26 Ιουν 2014

Οξυνση της επιθετικότητας σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία

Οξυνση της επιθετικότητας σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία



Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζ. Κέρι και ο γγ της λυκοσυμμαχίας «συμβουλεύουν» το νέο ΥΠΕΞ της κυβέρνησης του Κιέβου (αριστερά)
Τις διαδικασίες επέκτασης του ΝΑΤΟ σε πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, σε αντιπαράθεση με την καπιταλιστική Ρωσία, επεξεργάστηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας, που συνήλθαν σε Σύνοδο χτες στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, προϊδέασαν για ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Μέση Ανατολή με πρόσχημα την αστάθεια στην περιοχή που ακουμπά και την Τουρκία.
Οπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, εστίασαν στην Πολιτική Ανοικτών Θυρών του ΝΑΤΟ και στην πρόοδο Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Γεωργίας, ΠΓΔΜ και Μαυροβουνίου, που φιλοδοξούν να ενταχτούν στο ΝΑΤΟ. Διεμήνυσε εξάλλου ότι «καμία τρίτη χώρα δεν έχει δυνατότητα άσκησης βέτο έναντι της διαδικασίας διεύρυνσης του ΝΑΤΟ».
Πρόσθεσε ότι υπάρχει μια επί της αρχής συμφωνία για ένα «πακέτο βοήθειας» προς τη Γεωργία, ώστε να προσεγγίσει τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Με το Μαυροβούνιο θα συνεχιστούν οι συζητήσεις και θα κριθεί στα τέλη του 2015 αν θα κληθεί στους κόλπους της λυκοσυμμαχίας.
Για την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το Σεπτέμβρη στην Ουαλία, ο Ράσμουσεν είπε ότι «λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλειά μας. Οταν αντιμετωπίζουμε παλιές και νέες απειλές, από την Ανατολική Ευρώπη ως τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Γι' αυτό και πρέπει να συνεχίσουμε να προσαρμόζουμε την ετοιμότητά μας και να επανεπενδύουμε στις δυνατότητές μας και τις συνεργασίες μας». Προσδιόρισε ως νέες απειλές τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και τις πυραυλικές επιθέσεις, μαζί με άλλες «που έχουμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν, όπως η τρομοκρατία, η πειρατεία και τα εύθραυστα κράτη».
Στη Σύνοδο επανεξετάστηκαν μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για την ενίσχυση της «Συλλογικής Αμυνας» των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας και συμφώνησαν να αναπτύξουν ένα «Σχέδιο Ετοιμότητας και Δράσης για την ενίσχυση της άμυνας των Συμμάχων». Σε αυτό το πλαίσιο, εστίασαν σε «βασικές πρωτοβουλίες σύμπραξης» με χώρες εταίρους του ΝΑΤΟ και άλλες που θα ζητήσουν βοήθεια σε ζητήματα εκπαίδευσης, μεταρρυθμίσεων στον αμυντικό τομέα κ.ά. «Θα εξετάσουμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μια δεξαμενή ειδικών από στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό, που θα είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν όποτε χρειαστεί», είπε ο Ράσμουσεν.
Εξάλλου, ο γεν. γραμματέας του ΝΑΤΟ επιτέθηκε στη Ρωσία για τις ενέργειές της στο ουκρανικό, χαρακτήρισε τις «παράνομες ενέργειές» της ως «απειλή στη διεθνή τάξη», καταδίκασε την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, κάλεσε τη Μόσχα να ολοκληρώσει την απόσυρση των στρατευμάτων της από τα σύνορα με την Ουκρανία, «να σταματήσει τη ροή όπλων και μαχητών κατά μήκος των συνόρων, και να ασκήσει την επιρροή της μεταξύ των ενόπλων αυτονομιστών, ώστε να καταθέσουν τα όπλα τους και να αποκηρύξουν τη βία».
Σε ειδική συνεδρία για την κατάσταση στην Ουκρανία, αποφασίστηκε άλλωστε η σύσταση νέων ταμείων αρωγής, για να στηρίξουν την οικοδόμηση της αμυντικής δυνατότητας της χώρας σε βασικούς τομείς όπως η διοίκηση, τα logistics, και η κυβερνοάμυνα. «Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία στις προσπάθειές της να οικοδομήσει έναν ισχυρό στρατό και να μεταρρυθμίσει τον τομέα της ασφάλειας», είπε χαρακτηριστικά ο Ράσμουσεν.
Παραπέρα, στη Σύνοδο εκφράστηκε έντονη ανησυχία για την κατάσταση στο Ιράκ, την εξάπλωση της αστάθειας μέχρι και τα σύνορα της Τουρκίας: «Εστιάζουμε στην παροχή αποτελεσματικής αμυντικής προστασίας όλων των Συμμάχων μας, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας (...) αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε αναπτύξει πυραύλους Πάτριοτ στην Τουρκία, για να υπερασπιστούμε τον τουρκικό πληθυσμό και την κοινωνία από πιθανές επιθέσεις πυραύλων. Και δε θα διστάσουμε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουμε αυτήν την αποτελεσματική άμυνα και την προστασία της Τουρκίας», είπε ο Ράσμουσεν, προϊδεάζοντας για ανάληψη περαιτέρω δράσης της λυκοσυμμαχίας στη Μέση Ανατολή με αφορμή αναταραχές που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν.
Τέλος, καθώς η ΝΑΤΟϊκή στρατιωτική επιχείρηση ISAF στο Αφγανιστάν λήγει σε έξι μήνες, η Σύνοδος κάλεσε την αφγανική κυβέρνηση να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ανάπτυξη το 2015 της επόμενης ΝΑΤΟϊκής άσκησης («Resolute Support»), με στόχο τυπικά την εκπαίδευση και την παροχή συμβουλών στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ