17 Μαΐ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Τελεσίγραφα, συγκρούσεις και επιχειρηματικά συμφέροντα

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Τελεσίγραφα, συγκρούσεις και επιχειρηματικά συμφέροντα

Αρμα του ουκρανικού στρατού που έχει έρθει στα χέρια των δυνάμεων αυτοάμυνας του Ντονέτσκ
Η αντιδραστική κυβέρνηση των εθνικιστών φασιστών του Κιέβου συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Ουκρανία, παρά το γερό «χαστούκι» που σήμαναν τα συντριπτικά «ναι» στην ανεξαρτησία στα δημοψηφίσματα της Κυριακής 11 Μάη, στο Ντονέτσκ (90%) και στο Λουγκάνσκ (96%). Τα αποτελέσματα κατέγραψαν ξεκάθαρα την αντίθεση των ανθρώπων, ρωσόφωνων που είναι πλειοψηφία αλλά όχι μόνο, απέναντι στη χούντα του Κιέβου.
Επίκεντρο των επιχειρήσεων των στρατιωτικών δυνάμεων του Κιέβου είναι το Σλαβιάνσκ και το Κραματόρσκ στο βόρειο τμήμα της επαρχίας του Ντονέτσκ, ωστόσο, παρά τις διακηρύξεις, τα αποτελέσματα φαίνεται να είναι πενιχρά, ενώ οι πολιτοφύλακες αναφέρουν σημαντικές απώλειες από την πλευρά του στρατού, που μονάδες του και εξοπλισμός πέφτουν σε ενέδρες. Η δράση ωστόσο των φασιστών της «Εθνικής Φρουράς» απειλεί τους αμάχους. Επίσης γερμανικές εφημερίδες όπως η «Μπιλντ» αποκάλυψαν από υψηλής ασφαλείας έγγραφα, που αφήνουν να εννοηθεί ότι έχουν στην κατοχή τους, ότι την κυβέρνηση του Κιέβου συνδράμουν και 400 Αμερικανοί μισθοφόροι της εταιρείας «Αcademi», που δεν είναι άλλη από τη γνωστή για τα εγκλήματά της στο Ιράκ και αλλού «Blackwater». Εντύπωση ακόμα προκάλεσε μέσα στη βδομάδα η χρησιμοποίηση από τις δυνάμεις του Κιέβου ελικοπτέρου με το λογότυπο του ΟΗΕ που συμμετείχε στις επιχειρήσεις. Το γεγονός ανάγκασε και εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ να δηλώσει ότι «για οποιαδήποτε χρήση του ελικοπτέρου από την ουκρανική ηγεσία για άλλες επιχειρήσεις, εκτός ΟΗΕ, θα πρέπει να αφαιρούνται τα σήματα του ΟΗΕ». Παρ' όλα αυτά είναι γεγονός ότι ο ΟΗΕ έχει παραχωρήσει ελικόπτερο στη χούντα του Κιέβου.
Πάντως οι δυνάμεις αυτοάμυνας του Ντονέτσκ έδωσαν την Πέμπτη τελεσίγραφο στις στρατιωτικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από τα εδάφη τους, αφού θεωρούνται πλέον δυνάμεις κατοχής και σε αντίθετη περίπτωση προειδοποιούν ότι θα υποστούν τις συνέπειες επιχειρήσεων δολιοφθοράς και θα «κάψουν τα πάντα», όπως ισχυρίστηκε ένας από τους επικεφαλής των πολιτοφυλακών της περιοχής, ο υποδιοικητής Σεργκέι Ζντριλιούκ.
Και φάρσα διαλόγου
Ωστόσο, μαζί με το «μαστίγιο» η κυβέρνηση του Κιέβου χρησιμοποιεί και το υποτιθέμενο «καρότο» του διαλόγου. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα διάλογο - φάρσα που ξεκίνησε την Τετάρτη και στον οποίο συμμετέχουν όσοι στηρίζουν την πραξικοπηματική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, πέρα από τα κυβερνητικά κόμματα συμμετείχαν οι πρώην Πρόεδροι της Ουκρανίας Λεονίντ Κραβτσούκ, Λεονίντ Κούτσμα, οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές στις 25 Μάη Σεργκέι Τιγκίπκο, Ρενάτ Κούζμιν, η Γιούλια Τιμοσένκο, διπλωμάτες όπως ο Αμερικανός πρέσβης Τζόφρι Πιάτ και πρέσβεις από χώρες της ΕΕ, καθώς και εκπρόσωποι των θρησκευτικών δογμάτων. Αποκλείστηκαν όμως ως «τρομοκράτες» οι εκπρόσωποι των περιοχών που ανεξαρτητοποιήθηκαν.
Σε ό,τι αφορά στις προετοιμαζόμενες προεδρικές εκλογές από την πλευρά της κυβέρνησης του Κιέβου για τις 25 Μάη, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι αυτές να πραγματοποιηθούν μόνο στο δυτικό τμήμα και πιθανά να επιχειρηθεί να στηθούν κάποια εκλογικά τμήματα στην Ανατολή, πράγμα όμως που θεωρείται δύσκολο και εν μέσω στρατιωτικής κλιμάκωσης. Το ζήτημα των εκλογών αυτών φαίνεται ότι συναντά και τις αντιρρήσεις της ρωσικής κυβέρνησης, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ να καταδεικνύει το γεγονός ότι σε συνθήκες ουσιαστικού εμφύλιου πολέμου δεν μπορούν να γίνουν «ελεύθερες και αμερόληπτες εκλογές».
Ξανά ...περί κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Το θέμα της στάσης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας και η κατηγορία που της απευθύνεται, ότι θέλει να τις εμποδίσει, γίνεται η αφορμή για απειλές για νέες κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ σε βάρος της. Οι κυρώσεις ως τώρα αφορούν σε αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης, αλλά υπάρχει δισταγμός να θιγούν και συμφέροντα επιχειρήσεων, αφού η διασύνδεση ευρωπαϊκών και ρωσικών μονοπωλίων είναι μεγάλη και σε πολλούς τομείς.
Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα αποκάλυψε την Πέμπτη η ρωσική οικονομική εφημερίδα «Βεντομόστι», που σημείωνε ότι ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού «Γκαζπρόμ», Αλεξέι Μίλερ, απέφυγε τις κυρώσεις της ΕΕ εξαιτίας της πίεσης που άσκησαν στην ΕΕ πολλές ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες. Σημειώνει ότι στον κατάλογο των 13 προσωπικοτήτων που δόθηκε από την ΕΕ και είναι στόχοι κυρώσεων αρχικά υπήρχε και το όνομα του Μίλερ. Αναφέρει ότι κυρίως γερμανικοί, ιταλικοί και γαλλικοί όμιλοι ενήργησαν υπέρ του Μίλερ. Αν και επικεφαλής ομίλων δεν επιβεβαίωσαν τον ισχυρισμό, είναι γνωστό ότι πολλές επιχειρήσεις όπως οι «GdF», «Shell», «E.On», «Enel», BP, OMV έχουν στενές σχέσεις με την «Γκαζπρόμ».
Οχι τυχαία ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας και αρχηγός του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη στην εφημερίδα «Rheinische Post», επισήμανε, όπως είχε κάνει και ο πρώην καγκελάριος και υπάλληλος της «Γκαζπρόμ» Γκέρχαρντ Σρέντερ, ότι οι Βρυξέλλες έκαναν λάθος όταν άσκησαν πιέσεις στο Κίεβο να επιλέξει μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας.
Νέα παζάρια για την Ενέργεια
Δείγματα ότι η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να ξαναρχίσει διαπραγματεύσεις για το χρέος της Ουκρανίας από τις ποσότητες φυσικού αέριου που έχουν παραδοθεί, διαφάνηκαν μέσα στη βδομάδα. Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι αν η κυβέρνηση του Κιέβου πληρώσει ένα μέρος από τα σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια που χρωστάει στην «Γκαζπρόμ», μπορεί να υπάρξει εκ νέου διαπραγμάτευση. Η Ουκρανία εξαρτάται στο 50% των αναγκών της από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά έχει αρνηθεί να πληρώνει 485 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα αερίου, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την Ενέργεια ως «πολιτικό όπλο» και ζητάει να επανέλθει στα 288,5 δολάρια που ήταν η συμφωνία που υπήρχε κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Η «Γκαζπρόμ» πάντως έχει απειλήσει ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία από τις 3 Ιουνίου, αν η χώρα δεν προπληρώσει. Βέβαια, έχει γίνει γνωστό ότι τη Δευτέρα Ρωσία, ΕΕ και κυβέρνηση του Κιέβου θα επιχειρήσουν σε συνάντηση στο Βερολίνο επίλυση της διαφοράς όσον αφορά την Ενέργεια, ζήτημα που επηρεάζει και την τροφοδοσία της ΕΕ, αφού η Ουκρανία είναι κόμβος-πέρασμα προς την Ευρώπη.
Στο θέμα της Ενέργειας δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη μια εξέλιξη που έγινε γνωστή μέσα στη βδομάδα. Ο Ρ. Χάντερ Μπάιντεν, που είναι ο μικρότερος γιος του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανέλαβε διευθυντής της νομικής υπηρεσίας της ενεργειακής ιδιωτικής εταιρείας της Ουκρανίας «Burisma Holdings». Πρόκειται για μεγαλοδικηγόρο και λομπίστα στο Κογκρέσο που μπαίνει στο διευθυντικό προσωπικό της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ουκρανία, με έδρα την Κύπρο. Τα κοιτάσματα που εκμεταλλεύεται αυτή η εταιρεία, προϊόν και αυτή της περιόδου του μεγάλου πλιάτσικου μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, βρίσκονται στις περιοχές του Δνείπερου - Ντονέτσκ, των Καρπαθίων και της Αζοφικής Θάλασσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ