ΚΙΝΑ
Διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες
Οσο διευρύνονται οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής στην Κίνα με κύρια «ατμομηχανή» της ανάπτυξης -που τρέχει με 7,9%- την εκμετάλλευση των Κινέζων εργαζομένων, τόσο στην «υπερδύναμη» του 21ου αιώνα βαθαίνουν οι κοινωνικές ανισότητες. Το «χάσμα» μεταξύ των πλουσίων και των εκατοντάδων εκατομμυρίων φτωχών, που κορυφώθηκε το 2008, όταν και η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση είχε εκδηλωθεί πλήρως, αν και έχει μειωθεί σχετικά, «παραμένει μεγάλο» και η Κίνα χρειάζεται άμεσα μεταρρυθμίσεις, δήλωσε χτες ο επικεφαλής της κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας, Μα Ζιαντάνγκ, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς».
Οι δηλώσεις του αφορούν στη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις τιμές του δείκτη Gini για τα τελευταία χρόνια. Ο Gini είναι ο πιο διαδεδομένος μακροοικονομικός δείκτης για τον υπολογισμό της εισοδηματικής ανισότητας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το χάσμα κορυφώθηκε το 2008, με το δείκτη να φτάνει το ρεκόρ του 0,491, ενώ για το 2011 ο δείκτης υποχώρησε στο 0,474. Η υποχώρηση δεν είναι διόλου «καθησυχαστική» για τη νέα κινεζική ηγεσία καθώς όταν ο δείκτης Gini ξεπεράσει το 0,5 εκτιμάται ότι η κοινωνική δυσφορία και ενδεχομένως η κοινωνική αναταραχή είναι «προ των πυλών».
Πολύ περισσότερο δε, σε μία αχανή χώρα σαν την Κίνα, όπου θεωρείται ότι η εισοδηματική ανισότητα κινείται παράλληλα με όλες τις εντεινόμενες εσωτερικές αποκλίσεις, τις οποίες έχει φέρει στην Κίνα η ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη, όπως η απόσταση μεταξύ των σύγχρονων παραθαλάσσιων, κυρίως, αστικών κέντρων με τα κέντρα στην επαρχία κ.λπ.
Ετσι, παρά το στατιστικό τριπλασιασμό των εισοδημάτων του μέσου Κινέζου, αυξάνονται και οι κοινωνικές αντιθέσεις εντός των αστικών κέντρων αλλά και μεταξύ αστικών κέντρων, των κέντρων των επαρχιών και της υπαίθρου, ενώ ολοένα και περισσότερο ο παραγόμενος πλούτος συσσωρεύεται στα χέρια λίγων, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 20% των πλουσιότερων οικογενειών κατέχει το 59,3% του παραγόμενου πλούτου, ενώ το 20% των φτωχότερων οικογενειών έχει μόλις το 2,8%.
Την ίδια στιγμή, η Κίνα, σύμφωνα με τη «Φωνή της Ρωσίας», σχεδιάζει να κατασκευάσει 20 δορυφόρους μέσα στο 2013, εκ των οποίων οι 15 θα χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς. Αν ολοκληρώσει το πρόγραμμα κατασκευής τους, θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ και τη Ρωσία καθώς ήδη κατέχει 200 δορυφόρους ή το ένα πέμπτο των δορυφόρων που υπάρχουν σε τροχιά παγκοσμίως. Είναι προφανές ότι οι δορυφόροι θα αξιοποιηθούν σε ζητήματα ναυτιλίας, πυραύλων και στρατιωτικών μέσων, ώστε να εφαρμόσει τη στρατηγική της στην ευρύτερη περιοχή, δυσκολεύοντας τη ζωή στο αμερικανικό Ναυτικό και όχι μόνο, σύμφωνα με Ρώσους στρατιωτικούς αναλυτές, που σημειώνουν επίσης ότι ο εκσυγχρονισμός του στρατεύματος της Κίνας θα καθορίσει τις εξελίξεις στην Ανατολική Ασία το 2013.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου