίνονται -τα οποία λογικά θα είναι όσα περισσέψουν από τους φορείς Γενική Διακυβέρνηση- θα προκαλέσουν πολλές δυσλειτουργίες, όπως για παράδειγμα ο προγραμματισμός της κάθε Ομοσπονδίας ενώ αμφίβολο είναι εάν σε κάποιες περιπτώσεις θα φθάνουν ακόμα και για τα τυπικά έξοδα.
Εκτακτη συνάντηση όρισε η ΕΟΕ
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να αντιδράσει άμεσα, με τον πρόεδρό της Σπύρο Καπράλο να ορίζει συνάντηση για σήμερα το πρωί με τους προέδρους των Ομοσπονδιών για να δουν πώς θα αντιδράσουν στα νέα δεδομένα. Η πλειοψηφία των αθλητικών παραγόντων πιστεύει ότι με την κίνηση αυτή, θα εξαφανιστεί ο ελληνικός αθλητισμός. Την ίδια ώρα υπήρξαν και οι πρώτες επίσημες αντιδράσεις με την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία να ανοίγει πρώτη το χορό μέσω παρέμβασης από τον πρόεδρο της Θανάση Βασιλιάδη. Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις ο πρόεδρος της ΕΓΟ προχώρησε σε μια δημόσια παρέμβαση, αναφέροντας τα γεγονότα που προηγήθηκαν, θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα και παρουσιάζοντας προτάσεις - αιτήματα για άμεση αποκατάσταση του προβλήματος.
Πατρίκιοι και Πληβείοι
Πάντως το όλο θέμα έβγαλε στην επιφάνεια και μια άλλη πτυχή του. Αυτή που έχει να κάνει με τις διαφορές που υπάρχουν στους κόλπους του ελληνικού αθλητισμού και μάλιστα ακόμα και όταν το ...καράβι βρίσκεται ένα βήμα πριν το βυθό. Ακόμα και την ύστατη ώρα φαίνεται να βρίσκει εφαρμογή η λογική «ο θάνατος σου ή ζωή μου» με τις Ομοσπονδίες χωρισμένες σε πατρίκιους και πληβείους, με κύρια διαφορά τις χορηγίες που λαμβάνει η κάθε μία από ιδιωτικά συμφέροντα. Αποτέλεσμα των πρακτικών εμπορευματοποίησης του αθλητισμού που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια από τις πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και μετέτρεψαν τα αθλήματα σε προϊόντα με εμπορική διαβάθμιση (ανάλογο με το πόσο πουλάει το καθένα).
Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΕΓΟ μάλιστα κάνει λόγο για «πανηγυρισμό κάποιων» μετά τα καινούρια δεδομένα τους οποίους χαρακτηρίζει ανεπίτρεπτους. Χθες ο πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Δημήτρης Διαθεσόπουλος με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Sentra Fm» απάντησε στις κατηγορίες διαφόρων παραγόντων άλλων Ομοσπονδιών ότι το συγκεκριμένο θέμα ξεκίνησε από τις τάσεις αυτονόμησης που επέδειξαν η ΚΟΕ και ο ΣΕΓΑΣ ώστε να εξαιρεθούν από την κρατική επιχορήγηση. Ο πρόεδρος της ΚΟΕ διέψευσε ότι ισχύει κάτι τέτοιο και τόνισε πως η ΚΟΕ ήταν η πρώτη που έστειλε τα στοιχεία όταν ζητήθηκε.
Απουσία συγκεκριμένου διεκδικητικού πλαισίου
Πάντως, το τελευταίο περιστατικό αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της απουσίας συγκεκριμένου διεκδικητικού πλαισίου από όλες τις Ομοσπονδίες προς την Πολιτεία. Ενός πλαισίου που στόχο θα έχει ενίσχυση του αθλητισμού από το Κράτος το οποίο πρέπει να παρέχει όλες τις προϋποθέσεις, υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονική στήριξη, επαρκή χρηματοδότηση και διαμόρφωση του αντίστοιχου νομικού πλαισίου, που να κατοχυρώνει το δικαίωμα στη Φυσική Αγωγή και στον Αθλητισμό για τα λαϊκά στρώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ