Η απελευθέρωση της Ενέργειας γίνεται για τα μονοπώλια
Ωμή κοροϊδία η προσπάθεια του Α. Σαμαρά να πείσει το λαό ότι οι αποφάσεις της προχτεσινής Συνόδου Κορυφής είναι προς όφελός του
Motion Team
|
Εχοντας συμφωνήσει στις αποφάσεις της προχτεσινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την επιτάχυνση της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας, ο Α. Σαμαράς δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι «συζητήσαμε βασικές κατευθύνσεις για την ενοποίηση της Ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και των δικτύων, άρα, και τη διασύνδεσή τους. Και αυτό μας αφορά ιδιαίτερα, αφού θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση των νησιών μας».
Η ολοκλήρωση της «εσωτερικής αγοράς», σημαίνει παραπέρα απελευθέρωση του τομέα της Ενέργειας, προκειμένου το κεφάλαιο να βάλει στο χέρι τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και τα λιγνιτικά αποθέματα, να επενδύσει σε Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας και στην προμήθεια - διακίνηση του φυσικού αερίου. Αυτό το σκοπό υπηρετούν η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ και της «μικρής ΔΕΗ», που θα προκύψει από το σπάσιμο της επιχείρησης στα τρία, πριν την εκποίησή της.
Για να εξωραΐσει την παράδοση του στρατηγικού τομέα της Ενέργειας στο μονοπωλιακό κεφάλαιο, με όχημα τις κατευθύνσεις της ΕΕ, ο Α. Σαμαράς υπόσχεται «ενεργειακή αυτάρκεια» σε απομακρυσμένες περιοχές και καταπολέμηση της «ενεργειακής φτώχειας». Πρόκειται για προκλητική αντιστροφή της πραγματικότητας. Οι υποδομές για την«ενοποίηση των δικτύων» θα γίνουν με κρατικό χρήμα και θα τις εκμεταλλεύονται οι ιδιώτες.
Επιπλέον, η επικράτηση του μεγάλου κεφαλαίου στον τομέα της Ενέργειας, όπως και σε κάθε άλλο τομέα, σε καμιά χώρα δεν έφερε μείωση των τιμών και βελτίωση των υπηρεσιών. Αντίθετα, ευθύνεται για τη βύθιση ολόκληρων περιοχών στο σκοτάδι (βλέπε μπλακ άουτ στις ΗΠΑ) και με απανωτές αυξήσεις στα μονοπώλια, όπως γίνεται και με την ελληνική ΔΕΗ, σε όλη την πορεία της ιδιωτικοποίησής της.
Από αυτή τη σκοπιά, μόνο σαν προκλητικό παραμύθι μπορούν να ακουστούν οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι «στις ενεργειακές επενδύσεις θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη, ώστε να πολεμηθεί η ενεργειακή φτώχεια (..) θα διευκολύνεται η πρόσβαση των πιο αδύναμων νοικοκυριών σε φτηνή Ενέργεια». Η ενοποίηση των δικτύων έχει σαν σκοπό να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη μεταφορά Ενέργειας από χώρες - παραγωγούς σε χώρες - καταναλωτές, με δεδομένη και την ανισόμετρη ανάπτυξη στην καπιταλιστική ΕΕ.
Μιλώντας για τη σημασία των αποφάσεων της Συνόδου στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, ο Α. Σαμαράς είπε κυνικά ότι«η ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη δεν αφορά μόνο στο εργασιακό κόστος, αφορά και στην ενέργεια (..) γιατί το κόστος ενέργειας επηρεάζει και το κόστος των προϊόντων, άρα και την ανταγωνιστικότητά τους». Αρα, φθηνότερη ενέργεια για το κεφάλαιο, που σε συνδυασμό με τα φτηνά εργατικά χέρια, βελτιώνει την ανταγωνιστικότητά τους παγκόσμια.
Κυριαρχικά δικαιώματα στο σφυρί
Ο Α. Σαμαράς θριαμβολόγησε ακόμα επειδή στα συμπεράσματα της Συνόδου «περιλήφθηκε για πρώτη φορά ρητή αναφορά στην έρευνα και στην εκμετάλλευση των εγχώριων ενεργειακών πόρων της Ευρώπης, πράγμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα και την Κύπρο»και είπε ότι «είναι προς το συνολικό συμφέρον όλης της Ευρώπης να προχωρήσει η εκμετάλλευση των εγχώριων πλουτοπαραγωγικών πηγών».
Η δήλωσή του ισοδυναμεί με προσκλητήριο στα ευρωενωσιακά μονοπώλια να ενισχύσουν τη θέση τους στους ανταγωνισμούς για τα ενεργειακά κοιτάσματα στην ΑΟΖ της Ελλάδας, για την (συν)εκμετάλλευση των οποίων η ντόπια αστική τάξη δε διστάζει να παραχωρήσει κι άλλα κυριαρχικά δικαιώματα στην ΕΕ.
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του Κύπριου κυβερνητικού εκπρόσωπου Χρίστου Στυλιανίδη, ο οποίος μάλιστα είπε στο ΡΙΚ ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο παρουσίασε χάρτες στη Σύνοδο Κορυφής, «καταδεικνύουν ότι η Κύπρος μπήκε πλέον στον ενεργειακό χάρτη», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το περιεχόμενό τους. Καλώντας κι αυτός τα μονοπώλια της ΕΕ να ακονίσουν τα μαχαίρια, είπε ότι στη Σύνοδο «τονίστηκε ο ρόλος της Κύπρου ως μέρος της ασφάλειας των ενεργειακών διαδρόμων, και ζητήματα που αφορούν την κυπριακή ΑΟΖ θα μπορούν να αξιοποιηθούν μακροπρόθεσμα από την Ευρώπη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου