5 Απρ 2014

Κυβέρνηση - ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια ρότα για τις ΜΚΟ

Κυβέρνηση - ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια ρότα για τις ΜΚΟ


«Το υπουργείο Εξωτερικών δεν χρηματοδοτεί ΜΚΟ. Ουδεμία χρηματοδότηση προς ΜΚΟ έχει διενεργηθεί από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας. Εχουν, όμως, χρηματοδοτηθεί αναπτυξιακά και ανθρωπιστικά προγράμματα που υλοποιούντο από μία ή και περισσότερες ανά περίπτωση προγράμματος ΜΚΟ». Οι φράσεις που ανέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Γεροντόπουλος, που αποτελούν κοροϊδία στο τετράγωνο, έδωσαν και το στίγμα της συζήτησης που έγινε χτες στη Βουλή με αφορμή την Επίκαιρη Επερώτηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΚΟ. Παρά τη γνωστή αποπροσανατολιστική κοκορομαχία μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, φάνηκε ότι στο διά ταύτα δεν διαφωνούν με το ρόλο που παίζουν αυτές οι Οργανώσεις, συμφωνούν με την ύπαρξή τους, οργανώσεις που, εκτός από χώρους διαφθοράς, παίζουν και το ρόλο των υποκατάστατων των ευθυνών του κράτους σε ό,τι αφορά την κοινωνική πολιτική.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ εισηγητής ήταν ο βουλευτής του Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος ανέφερε ότι «οι ΜΚΟ είναι ένας θεσμός με παγκόσμια εφαρμογή. Ορισμένες από αυτές και στον κόσμο και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα έχουν πραγματικά θετικό έργο. Οσο περνούσαν, όμως, τα χρόνια από εκφραστές της κοινωνίας των πολιτών μπλέχτηκαν και αυτές με τα λόμπι των συμφερόντων» και πρόσθεσε ότι «έχω υπόψιν μου έναν οργανισμό (...) στον οποίον προεδρεύει ο αδελφός του πρωθυπουργού, ο οποίος - από τότε που ο κ. Σαμαράς έγινε πρωθυπουργός - με ειδικές φωτογραφικές ρυθμίσεις σε νόμους και ΠΔ παίρνει πάρα πολλά λεφτά από το κράτος για να κάνει διάφορες δουλειές που κάνουν οι ΜΚΟ».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής, δείχνοντας ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος των ΜΚΟ, ανέφερε ότι «είναι κυβερνητικές οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από το κράτος και από τα μονοπώλια, αποτελούν το "μακρύ χέρι" των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων, υπηρετούν σχέδια κυβερνήσεων, αλλά και ιμπεριαλιστικών οργανισμών, υπηρεσιών και μηχανισμών, αξιοποιούνται για τη διείσδυση όχι μόνο των μονοπωλίων, αλλά και των μυστικών υπηρεσιών σε διάφορες χώρες». «Είναι χώροι φθοράς και διαφθοράς συνειδήσεων και πρέπει να ελεγχθούν και να αποδοθούν ευθύνες». Κατέληξε λέγοντας: «Εμείς είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη λογική της υποκατάστασης των ευθυνών του κράτους από τις λεγόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικής πρόνοιας. Αυτό που γίνεται είναι με κρατικά χρήματα να κάνουν δήθεν έργο φιλανθρωπίας και ελεημοσύνες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ