Ενυδρα ορυκτά στον αστεροειδή Εστία!
Στο δρόμο προς το νάνο πλανήτη Δήμητρα βρίσκεται ήδη η διαστημοσυσκευή «Χαραυγή» («Dawn»), καθώς στις 5 Σεπτέμβρη εγκατέλειψε τον αστεροειδή Εστία, αφού τον μελέτησε επισταμένα επί 14 μήνες. Η Δήμητρα, που πριν από έξι χρόνια αναβαθμίστηκε σε νάνο πλανήτη από τη Διεθνή Αστρονομική Ενωση, είναι ο μεγαλύτερος αστεροειδής του ηλιακού συστήματος, με την Εστία δεύτερη σε μάζα και τρίτη σε μέγεθος (με δεύτερη σε μέγεθος την Παλλάδα). Η αποστολή «Χαραυγή» της αμερικανικής NASA είναι η πρώτη στην οποία μια διαστημοσυσκευή θα τεθεί σε τροχιά και θα μελετήσει δύο αστεροειδείς. Ηδη έχει προσφέρει σημαντικές νέες πληροφορίες για την Εστία, μεταξύ των οποίων και η ανακάλυψη ένυδρων ορυκτών ή άλλης μορφής ύπαρξης υδρογόνου στην επιφάνειά της!
Η Εστία πήρε το όνομά της από την αρχαία θεότητα των Ελλήνων και των Ρωμαίων (Vesta στα λατινικά), της οικιακής ζωής και της οικογένειας. Με διάμετρο 525 χιλιομέτρων, έχει μάζα ίση με το 9% της μάζας όλων των σωμάτων της ζώνης των αστεροειδών και είναι το λαμπρότερο απ' αυτά. Πρόκειται για τον τελευταίο εναπομένοντα βραχώδη πρωτοπλανήτη, του είδους εκείνου από το οποίο σχηματίστηκε και η Γη και γι' αυτό η μελέτη της έχει ιδιαίτερη σημασία για την κατανόηση της εξέλιξης του ηλιακού μας συστήματος. Σε μια σύγκρουση με άλλο αστεροειδή, που συνέβη μέσα στο τελευταίο δισεκατομμύριο χρόνια, η Εστία έχασε το 1% της μάζας της και απέκτησε τον τεράστιο κρατήρα Ρεασίλβια στο νότιο ημισφαίριο. Η σύγκρουση ήταν τόσο ισχυρή που αποκαλύφθηκε ο μανδύας κάτω από το στερεό φλοιό. Συντρίμμια από τη σύγκρουση έχουν πέσει ως μετεωρίτες στη Γη και έτσι είχαμε εικόνα για τη σύνθεση του εδάφους της και πριν την αποστολή οποιασδήποτε διαστημοσυσκευής. Το 6% όλων των μετεωριτών που πέφτουν στη Γη προέρχεται από την Εστία.
Σημαντική γεωλογία
Η ύπαρξη ελάχιστου σιδήρου στους βεστοειδείς μετεωρίτες δείχνει ότι η Εστία σε κάποια στιγμή της ιστορίας της ήταν σε υγρή κατάσταση, με αποτέλεσμα ο πυκνός σίδηρος να διαχωριστεί από τα άλλα υλικά και να καταπέσει προς το εσωτερικό, προς τον πυρήνα. Η διαδικασία αυτή δεν θεωρούνταν δυνατή σε ουράνια σώματα του μεγέθους της. Η Γη και οι άλλοι βραχώδεις πλανήτες που υπάρχουν σήμερα, φαίνεται να είναι πλανήτες δεύτερης γενιάς, που κατάπιαν αρκετούς μικρούς πρωτοπλανήτες, οι οποίοι ήδη διέθεταν πυρήνες.
Μετεωρίτες μεταφορείς νερού
Ο εντοπισμός του υδρογόνου μόνο σε ορισμένες περιοχές και μάλιστα στον ισημερινό, δείχνει ότι η προέλευση του υδροξυλίου δεν είναι ίδια με εκείνη του υδροξυλίου στην επιφάνεια της Σελήνης, όπου παράγεται διαρκώς λόγω του βομβαρδισμού του ανώτατου στρώματος του εδάφους από την ηλιακή ακτινοβολία (πρωτόνια, δηλαδή κατιόντα υδρογόνου, που ενώνονται με το οξυγόνο των χημικών ενώσεων των ορυκτών).
Μελετώντας την προέλευση του υδροξυλίου στην επιφάνεια της Εστίας, οι επιστήμονες προσπαθούν να ρίξουν φως στην προέλευση των ωκεανών της Γης. Η κυρίαρχη θεωρία είναι ότι το νερό στη Γη προήλθε από τη βροχή διαστημικών βράχων και κομητών, που προσέκρουσαν στον πλανήτη κατά τον Υστατο Βαρύ Βομβαρδισμό, πριν από 4 δισεκατομμύρια χρόνια.
Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγές: dawn.jpl.nasa.gov, «Discover»
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγές: dawn.jpl.nasa.gov, «Discover»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου