Προετοιμασίες με στόχο να δυναμώσει η οργάνωση των εργατών
Μια σκληρή μάχη που πρέπει να ενταθεί, με στόχο να γίνουν νέα βήματα στην οργανωση των εργατών σε κάθε τόπο δουλειάς και κάθε κλάδο είναι οι προετοιμασίες για την επιτυχία της γενικής απεργίας στις 18 Οκτώβρη. Τη μέρα της απεργίας στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια. Στη Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου. Στον Πειραιά, 10.30 π.μ., πλατεία ΗΣΑΠ.
Το ΠΑΜΕ έχει καλέσει τα συνδικάτα να εντείνουν τις προσπάθειες για την οργάνωση της πάλης, «για να είναι αυτή η απεργία μια οργανωμένη απάντηση στο μεγάλο κεφάλαιο, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στα μονοπώλια που επιδιώκουν να μας αλυσοδέσουν». Καλεί τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν την κατάργηση του κατώτατου μισθού. Με τη νομοθέτηση του κατώτατου μισθού καταργείται στην ουσία ο θεσμός της συλλογικής σύμβασης, των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Με την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης πλήττονται όλοι οι εργαζόμενοι και όχι μόνο εκείνοι που παίρνουν τον κατώτατο μισθό και μεροκάματο. Καταργούνται όλα τα οικονομικά και θεσμικά μέτρα που περιείχε ο θεσμός της Συλλογικής Σύμβασης, οι τριετίες, τα επιδόματα, η άδεια. Μειώνουν εκ νέου τις αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης. Αυξάνουν το μέγιστο αριθμό ημερών εργασίας σε 6 ανά βδομάδα για όλους τους τομείς. Ορίζουν την ελάχιστη ημερήσια ανάπαυση στις 11 ώρες, άρα 13 ώρες δουλειά τη μέρα χωρίς πληρωμή υπερωριών.
Μπλόκο στα μέτρα. Κατάργηση των δανειακών συμβάσεων και των μνημονίων, έξοδος της χώρας μας από τη λυκοσυμμαχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διαγραφή του χρέους. Παλεύουμε για ανάπτυξη με κριτήριο τις ανάγκες μας για δουλειά μόνιμη και σταθερή για όλους, με αξιοπρεπείς μισθούς, συντάξεις, ανάπαυση, δωρεάν μόρφωση για τα παιδιά μας, εξασφαλισμένη δωρεάν φροντίδα Υγείας για τις οικογένειές μας. Ανάπτυξη και παραγωγή προς όφελος του λαού και όχι των μονοπωλιακών ομίλων.
Χρειάζεται δουλειά στα εργοστάσια, στα γραφεία, στις εργατογειτονιές. Η διαφώτιση των εργαζομένων πρέπει να βαθύνει ακόμη περισσότερο. Να αποκαλυφθούν σε πλατιές εργατικές μάζες οι αιτίες της κρίσης. Οτι είναι κρίση καπιταλιστική, κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων για την οποία οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμιά ευθύνη και είναι ακριβώς το αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Να αποκαλυφθούν τα περί «κρίσης χρέους», που χρησιμοποιούνται ως όχημα για να αιτιολογήσουν στο λαό τα βάρβαρα και εξοντωτικά μέτρα σε βάρος του. Το χρέος είναι αποτέλεσμα της ίδιας καπιταλιστικής ανάπτυξης που οδήγησε στην κρίση και δεν προέκυψε από κάποια «σπατάλη» των εργαζομένων είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν έχουν καμιά σχέση με το χρέος, δεν πρέπει να πληρώσουν ούτε σεντ, να διαγραφεί το χρέος.
Διαπραγματεύονται για το κεφάλαιο
Αλλο βασικό θέμα για το οποίο πρέπει να δυναμώσει η αντιπαράθεση είναι τα ζητήματα περί «καλού και κακού διαπραγματευτή». Οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων διαπραγματεύονταν, και μάλιστα πολύ καλά, όχι όμως για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, αλλά για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Διαπραγματεύονται το πώς το κεφάλαιο θα δράσει πιο ανταγωνιστικά και στην περίοδο της κρίσης και μετά απ' αυτή. Και αυτή η διαπραγμάτευση εντάσσεται στα πλαίσια των στρατηγικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας σε σχέση με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Αρα δεν είναι το ζήτημα αν ο τάδε ή ο δείνα είναι καλός ή κακός διαπραγματευτής, αλλά ποιου τα συμφέροντα υπηρετεί. Και ακριβώς επειδή τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου είναι άρρηκτα δεμένα με αυτά του ευρωπαϊκού οι εργαζόμενοι καλούνται μαζί με τη διαγραφή του χρέους να απαιτήσουν και έξοδο από την ΕΕ.
Να δυναμώσει η αντιπαράθεση
Ενα ακόμη στοιχείο διαφώτισης είναι το ζήτημα της λεγόμενης «διαχείρισης». Τα τελευταία χρόνια, μέσα από την ίδια τη σκληρή τους πείρα οι εργαζόμενοι έχουν ήδη βιώσει πως η κρίση είναι μη διαχειρίσιμη για τα λαϊκά συμφέροντα. Εδώ και τέσσερα χρόνια η όποια διαχείριση είναι για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Και πάνω σε αυτό το σημείο πρέπει να ανοίξει και να δυναμώσει η αντιπαράθεση με τις συνδικαλιστικές εκείνες δυνάμεις που εκφράζονται πρωτίστως από τις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ αλλά και την «Αυτόνομη Παρέμβαση» του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες ζητούν μια ...φιλολαϊκότερη ή αλλιώς μια ... δικαιότερη διαχείριση της κρίσης. Αυτή όμως η τακτική των εν λόγω δυνάμεων θυμίζει το ανέκδοτο «ολίγον έγκυος». Η έξοδος από την κρίση ή θα είναι υπέρ των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων ή θα είναι υπέρ του κεφαλαίου. Δεν μπορεί να υπάρξει «μέση λύση». Και οι ίδιες οι εργατικές μάζες βγαίνοντας στο προσκήνιο πρέπει να κάνουν «στην άκρη» τις δυνάμεις εκείνες που βάζουν απ' την πίσω πόρτα στο συνδικαλιστικό κίνημα τις θέσεις της αστικής τάξης. Και, ακριβώς πάνω σε αυτήν τη βάση να απαιτήσουν ταξική ενότητα, ενότητα προς όφελος των συμφερόντων της εργατικής τάξης.
Να μπουν όλοι στη μάχη
Η δουλειά που έχει ήδη ανοίξει με τις γενικές συνελεύσεις, τις συσκέψεις, τις συζητήσεις ανά τμήματα, ανά εργάτες, πρέπει να βαθύνει, να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά. Να βγαίνουν συμπεράσματα από τη δράση, να γίνεται σαφής και συγκεκριμένος έλεγχος, να κατανέμονται συγκεκριμένες «χρεώσεις» με την έννοια όλοι οι εργάτες να μπαίνουν στη μάχη και τη δράση. Κανείς δεν περισσεύει.
Το θέμα της οργάνωσης έχει και ένα ακόμη χαρακτηριστικό: Οσο περισσότερο οι εργαζόμενοι θα εντάσσονται στη συνδικαλιστική δουλειά, όσο περισσότερο θα αναλαμβάνουν οι ίδιοι πρωτοβουλίες, όσο περισσότερο «τρίβονται» στην αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του συμβιβασμού, τόσο περισσότερο θα ξεπερνούν αυταπάτες, τόσο θα γίνονται οι ίδιοι διαφωτιστές και προπαγανδιστές των δραστηριοτήτων των συνδικάτων και τόσο περισσότερο, σε τελική ανάλυση, θα δυναμώνει ο ταξικός πόλος του συνδικαλιστικού κινήματος. Μέσα απ' την ίδια τους την πείρα θα αντιλαμβάνονται πως έχουν πράγματι όλη τη δύναμη στα χέρια τους, πως, όπως λέει και το σύνθημα, «χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά».
Κ. Τ.
Απεργιακές συγκεντρώσεις
Αθήνα, 10.30 π.μ., Ομόνοια.
Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., άγαλμα Βενιζέλου.
Πειραιάς, 10.30 π.μ., πλατεία ΗΣΑΠ.
Νάουσα, 10 π.μ., πλατεία Καρατάσου.
Βέροια, 10 π.μ., πλατεία Ωρολογίου.
Κατερίνη, 10 π.μ., κεντρική πλατεία.
Σέρρες, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.
Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης.
Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ.
Σκύδρα, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας (ΤΑΞΙ).
Πολύγυρος, 10.30 π.μ., μπροστά στο Δημαρχείο.
Αλεξανδρούπολη, 10 π.μ., μπροστά στο Δημαρχείο.
Ορεστιάδα, 10.30 π.μ., μπροστά στην ΑΤΕ.
Κομοτηνή, 10 π.μ., κεντρική Πλατεία.
Ξάνθη, 10.30 π.μ., κεντρική Πλατεία.
Καβάλα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία.
Δράμα, 10.30 π.μ., κεντρική Πλατεία.
Κατερίνη, 10 π.μ., κεντρική πλατεία.
Κοζάνη, 10.30 π.μ., πεζόδρομο.
Πτολεμαΐδα, 10.30 π.μ., παλιό πάρκο.
Φλώρινα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία.
Γρεβενά, 10.30 π.μ., πλατεία Λαχαναγοράς.
Καστοριά, 10.30 π.μ., παλιά Νομαρχία.
Γιάννενα, 10.30 π.μ., Δημαρχείο.
Αρτα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο.
Πρέβεζα, 9.30 π.μ., Φόρο.
Αγρίνιο, 10 π.μ., κεντρική πλατεία.
Μεσολόγγι, 10 π.μ., κεντρική πλατεία.
Ναύπακτος, 10 π.μ., κεντρική πλατεία.
Λευκάδα, 10 π.μ., Αγιος Μηνάς.
Κέρκυρα, 10 π.μ., πλατεία Σαρόκο.
Πάτρα, 10.30 π.μ., πλατεία Γεωργίου.
Πύργος, 10.30 π.μ., πλατεία ΟΤΕ.
Καλαμάτα, 11 π.μ., πλατεία 23ης Μάρτη.
Τρίπολη, 10 π.μ., πλατεία Πετρινού.
Σπάρτη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.
Κεφαλλονιά, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης.
Ζάκυνθος, 10.30 π.μ, στο παλιό Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου.
Λάρισα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία.
Βόλος, 10 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου.
Τρίκαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία.
Καρδίτσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.
Ελασσόνα, 10.30 π.μ., Ταχυδρομείο.
Φάρσαλα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.
Σκόπελος, 10.30 π.μ., παραλία.
Αλμυρός, 10.30, κεντρική πλατεία.
Καλαμπάκα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία.
Λαμία, 10 π.μ., κεντρική πλατεία.
Λιβαδειά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.
Αμφισσα, 10.30 π.μ., πλατεία Λαού.
Χαλκίδα, 11 π.μ., πλατεία Αγοράς.
Ιστιαία, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.
Αλιβέρι, 10.30 π.μ., πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου.
Ηράκλειο, 10 π.μ., πλ. Ελευθερίας.
Χανιά, 10 π.μ., Νέα Καταστήματα.
Ρέθυμνο, 10 π.μ., Δημαρχείο.
Αγιος Νικόλαος, 10 π.μ., πλατεία.
Ρόδος, 11 π.μ., Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Λήμνος, 10.30 π.μ., λιμάνι Μύρινας.
Χίος, 10 π.μ., είσοδο Απλωταριάς.
Μυτιλήνη, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου