13 Οκτ 2013

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Νέες αυξήσεις - φωτιά από τα μονοπώλια ενέργειας

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέες αυξήσεις - φωτιά από τα μονοπώλια ενέργειας
Από παλιότερες κινητοποιήσεις στο Μάντσεστερ ενάντια στις περικοπές σε κοινωνικές υπηρεσίες
Σαν κεραυνός χτύπησε περίπου 4.400.000 νοικοκυριά στη Βρετανία την περασμένη Πέμπτη η ανακοίνωση της εταιρείας ηλεκτρισμού SSE, που είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής ηλεκτρισμού στη χώρα, πως από την 15η Νοέμβρη θα αυξήσει από 8,2% ως 9,7% τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος! Η είδηση κεραυνοβολεί εκατομμύρια νοικοκυριά που ακόμη δεν είχαν καλά καλά συνέρθει από το προηγούμενο «ηλεκτροσόκ» της περσινής μέσης αύξησης των τιμολογίων ρεύματος κατά 6% με 10,8% μέσα στο τετράμηνο Αύγουστος - Δεκέμβρης 2012, ενώ χρόνο με το χρόνο αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός εκατομμυρίων ανθρώπων που αδυνατούν να εξασφαλίσουν τη θέρμανσή τους. Κυρίως λόγω της ακρίβειας και των πολιτικών φτωχοποίησης του λαού που επιβάλουν οι αστικές κυβερνήσεις, ιδιαίτερα μετά την έναρξη της καπιταλιστικής κρίσης το 2008, και που έχουν φέρει πλέον τα πράγματα σε τέτοιο χάλι ώστε ο βρετανικός Ερυθρός Σταυρός να ετοιμάζει από φέτος το χειμώνα εκστρατεία συγκέντρωσης και διανομής τροφίμων σε φτωχές οικογένειες, για πρώτη φορά από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου!
Εξυπακούεται πως δε θα είναι μοναδική περίπτωση η αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος από τη SSE, που επικαλέστηκε αύξηση του κόστους χονδρικής στην αγορά Ενέργειας, στη μεταφορά της, αλλά και λόγω των κρατήσεων που υποχρεούται να κάνει από το βρετανικό δημόσιο υπέρ της «πράσινης ενέργειας». Σχεδόν όλοι προεξοφλούν πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα σημειωθούν αλυσιδωτές αυξήσεις σε βασικές υπηρεσίες και αγαθά και ότι θα προβούν σε ανάλογες κινήσεις και οι άλλες πέντε μεγάλες εταιρείες ηλεκτρισμού. Δηλαδή αυτές που δημιουργήθηκαν μετά την ιδιωτικοποίηση του τομέα Ενέργειας το 1990, όπως οι «British Gas», «EDF Energy», «E.ON Energy», «Νpower» και «Scottish Power».
Ενδοαστικές κόντρες και ενεργειακή φτώχεια
Μπροστά στο πρόβλημα συνεχούς διόγκωσης της ενεργειακής φτώχειας (δηλαδή της αδυναμίας των νοικοκυριών να εξασφαλίσουν ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα για τις βασικές ανάγκες, από τη στιγμή που καλούνται να δώσουν πάνω από το 10% του εισοδήματός τους για Ενέργεια), Συντηρητικοί και Εργατικοί προβαίνουν σε αντιπαραθέσεις αποφεύγοντας αμφότεροι να θίξουν τη ρίζα του ζητήματος, που δεν είναι άλλη από την παράδοση του αγαθού της Ενέργειας στα μονοπώλια.
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε «απογοήτευση» για την απόφαση της εταιρείας SSE καλώντας τους Βρετανούς πολίτες να επιδοθούν σε ένα μάταιο κυνήγι φθηνότερων τιμολογίων από την τάχα «ελεύθερη» αγορά Ενέργειας. Ο ηγέτης των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, έσπευσε να κατηγορήσει τον Κάμερον πως έχει αφήσει ελεύθερες τις εταιρείες να «αλωνίζουν» τις τσέπες των Βρετανών πολιτών, επαναλαμβάνοντας τη μάλλον δυσεπίτευκτη υπόσχεσή του πως εάν εκλεγεί στις εκλογές του 2015 θα παγώσει για ένα 20μηνο τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος...
Ορατός και ο κίνδυνος μπλακ-άουτ...
Ωστόσο, παρά το κύμα των συνεχόμενων αυξήσεων, η Βρετανία δεν έχει λύσει κεντρικά ενεργειακά ζητήματα όχι μόνον σε ό,τι αφορά το πόσο απρόσιτο γίνεται πλέον το αγαθό της Ενέργειας για τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά και σε ό,τι αφορά στην παραγωγή Ενέργειας, η οποία δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στα μονοπώλια, κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους και της εξεζητημένης τεχνολογίας που απαιτείται ιδιαίτερα μετά την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από (σαφώς ακριβότερες) πηγές όπως οι ανανεώσιμες, π.χ. αιολική, φωτοβολταϊκά κλπ.
Η πολυεθνική εταιρεία ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου «Νational Grid» («Εθνικό Δίκτυο»), που είναι από τους μεγαλύτερους ομίλους και επενδυτές στον κόσμο στον τομέα της Ενέργειας, με έντονη δραστηριοποίηση και στη Βρετανία, προειδοποίησε στις 8 του μήνα πως ο κίνδυνος για μπλακ-άουτ είναι ο υψηλότερος της τελευταίας δεκαετίας, καθώς τα ενεργειακά αποθέματα εξαντλούνται λόγω της στροφής που πραγματοποιεί το Λονδίνο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η «National Grid» κάνει λόγο για «δραματική μείωση της λειτουργίας των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα ανά τη Βρετανία» και προειδοποιεί πως ενδέχεται να προβεί σε «έκτακτα μέτρα», μην αποκλείοντας σε περίπτωση βαρυχειμωνιάς περιορισμό της ηλεκτροδότησης σε ώρες αιχμής ή εισαγωγή ενέργειας από την ηπειρωτική Ευρώπη.
Σαν να μην έφτανε αυτό, τον περασμένο Μάη, το ειδησεογραφικό δίκτυο «Μπλούμπεργκ» σημείωνε πως την επόμενη διετία το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Βρετανία θα διπλασιαστεί, ιδιαίτερα σε σχέση με τη Γερμανία, κυρίως γιατί το Λονδίνο υστερεί στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων. Προβλέπεται δηλαδή, πως η Ενέργεια στη Βρετανία το Μάη του 2015 θα είναι 85% ακριβότερη απ' ό,τι στη μεγαλύτερη ενεργειακή αγορά της Ευρώπης, τη Γερμανία, καθώς θα διαμορφωθεί στα 83,11 δολάρια/KWh, έναντι 44,41 δολ./KWh στη γερμανική αγορά.
Ομως παρά τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας στη Γερμανία των περίπου 40.000.000 νοικοκυριών και εκεί, τα τιμολόγια ρεύματος όχι μόνον δεν πέφτουν, αλλά έχουν αυξηθεί πάνω από 17% από τα τέλη του 2009 (σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat). Αυτό συμβαίνει γιατί οι εταιρείες ενέργειας μετακυλύουν τα κόστη παραγωγής της ηλιακής και αιολικής ενέργειας εξολοκλήρου στους καταναλωτές. Οπως άλλωστε κάνουν τα μονοπώλια απανταχού...
Από τα παραπάνω είναι φανερό πως όσο ο τομέας της ηλεκτρικής (και όχι μόνον) Ενέργειας παραμένει στα χέρια μονοπωλιακών ομίλων, ακόμη και αστικών δημόσιων οργανισμών, είτε στη Βρετανία, είτε στη Γερμανία, είτε οπουδήποτε αλλού, τα λαϊκά νοικοκυριά θα στενάζουν συνεχώς από τα αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας. Γι' αυτό και η λύση δεν μπορεί παρά να βρεθεί με την ανατροπή του καπιταλισμού...

Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ