2 Σεπ 2013

ΣΥΡΙΑ Προετοιμασίες για την ιμπεριαλιστική επίθεση

ΣΥΡΙΑ
Προετοιμασίες για την ιμπεριαλιστική επίθεση
Μαχητικά αεροπλάνα ετοιμάζονται στη ΝΑΤΟική βάση του Ιντσιρλικ στην Τουρκία
Στην τελική ευθεία εξαπόλυσης στρατιωτικής επίθεσης στη Συρία φαίνεται πως βρίσκονται οι ΗΠΑ και κάποιοι από τους συμμάχους τους, παρά το αποτέλεσμα της προχτεσινής ψηφοφορίας στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, με την οποία απορρίφθηκε η συμμετοχή της Βρετανίας στην επέμβαση κατά της Συρίας με 13 ψήφους διαφορά (285 κατά της επέμβασης, 272 ψήφους υπέρ) αν δεν υπάρξουν αδιαμφισβήτητα στοιχεία ότι η συριακή κυβέρνηση χρησιμοποίησε χημικά όπλα.
Από την άλλη, ο πυρετός προετοιμασιών που επικρατεί στο Λευκό Οίκο εδώ και μέρες μοιάζει να χτυπά κόκκινο, καθώς όλα δείχνουν πως μέσα στα επόμενα 24ωρα η επίθεση θα εξαπολυθεί, ενδεχόμενα και πριν την υποβολή της έκθεσης των ειδικών επιθεωρητών του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα που αποχώρησαν χτες από τη Συρία.
Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, συμμετέχοντας στο παιχνίδι προπαγάνδας και εγκλωβισμού των απρόθυμων ως τώρα Αμερικανών πολιτών να υποστηρίξουν τα σχέδια επέμβασης στη Συρία, επανέλαβε σε δήλωσή του το βράδυ της Παρασκευής τους ισχυρισμούς περί της χρήσης χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς και «το θάνατο 1.429 αμάχων», δίχως ωστόσο να παρουσιάσει την παραμικρή απόδειξη, πέρα, βεβαίως, από τα υποτιθέμενα στοιχεία της έκθεσης των μυστικών υπηρεσιών.
Ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ έμαθαν από τα λάθη του παρελθόντος σε προηγούμενες εισβολές σε Ιράκ και Αφγανιστάν, «ακόμη και τη Λιβύη», αλλά προεξοφλώντας ότι οι επιθεωρητές του ΟΗΕ δε θα μπορέσουν να βρουν την ταυτότητα του δράστη της χρήσης των χημικών όπλων, προειδοποίησε πως, γι' αυτό το λόγο, οι ΗΠΑ δεν θα περιμένουν το πόρισμα των ειδικών για να χτυπήσουν!
Το ίδιο διάστημα, δημοσιοποιήθηκε τμήμα της έκθεσης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, κατά το οποίο «υπάρχει μεγάλη βεβαιότητα» οι συριακές δυνάμεις να έχουν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα «πολλές φορές στον πόλεμο» εναντίον των αντικαθεστωτικών, ενώ το βράδυ της Παρασκευής, ο Πρόεδρος Ομπάμα επανέλαβε τους ισχυρισμούς περί «ενοχής» του καθεστώτος Ασαντ, σημειώνοντας ότι ακόμη δεν έχει βγάλει την τελική απόφαση.
Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν αυτές τις μέρες του πολεμικού πυρετού, στις ΗΠΑ έξω από το Λευκό Οίκο, στη Βρετανία και πολλές χώρες. Δημοσκοπήσεις καταγράφουν μεγάλα ποσοστά διαφωνίας με νέα στρατιωτική επιχείρηση, κάτι που παίρνουν υπόψιν τους και τα επιτελεία των ιμπεριαλιστών.
Απρόθυμοι και πρόθυμοι σύμμαχοι
Παράλληλα, ο υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ επιχειρούσε να αυξήσει το «διεθνή συνασπισμό» των προθύμων για την «περιορισμένη», όπως την εμφανίζουν, επικείμενη επίθεση δίχως άμεσα θεαματικά αποτελέσματα, αφού μετά το «όχι» της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων και την «ταπείνωση» (όπως έγραφε προχτές η εφημερίδα «Ιντεπέντεντ») του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ακολούθησε η ξεκάθαρη άρνηση του Βερολίνου να συμμετάσχει στην επέμβαση, γιατί τάχα (όπως δήλωσε χαρακτηριστικά) ο υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε «δεν ζητήθηκε από τη Γερμανία να συμβάλει στα σχέδια στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας». Επιπλέον, η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Εμμα Μπονίνο, επαναλαμβάνοντας την άρνηση της Ρώμης να συνδράμει μία επίθεση χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι «από μία δραματική και τρομερή σύρραξη κινδυνεύουμε να φθάσουμε σε μία ανάφλεξη, ακόμη και σε μία παγκόσμια ανάφλεξη».
Αρνητικοί απέναντι σε ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση στη Συρία, εμφανίστηκαν ακόμη μέσα στην περασμένη βδομάδα, οι Βέλγοι (επικαλούμενοι την απουσία σχετικής απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ), οιΠολωνοί, οι Καναδοί, οι Αυστραλοί (διά του υπουργού Εξωτερικών Μπομπ Καρ που ξεκαθάρισε πως οι Αυστραλοί στρατιώτες δε θα συμμετάσχουν στην επίθεση), ενώ Ισπανοί και Πορτογάλοι είχαν αποφύγει επιμελώς να πάρουν ξεκάθαρα θέση, επιλέγοντας να παραμείνουν σε θέση αναμονής...
Επιπλέον, ξεκάθαρο «όχι» στα σχέδια των ΗΠΑ για «χειρουργική» επέμβαση στη Δαμασκό είπαν ακόμη οιΙρακινοί, οι Ιορδανοί (παρά την παρουσία τουλάχιστον 3.000 Αμερικανών στρατιωτών στο έδαφός τους), οι Λιβανέζοι (φοβούμενοι την ευρύτερη αποσταθεροποίηση της περιοχής), οι Αιγύπτιοι.
Εξυπακούεται πως βροντερό «όχι» στα σχέδια επίθεσης συνέχιζαν να λένε Ρώσοι, Κινέζοι και Ιρανοίπροειδοποιώντας κάθε τόσο για τον κίνδυνο γενικής ανάφλεξης σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Τη σχεδιαζόμενη επέμβαση στη Συρία κατήγγειλαν και οι κυβερνήσεις της Κούβας, της Βενεζουέλας, τουΕκουαδόρ, της Βολιβίας, ενώ η Βραζιλία σημείωσε ότι μια στρατιωτική επέμβαση θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ.
Σαφώς λιγότεροι δείχνουν οι έτοιμοι και πρόθυμοι (από καιρό) σύμμαχοι της Ουάσιγκτον για συμμετοχή στο χτύπημα κατά της Δαμασκού, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ο Γάλλος «Σοσιαλιστής» Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο «άνεμος της αλλαγής στην ΕΕ», ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Σαουδάραβας μονάρχης Αμπντουλάχ μπιν Αμπντούλ Αζίζ Αλ-Σαούντ...
Στρατιωτική κινητικότητα
Η έντονη πολιτική και διπλωματική κινητικότητα συνοδεύτηκε από εντονότατη κινητικότητα θαλάσσιων και εναέριων στρατιωτικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ οι Αμερικανοί διέρρεαν σε μερίδα του διεθνούς αστικού Τύπου («Τάιμς της Ν.Υόρκης» κ.ά.) χάρτες με τις περιοχές και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του συριακού στρατού που σχεδιάζουν να βομβαρδίσουν.
Εως και πριν τη θυελλώδη ψηφοφορία στη βρετανική βουλή των Κοινοτήτων οι Βρετανοί προχωρούσαν σε αύξηση των μαχητικών τζετ στη στρατιωτική βάση που διαθέτουν στο Ακρωτήρι της Κύπρου. Οι Αμερικανοί αύξησαν την Πέμπτη σε πέντε τα πολεμικά πλοία που διαθέτουν στην ανατολική Μεσόγειο, οι Γάλλοι έδωσαν εντολή για την αναχώρηση της φρεγάτας «Chevalier Paul» προς στην ανατολική Μεσόγειο, δίχως να αποκλείουν και τη μετάβαση του αεροπλανοφόρου Σαρλ ντελ Γκωλ στην περιοχή, ενώ οι Ρώσοι έστειλαν στην περιοχή δύο μεγάλα ρωσικά πολεμικά πλοία (ένα καταδρομικό και ένα ανθυποβρυχιακό) στο πλαίσιο, υποτίθεται, της «αντικατάστασης» ισάριθμων πλοίων του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο.
Ασαντ: Θα αντισταθούμε!
Απέναντι σε όλα αυτά, η κυβέρνηση και ο λαός της Συρίας ετοιμάζονται για τα χειρότερα, κάνοντας πυρετώδεις προετοιμασίες για τη θωράκισή τους απέναντι στις βόμβες των ιμπεριαλιστών.
Εχουν κινητοποιηθεί όλες οι αρμόδιες αρχές, προκειμένου να θωρακιστούν νευραλγικές υπηρεσίες, όπως η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση, οι υπηρεσίες Υγείας, επικοινωνιών και καυσίμων.
Παράλληλα ο Σύρος ηγέτης Μπασάρ Αλ Ασαντ διεμήνυε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «οι απειλές για μία άμεση επίθεση κατά της Συρίας το μόνο που κάνουν είναι να αυξάνουν την προσήλωση στις αρχές της και στην ανεξαρτησία της» και ότι «η Συρία θα αμυνθεί κατά οποιασδήποτε επίθεσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ