19 Ιαν 2013

Οι επιχειρήσεις του ΔΣΕ στο Σινιάτσικο (1948) μέροςο 2


Οι επιχειρήσεις του ΔΣΕ στο Σινιάτσικο (1948) μέροςο 2

Επόμενη ενέργεια του επιτελείου της 18ης ταξιαρχίας του ΔΣΕ ήταν η διοργάνωση επιχείρησης κατά της πόλης της Πτολεμαΐδας. Η 18η ταξιαρχία σχεδόν στο σύνολό της ξεκίνησε από το βουνό Μορίκι στις 15/10/48 για να ακροβολιστεί σε θέσεις γύρω από την πόλη μια ημέρα μετά. Στις 16/10/48 με το πρώτο φως του ήλιου εκδηλώθηκε η επίθεση κατά της πόλης σε τρεις άξονες. Βόρεια, βορειανατολικά και βορειοδυτικά. Οι δυνάμεις των ανταρτών υπερφαλάγγισαν με βαρύ οπλισμό τα εξωτερικά φυλάκια σε όλη την πόλη και σύντομα κυριάρχησαν και στο εσωτερικό της. Η μάχη εντός της πόλης δεν ήταν σκληρή, η χωροφυλακή και ο στρατός είχαν κλειστεί στα οχυρά τους και μη έχοντας καθαρή εικόνα για το μέγεθος της επίθεσης δεν επιχειρούσαν έξοδο ή βολές από αυτά. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι διμοιρίες του βορειοδυτικού τομέα δεν συνάντησαν καθόλου αντίσταση και δεν είχαν απώλειες. Στην Πτολεμαΐδα καταλήφθηκε σημαντική ποσότητα υλικών, εξοπλισμού και τροφίμων που διοχετεύθηκαν αμέσως στο επιτελείο με μερικά καταληφθέντα αυτοκίνητα και ημιόνους. Ο ΔΣΕ πραγματοποίησε επίσης σαμποταρίστηκες ενέργειες στις βασικές οδικές αρτηρίες της πόλης.

Τις επόμενες ημέρες και έως την 21η/10/48 ο ΔΣΕ ανατίναξε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου γύρω από την Πτολεμαΐδα και ενεπλάκη σε μικροσυγκρούσεις στις γύρω περιοχές.

Παρόλα αυτά οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν παρέμειναν άπραγες. Το Β Σώμα Στρατού πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίθεση στην κορφή Βίτσι στις 17/10/48 και κατέλαβε τις Πόρτες-Μάγκοβετς. Η 3η Ορεινή Ταξιαρχία και η 61η Ταξιαρχία μετά από τετραήμερη σκληρή μάχη καταλαμβάνουν τα υψώματα Κούλα-Πλατύ. Έτσι σιγά-σιγά κλείνει η διάβαση του αυχένα Γκλάβατα-Κούλα-Πλατύ στο μέτωπο του Βίτσι που ήταν απαραίτητος για τους ελιγμούς του ΔΣΕ και για την διείσδυσή του στα μετόπισθεν του Εθνικού Στρατού.

Προς αντιμετώπιση του κινδύνου αυτού, το ΓΕ του ΔΣΕ αποφασίζει την ανακατάληψη αυτών των στρατηγικών υψωμάτων, με δυνάμεις της 10ης Μεραρχίας και της 18ης ταξιαρχίας. Έτσι στις 21/10/48 ανακαλείται στο Σινιάτσικο η 18η ταξιαρχία που θα προχωρήσει με κατεύθυνση το Βίτσι.
Στις 22 του ίδιου μήνα τμήματα της 18ης ταξιαρχίας του ΔΣΕ με χρήση πυροβολικού χτυπούν το 426 τάγμα του Εθνικού Στρατού το οποίο διαλύουν σχεδόν ολοκληρωτικά. Στις επόμενες δύο ημέρες, ο ΔΣΕ ανακαταλαμβάνει τα βουνά Κούλα-Πλατύ και τις Πόρτες-Μάγκοβετς διαλύοντας τρία στρατιωτικά τάγματα του ΕΣ. Οπλίτες και διοικητές διαρρέουν πανικόβλητοι στην Τριανταφυλλιά και τη Φλώρινα. Ο ΔΣΕ έχει καταλάβει το ύψωμα Λισίτσε όπου βρίσκεται τοποθετημένος ένα βαρύς όλμος που στρέφεται τώρα στην κοιλάδα της Τριανταφυλλιάς και βάλλει στις υπό υποχώρηση κυβερνητικές δυνάμεις.

Μετά την ανακατάληψη η 18η τεξιαρχία κινείται στη δασωμένη κοιλάδα στο Μακροχώρι Κορεστιών όπου θα αναπαυθεί για τρεις ημέρες.

Το ΓΑ του ΔΣΕ στις 25/10/48 επεξεργάστηκε τη διαταγή ΕΠΕ 360 στην οποία καθόριζε συγκεκριμένα καθήκοντα για την 18η ταξιαρχία. Έτσι, στην όλη  δύναμη της ταξιαρχίας προστίθεται μόνιμα η διλοχία σαμποτέρ και το τμήμα Λευτεριά από το Βέρμιο, το οποίο υπάγεται τακτικά στις διαταγές της. Στην διαταγή διατυπώνονταν λεπτομερώς οι στόχοι των επιχειρήσεων, η στρατιωτική και πολεμική δράση, ο χώρος, ο τόπος και ο τρόπος ενέργειας όλων των τμημάτων της 18ης ταξιαρχίας.


Η δεύτερη φάση του αποσπάσματος Σινιάτσικο


Στις 28/10/48 δίνεται διαταγή για σχηματισμό αποσπάσματος από την 18η ταξιαρχία με σκοπό τη διενέργεια επιχειρήσεων στην περιοχή Σινιάτσικο. Την ίδια ημέρα ο 2ος λόχος με διοικητή των Αναγνωστόπουλο περνά στο δασωμένο μέρος του Βαρικού όπου λημεριάζει. από το σημείο αυτό το απόσπασμα Σινιάτσικο της 18ης ταξιαρχίας θα πραγματοποιήσει μάχες, ενέδρες και σαμποτάζ καθώς και ελιγμούς σε χωριά και οδικές αρτηρίες της περιοχής. Συνολικά από της 28/10/48 έως της 10/12/48 θα διενεργηθούν περίπου 40 τέτοιες επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις αυτές θα γίνουν είτε αποκλειστικά από το απόσπασμα Σινιάτσικο είτε σε συνεργασία με άλλα τμήματα της 18ης ταξιαρχίας του ΔΣΕ. Αναφέρουμε τις πιο σημαντικές: 

  • Kατάληψη της Εράτυρας από τις 31/10/48 έως τη 1/11/48
  • Κατάληψη της Σιάτιστας από τις 12 έως τις 13/11/48
  • Σκληρή μάχη στην Αναρράχη Πτολεμαΐδας στις 5/11/48
  • Έκρηξη ναρκοπεδίου στο δημόσιο δρόμο Σιάτιστας στις 2/11/48
  • Επίθεση στην Ποντοκώμη και το Μαυροδέντρι στις 6/8/48
  • Ανατίναξη του δημόσιου δρόμου Πτολεμαΐδας - Αμυνταίου στις 8 και 9 /11/48
  • Ενέδρα στις 13/11/48 με την οποία αποκρούστηκε η δύναμη διλοχίας του ΕΣ που συνοδεύονταν από δύο τανκς και προέρχονταν από τη Νεάπολη. Την ίδια ημέρα ο 2ος λόχος της 18ης ταξιαρχίας σε θέση ενέδρας χτύπησε και διέλυσε μονάδα εθνοφρουράς που κινήθηκε από τη γέφυρα Νεάπολης.
  • Στις 13/11/48 χτυπιέται φάλαγγα αυτοκινήτων που κινήθηκε από την Κοζάνη στη θέση Καλιάμπαση
  • Στις 15/11/48 ομάδα σαμποτέρ ναρκοθέτησε το δρόμο Καιλάρια-Πέρδικα και ανέτρεψε ενέδρα.
  • Στις 16/11/48 ελεύθεροι σκοπευτές του ΔΣΕ κατέστρεψαν δύο χιλιόμετρα τηλεφωνικής γραμμής Γαλάτειας-Πτολεμαΐδας
  • Σαμποτέρ και τμήμα τάγματος του ΔΣΕ πραγματοποίησαν επίθεση και ναρκοθέτησαν στις 17/11/48 τη γέφυρα Καφτανάγα της Νεάπολης και τη γέφυρα Πελεκάνου. Στις ίδιες γέφυρες έγιναν μέσα στο δίμηνο κι άλλες στρατιωτικές ενέργειες.
  • Αποκρούστηκαν επιχειρησιακές κινήσεις του ΕΣ από Κλεισούρα προς το ύψωμα Τσατσάρι και τον Άγιο Παντελεήμονα στις 22/11/48. Επίσης, την ίδια ημέρα αντιμετωπίστηκε τμήμα του ΕΣ με ομάδα των ΛΟΚ από την Αναρράχη που κατευθύνονταν στο Σούλποβο.


Συνεχίζεται




Κατάληψη θέσεων στο όρος Σκίρτσι 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ