30 Μαΐ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Σφοδρές μάχες στο Σλαβιάνσκ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σφοδρές μάχες στο Σλαβιάνσκ
Οι πολιτοφύλακες κατέρριψαν ουκρανικό ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε και στρατηγός


ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Οι μάχες στην περιοχή του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία κλιμακώνονται καθώς η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου συνεχίζει την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» κατά του ρωσόφωνου πληθυσμού που δεν την αναγνωρίζει και οργανώνει την αντίστασή του. Χθες οι δυνάμεις της πολιτοφυλακής κατέρριψαν ελικόπτερο των στρατιωτικών δυνάμεων του Κιέβου, στα νοτιοανατολικά της πόλης Σλαβιάνσκ, με αποτέλεσμα το θάνατο όλων των επιβαινόντων σε αυτό, 14 στρατιωτικών και ενός στρατηγού ανάμεσά τους, όπως παραδέχτηκε και ο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος ως τώρα.
Επίσης ογδόντα στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς, της νεοσύστατης στρατιωτικής μονάδας της πραξικοπηματικής κυβέρνησης του Κιέβου, παραδόθηκαν σε άνδρες των ομάδων αυτοάμυνας, όταν οι τελευταίοι επέδραμαν στη στρατιωτική τους βάση στην επαρχία του Λουγκάνσκ.
Οι δυνάμεις του Κιέβου σφυροκοπούν με πυροβολικό τις πόλεις του Σλαβιάνσκ και του Κραματόρσκ και είναι άγνωστος ο αριθμός των νεκρών κατοίκων, ενόπλων και αμάχων. Και ο μεγαλοβιομήχανος Πέτρο Ποροσένκο που εκλέχτηκε στις προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, όπως ανακοινώθηκε με 55%, δηλώνει ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν, ενώ ζητάει και αμυντική συμμαχία με ΕΕ και ΝΑΤΟ, για να «προστατευτεί η Ουκρανία».
Σε μια άλλη εξέλιξη περίπου 3 χιλιάδες ανθρακωρύχοι διαδήλωσαν στους δρόμους του Ντονέτσκ, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη χούντα του Κιέβου. Ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης Σλαβιάνσκ χθες επίσης επιβεβαίωσε ότι οι πολιτοφύλακες «έχουν συλλάβει» τους τέσσερις παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, με τους οποίους ο Οργανισμός έχει χάσει επαφή από την Τρίτη.
Νέα συνάντηση για την ενέργεια
Εν τω μεταξύ ταυτόχρονα με τις μάχες συνεχίζονται και τα παζάρια της κυβέρνησης του Κιέβου με τη Ρωσία για το φλέγον ζήτημα της ενέργειας, που «καίει» βέβαια και την ΕΕ, αφού μέσω των αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία προμηθεύεται από τη Ρωσία το 50% του φυσικού αερίου, που καταναλώνει. Η ρώσικη κυβέρνηση έχει δώσει περιθώριο ως την Παρασκευή στην κυβέρνηση του Κιέβου να πληρώσει τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δολάρια ως πρώτη δόση για το χρέος για παραδοθείσες ποσότητες φυσικού αερίου, που ως τις 7 Ιούνη θα φτάσει τα 5,2 δισ. δολάρια. Ετσι έχει προγραμματιστεί την Παρασκευή νέα συνάντηση στο Βερολίνο, όπου θα πάρει μέρος και ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ. Η διαφωνία που υπάρχει είναι για την τιμή του κυβικού τόνου, που η κυβέρνηση του Κιέβου ζητάει να κατέβει στα 268,5 δολάρια, όπως ήταν ουσιαστικά πριν ανατραπεί ο πρόεδρος Β. Γιανουκόβιτς, και θεωρεί την μείωση προϋπόθεση για να αρχίσει να πληρώνει. Η Ρωσία ανέβασε την τιμή στα 485 δολάρια μετά την πραξικοπηματική κατάληψη της εξουσίας στο Κίεβο, αλλά δηλώνει ότι μπορεί να ξαναγίνει παζάρι για την τιμή, αν πληρωθεί μέρος του χρέους. Είναι φανερό ότι η ενέργεια και ο έλεγχος μεριδίων της αγοράς είναι οι βασικοί λόγοι του μακελειού στην Ουκρανία, που προκάλεσε η ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ-ΗΠΑ στον ανταγωνισμό με την καπιταλιστική Ρωσία. Βεβαίως η «σφήνα» των ΗΠΑ είχε και στοιχείο ανταγωνισμού με τη Γερμανία πρωτίστως, προκείμενου το ρήγμα των σχέσεών της με τη Ρωσία, να έρθουν να καλύψουν τα αμερικάνικα μονοπώλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ