14 Μαρ 2013

Τα μυστήρια της "Αυγής" και η εσωκομματική δημοκρατία της "αντισταλινικής" αριστεράς


Τα μυστήρια της "Αυγής" και η εσωκομματική δημοκρατία της "αντισταλινικής" αριστεράς

Έπεσα σήμερα στο Ίσκρα σε μια επιστολή της Σόφης Παπαδόγιαννη, μέλους της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και εκλεγμένης με την Αριστερή Πλατφόρμα. Η επιστολή δημοσιεύτηκε επίσης στην σημερινή Αυγή, από όπου την αντιγράφω:
Επιστολή της Σόφης Παπαδόγιαννη 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 13/03/2013
Επιστολή αναφορικά με το χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας μας για τη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ απέστειλε το μέλος της, Σόφη Παπαδόγιαννη, με την οποία σχολιάζει, όπως αναφέρει στην επικεφαλίδα της επιστολής, τις τοποθετήσεις που αποδίδονται στα μέλη του οργάνου που είναι εκλεγμένα με την Αριστερή Πλατφόρμα. 
Για τη Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ 
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής: 

"Οι διαρροές προς τον Τύπο, συνήθως ψευδείς, από τις κλειστές κατά τ’ άλλα συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, συνιστούν μέγιστη πολιτική ανευθυνότητα και τραυματίζουν σοβαρά τη δημόσια εικόνα και τη συνοχή του πολιτικού μας φορέα. 
Ιδιαίτερη έκπληξη προκαλεί, δε, το γεγονός πως ακόμα και η 'Αυγή' φιλοξενεί ρεπορτάζ, όπως αυτό στο φύλο της 12ης Μαρτίου, το οποίο στηρίζεται σε διαρροές, οι οποίες μάλιστα δεν αποδίδουν ορθά και τις τοποθετήσεις στελεχών.
Τα εκλεγμένα με την Αριστερή Πλατφόρμα μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ καταθέσαμε τις απόψεις μας για μια σειρά επίκαιρα και κρίσιμα πολιτικά ζητήματα, τονίζοντας την ανάγκη να ανακτηθεί η συλλογικότητα στη λήψη των αποφάσεων και σημαντικών πολιτικών πρωτοβουλιών. 
Λόγω της συγκυρίας, ζητήματα όπως οι πολιτικές συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν βρέθηκαν στο επίκεντρο των παρεμβάσεων μας, αν και θέλω να υπενθυμίσω ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς και όχι η 'κυβέρνηση λαϊκής ενότητας και κοινωνικής σωτηρίας' συνιστά δέσμευση της πρόσφατης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ. 
Τέλος, σε ό,τι αφορά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θεωρούμε ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός στην πορεία του πολιτικού μας φορέα, υπογραμμίσαμε ότι το μείζον θέμα, από το οποίο θα κριθεί και η επιτυχία του, δεν είναι τόσο ο μήνας διεξαγωγής του όσο η καλή προετοιμασία, η συντεταγμένη πορεία προς αυτό και κυρίως η ουσιαστική συμμετοχή των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ευρύτερα του κόσμου της Αριστεράς, σ' ένα πλούσιο και δημιουργικό διάλογο. 
Η σοβαρότητα του εγχειρήματος ίδρυσης ενός ενιαίου, μεγάλου, δημοκρατικού και πολυτασικού κόμματος της σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν μας επιτρέπει διαδικασίες ενός συνεδρίου - express”.
Αφήνω εντελώς στην άκρη το τρίτο σημείο με έντονα στοιχεία, όπου η Παπαδόγιαννη παραδέχεται ότι ούτε η Αριστερή Πλατφόρμα έκανε εσωκομματικά λόγο για "κυβέρνηση της αριστεράς", όπως διατυμπανίζει πως δήθεν επιζητά ο κύριος Παναγιώτης Λαφαζάνης στις συνεντεύξεις του και στο Ίσκρα. Δεν το επιτρέπει η "συγκυρία" πλέον λέει. Αχ, αυτή η συγκυρία! Το ότι η Α.Π (και, κατά βάση, το Αριστερό Ρεύμα) νομίζει ότι κοροϊδεύει την κοινωνία επιζητώντας απλώς και μόνο να διασπάσει το ΚΚΕ ή έστω να του υποκλέψει ψήφους είναι ήδη γνωστό σε όσους έχουν μάτια και παρακολουθούν το τι συμβαίνει. Δεν χρειάζεται να πούμε τίποτε άλλο παρά ένα ευχαριστώ στην κυρία Παπαδόγιαννη για το πλήρες ξεβράκωμα της εξ αρχής ψευδεπίγραφης και παραπλανητικής ρητορικής του κυρίου Λαφαζάνη και των συν αυτώ.
Σε ό,τι αφορά όμως τα δύο πρώτα σημεία, καθώς και το τέταρτο σημείο, τα οποία είναι με έντονα στοιχεία: Έψαξα, όπως είναι φυσικό, να βρω το ρεπορτάζ στο οποίο αναφέρεται η κυρία Παπαδόγιαννη, στην Αυγή της 12ης Μαρτίου 2013. Το βρήκα φυσικά. Το πρόβλημα όμως είναι ότι το ρεπορτάζ αυτό, όπως δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της Αυγής δεν λέει το παραμικρό ούτε για τοποθετήσεις μελών της Αριστερής Πλατφόρμας, ούτε για συζήτηση "κυβέρνησης της αριστεράς", ούτε για τον καθορισμό χρόνου διεξαγωγής του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αναφέρει δηλαδή τίποτε από όσα γράφει η κυρία Παπαδόγιαννη. Ιδού το επίμαχο ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής, επαναλαμβάνω, έκδοσης:

Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ: Οι λαϊκές συγκεντρώσεις δείχνουν τον δρόμο...
Παπαδημητρίου Νίκος
Ημερομηνία δημοσίευσης: 12/03/2013
ΡΕΠΟΡΤΑΖ 
Ιδιωτικοποιήσεις - οικονομία της καθημερινότητας - δημοκρατική εκτροπή είναι το τρίπτυχο πάνω στο οποίο θα εστιάσει το επόμενο διάστημα την αντιπολιτευτική του τακτική ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, με περιοδείες και καμπάνιες και κορύφωση τις μεγάλες συγκεντρώσεις, τον Μάιο, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή συνεδρίαση της 37μελούς Συντονιστικής Γραμματείας του, κατά την έναρξή της τουλάχιστον (η συνεδρίαση συνεχιζόταν ώς αργά το βράδυ). 
Στα θετικά της απαιτητικής αυτής περιόδου, η διάθεση των πολιτών να συμμετάσχουν σε διάφορες εκδηλώσεις - συλλαλητήρια (Χαλκιδική, Θράκη, Θεσσαλονίκη, παράκτιο μέτωπο Αθήνας, Κοκκινιά, η πρώτη εκδήλωση των Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα κ.ο.κ.), γεγονός που θέτει τις βάσεις για τη μεγάλη ανατροπή. 
Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, επαναβεβαιώθηκε το κεντρικό βάρος που πρέπει να πέσει σε ΕΥΔΑΠ -ΕΥΑΘ, ΟΠΑΠ, ΛΑΡΚΟ, Ελληνικό και παράκτιο μέτωπο, εκτός όμως από την επί της αρχής αντίθεση, συζητήθηκε και η ανάγκη για “φρέσκια” επιχειρηματολογία, π.χ. για το ποιος βγαίνει ωφελημένος από τις ιδιωτικοποιήσεις. 
Η ανεργία και η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η φτώχεια και η μείωση μισθών και συντάξεων, τα χρέη προς τράπεζες και εφορία, αλλά και τα χαράτσια, η διάλυση παιδείας και υγείας είναι ο δεύτερος πυλώνας που θα βρίσκεται διαρκώς στην αντιπολιτευτική ατζέντα. “Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτάσεις”, θα είναι εξάλλου ένα άλλο διαρκές μότο με παραδείγματα πολλά: πρόταση για ασπίδα κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικό κράτος, πρόταση για υπερχρεωμένα νοικοκυριά κ.ά. Αλληλέγγυα οικονομία και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας τίθενται εκ των πραγμάτων επί τάπητος εξάλλου, ενώ ας σημειωθεί ότι κατά την εισήγηση έγινε ειδική μνεία στο τραγικό περιστατικό του θανάτου των σπουδαστών στη Λάρισα. 
Τρίτος πυλώνας, εξίσου σημαντικός ωστόσο, ακούει στο όνομα δημοκρατική εκτροπή - καταστολή - Ακροδεξιά - διαφθορά και η απάντηση της κοινωνίας: στο θέμα φερ' ειπείν της Ακροδεξιάς, οι προοδευτικοί πολίτες έδωσαν μια καλή απάντηση προχθές στην Κοκκινιά, επισημαίνεται από κύκλους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
Ταυτόχρονα με την πολιτική εξόρμηση και την κορύφωσή της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έγινε αναφορά στην ανάγκη ακόμη μεγαλύτερης σύνδεσης με μεγάλους εργασιακούς χώρους και ενίσχυσης της συνδικαλιστικής παρέμβασης. 
Σε ό,τι αφορά τις διεργασίες δημιουργίας του νέου κόμματος, επισημάνθηκε ότι ώς τώρα έχουν συγκροτηθεί 57 προσωρινές νομαρχιακές επιτροπές και απομένουν άλλες δέκα (νότια, ανατολική και βόρεια Αθήνα, Τράπεζες, Παιδεία Αθήνας, Κυκλάδες, Ρέθυμνο, Μαγνησία, Καβάλα). 
Παράλληλα, τέλος, με την ανάλυση για τα εγχώρια πράγματα, η Συντονιστική Γραμματεία στάθηκε στα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό: η πτώση της βουλγαρικής κυβέρνησης, οι ιταλικές εκλογές, οι κινητοποιήσεις σε Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλία, αλλά και ο θάνατος του Τσάβες ήταν τα κύρια γεγονότα που αναφέρθηκαν.
Για περίπου μισή ώρα, έψαχνα την ηλεκτρονική έκδοση της Αυγής της 12 Μαρτίου, μήπως και υπήρχε άλλο ρεπορτάζ από την συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας, γιατί όπως καταλαβαίνετε, το πιο πάνω δεν λέει το παραμικρό που να αντιστοιχεί στην διαμαρτυρία της συμπαθέστατης κυρίας Παπαδόγιαννη, η οποία εκτός από συμπαθέστατη, αν διαβάσει κανείς τηνΑυγή ηλεκτρονικά και αναζητήσει να βρει τους λόγους που έγραψε την επιστολή, φαίνεται και τρελή. Οι τρελοί βλέπουν πράγματα που δεν υπάρχουν και διαμαρτύρονται για αυτά γράφοντας επιστολές σε εφημερίδες.
Είναι η κυρία Παπαδόγιαννη τρελή, όπως ουσιαστικά παρουσιάζεται μέσα από την σύγκριση της επιστολής της στην Αυγή για το ρεπορτάζ της Αυγής με το ίδιο το ρεπορτάζ της Αυγής;

Πήρα το γενναιόδωρο σενάριο, το οποίο λέει ότι η γυναίκα είναι μεν οπορτούνα λόγω πολιτικών επιλογών, αλλά τρελή δεν είναι. 
Οπότε είπα να ψάξω να δω αν μπορώ να βρω την έντυπη μορφή της Αυγήςτης 12ης Μαρτίου.
Την βρήκα.
Στην έντυπη εκδοχή, λοιπόν, και υπό τον ίδιο τίτλο ("Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ: Οι λαϊκές συγκεντρώσεις δείχνουν τον δρόμο...") και από τον ίδιο συγγραφέα (Νίκος Παπαδημητρίου), και με την ίδια, βέβαια ημερομηνίαπου έχει το ηλεκτρονικό άρθρο...
...
εμφανίζεται ένα διαφορετικό άρθρο, με διαφορετικό περιεχόμενο, το οποίο περιέχει, στις πρώτες 15 αράδες του (οι οποίες απαλείφθηκαν ηλεκτρονικά) και στον υπότιτλό του (απαλείφθηκε επίσης), όλα αυτά για τα οποία διαμαρτύρεται η κυρία Παπαδόγιαννη.

Ιδού:
 Για να το συνοψίσω για όσους θα ήθελαν να μην έχουν καταλάβει:
Η Αυγή άλλαξε το περιεχόμενο του άρθρου το οποίο δημοσίευσε έντυπα με τρόπο τέτοιο ώστε η επιστολή διαμαρτυρίας ενός μέλους της Γραμματείας του κόμματος να μην βγάζει κανένα νόημα και να φαίνεται αστήρικτη και αυθαίρετη σε όποιον δεν έχει διαβάσει την έντυπη μορφή της εφημερίδας.

Λογόκρινε εκ των υστέρων, με άλλα λόγια, το κομματικό ρεπορτάζ για το οποίο υπήρξε αντίδραση από την Αριστερή Πλατφόρμα. Αυτό, τουλάχιστον, δείχνουν τα στοιχεία που σας παρουσιάστηκαν εδώ.

Αναμένω να δω αν η Αριστερή Πλατφόρμα, που φυσικά διάβασε την έντυπηΑυγή, θα υποδείξει την φαλκίδευση του ρεπορτάζ που προκάλεσε την αντίδρασή της στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, όπου δημοσιεύτηκε και η διαμαρτυρία της.
 Πηγή: Lenin reloaded
Σε πρόσφατο άρθρο μας είχαμε εκφράσει την υποψία πως η "Αυγή" προσπαθεί να εξαφανίσει παλιότερα άρθρα της. Πως θα έφτανε στο σημείονα τα αντικαθιστά εξ'ολοκλήρου με νέα πλαστά, ομολογουμένως δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε.
Πρέπει να εχει πολύ δουλειά τελευταία ο ...Γουίνστον

Βλέπε ακόμη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ