30 Ιουν 2014

ΝΑΤΟικές αποφάσεις για ακόμη ισχυρότερη στρατιωτική παρουσία στην ανατολική Ευρώπη!

ΝΑΤΟικές αποφάσεις για ακόμη ισχυρότερη στρατιωτική παρουσία στην ανατολική Ευρώπη!



Στην τελευταία Σύνοδό τους οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Αμυνας, ασχολήθηκαν μεταξύ άλλων και με τη θαλάσσια στρατηγική της Συμμαχίας, «που είναι ιδιαίτερης σημασίας και για εμάς», όπως είπε. Από την ανάγνωση των δηλώσεων του γγ του ΝΑΤΟ, όμως, εκτός αν διέφυγε της προσοχής, δεν φάνηκε ότι η «θαλάσσια στρατηγική» ήταν ανάμεσα στα άλλα σημαντικά θέματα, στα οποία εκείνος τουλάχιστον έκανε αναφορά. Για τον Ελληνα ΥΕΘΑ και την κυβέρνηση βέβαια ήταν σημαντικό να αναδειχθεί η «θαλάσσια στρατηγική της Συμμαχίας» καθώς μέσα από αυτήν ελπίζει να εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου. Επίσης, αποβλέπει στο να πεισθεί ο ελληνικός λαός ότι δήθεν ωφελείται από την εμπλοκή του στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Τους ίδιους στόχους άλλωστε εξυπηρετούσε και το Συνέδριο του NATO για την Ποντοπόρο Ναυτιλία, που έγινε την ίδια περίοδο στο ΓΕΕΘΑ με το συντονισμό του Πολυεθνικού Συντονιστικού Κέντρου Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ). Κατά τα λοιπά οι δηλώσεις του υπουργού περιείχαν σε τίτλους, καθόλου διαφωτιστικούς όμως, τις ανακοινώσιμες αποφάσεις της συνόδου.


Στη συνέχεια, θα εστιάσουμε στο τι συμπεριέλαβε ο γγ του ΝΑΤΟ στις δηλώσεις του προς τον Τύπο ειδικά μετά την πρώτη μέρα της συνόδου, ζητήματα που μαζί με εκείνα για Αφγανιστάν και Γεωργία, που συζητήθηκαν την τελευταία μέρα, αποτελούν το σύνολο σχεδόν όσων απασχόλησαν τη διήμερη σύνοδο:

  • Επιβεβαιώθηκε η δέσμευση του ΝΑΤΟ να υποστηρίξει τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα ασφάλειας και άμυνας της Ουκρανίας. Ολοκληρώνεται πακέτο μέτρων μακράς πνοής ώστε οι μεταρρυθμίσεις να είναι αποτελεσματικότερες και για να γίνουν οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας πιο ισχυρές. Οι «μεταρρυθμίσεις» δηλαδή ήταν σε εξέλιξη, τώρα όμως θα επιταχυνθούν - ενισχυθούν καθώς δεν ήταν όσο θα έπρεπε «αποτελεσματικές» για τη διατήρηση του ελέγχου στη χώρα από τους δυτικούς ιμπεριαλιστές στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία. Τα οφέλη από τα μέτρα θα είναι πολλαπλά και οικονομικά βέβαια. Κάποιες ενστάσεις που πιθανόν να υπήρχαν πριν ανατραπεί η προηγούμενη ουκρανική κυβέρνηση, τώρα με τη νέα ηγεσία φαίνεται ότι πήγαν στην άκρη.
  • Συμφωνήθηκε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η συλλογική άμυνα του ΝΑΤΟ με περισσότερες περιπολίες, εκπαίδευση και ασκήσεις τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα από την Βαλτική, ως τη Μαύρη θάλασσα και τη Μεσόγειο. Ενα δείγμα της σχετικής δραστηριότητας είδαμε τον τελευταίο μήνα να δημοσιεύεται στον «Ριζοσπάστη» αναλυτικά.
  • Καλωσορίστηκε η προσφορά από πλευράς ΗΠΑ 1 δισ. δολαρίων στο πλαίσιο της «πρωτοβουλίας της ευρωπαϊκής επαναδιασφάλισης». Σίγουρο είναι ότι οι ΗΠΑ θα αξιοποιήσουν το ποσό προς όφελος των μεγάλων αμερικανικών μονοπωλιακών ομίλων της πολεμικής βιομηχανίας, αλλά και για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων προκειμένου να εξασφαλίσουν για τις ίδιες μεγάλο μέρος από τον έλεγχο των δυτικών στην Ανατολική Ευρώπη. Το πού θα αναλωθεί το ποσό αυτό, σύμφωνα με τη συμμαχική οπτική του γγ, επεξηγείται στη συνέχεια.
  • Ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Σεπτέμβρη συμφωνήθηκε να προετοιμαστεί ένα «συνεκτικό» (σ.σ. από πολλαπλούς τομείς δράσεων, όπως π.χ. οικονομικό, στρατιωτικό, αστυνομικό, δικαστικό, φύλαξης συνόρων κ.ά.) πακέτο μέτρων αντίδρασης με την ονομασία «Σχέδιο ενεργειών ετοιμότητας» (Readiness Action Plan). Σχετικά έγινε αναφορά στο ρόλο της ΝΑΤΟικής δύναμης αντίδρασης, των πληροφοριών και της προώθησης - προ-εγκατάστασης εξοπλισμών και εφοδίων. Εξηγώντας ο γγ την τελευταία αυτή αναφορά του, μίλησε για μεταφορά ενισχύσεων, για προετοιμασία υποδομών και προσδιορισμό βάσεων.
  • Στη συνέχεια έγινε πιο αναλυτικός ο γγ της λυκοσυμμαχίας. Ενημέρωσε ότι συμφωνήθηκε να καλυφθούν κενά σε προσωπικό και υλικό, καθώς και να αυξηθεί η εκπαίδευση και η ετοιμότητα των στρατιωτικών δυνάμεων, διευκρινίζοντας ότι όλα αυτά δεν αφορούν απλώς δυνάμεις ταχείας αντίδρασης, αλλά δυνάμεις επί των συνόρων. Εχομε λοιπόν τη συνολική εικόνα του τι θα συμβεί από πλευράς ΝΑΤΟ συγκεκριμένα στα σύνορα με τη Ρωσία, εννοείται σε στεριά, αέρα και θάλασσα: Μεταφορά ενισχύσεων (προσωπικού, εφοδίων, εξοπλισμών), προετοιμασία υποδομών, προσδιορισμός βάσεων. Αναγγέλθηκε, δηλαδή, ότι υλοποιείται μια καθαρά πολεμική προετοιμασία, ή στην «καλύτερη» περίπτωση δρομολογείται μια ακόμα ισχυρότερη μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη!
  • Ανακοινώθηκε η αύξηση των ετήσιων δαπανών για την «άμυνα» στο 2% του ΑΕΠ από την Πολωνία, αλλά και βαθμιαία από τη Ρουμανία, τη Λετονία και τη Λιθουανία. Σημείωσε μάλιστα ο γγ ότι η λυκοσυμμαχία έμεινε πίσω σε σχέση με τη Ρωσία, που αύξησε τις δαπάνες της κατά 50%, ενώ το ΝΑΤΟ μόνο 20%. Οι χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο μπορεί να μην έχουν απαλλαχθεί από το βάρος της κρίσης αλλά μπορούν να αυξήσουν τις πολεμικές τους δαπάνες. Να λοιπόν πώς εξαργυρώνουν οι ηγέτες των χωρών όσα δικαιώματα, αποδοχές, ασφαλιστικές και λοιπές κοινωνικές παροχές οι λαοί στερούνται.

Επίσης, λήφθηκαν αποφάσεις και σε επίπεδο στρατιωτικών και λοιπών δυνάμεων, με αύξηση ετοιμότητας ήδη υπαρχουσών αλλά και δημιουργία νέων:

  • Καλωσορίστηκε η απόφαση Δανίας, Γερμανίας και Πολωνίας να εργαστούν για την αύξηση της ετοιμότητας του πολυεθνικού Σώματος βορειο-ανατολής που εδρεύει στην πόλη Szczecin της Πολωνίας. Πρόκειται για ένα επιτελείο (αντίστοιχο του Γ΄ Σώματος Στρατού) που ιδρύθηκε το 1999. Συμμετέχουν 13 χώρες και υποστηρίζεται από μια ταξιαρχία. Το 2007 και το 2012 αναπτύχθηκε στο Αφγανιστάν.
  • Αποδέχτηκαν γερμανική πρωτοβουλία που αφορά «Εθνη - Πλαίσιο» και σημαίνει ότι ομάδα κρατών θα μπορεί να προσφέρει συνεκτικές δυνάμεις και άλλες δυνατότητες που η Συμμαχία έχει ανάγκη.
  • Καλοδέχτηκαν επίσης θερμά την πρωτοβουλία επτά κρατών με επικεφαλής την Αγγλία που θα αναπτύξουν μια διακλαδική δύναμη εκστρατείας. Πρόκειται για μια νέα έτοιμη δύναμη, όπως είπε ο γγ, που θα αποτελείται από επιχειρησιακά έμπειρες μονάδες.

Είναι φανερό ότι κανένα καλό δεν πρέπει να περιμένουν οι λαοί μέσα στο ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο των ανταγωνισμών ανάμεσα στις αντίπαλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, θα αυξάνονται οι πολεμικές δαπάνες προς όφελος των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, ενώ παράλληλα οι λαοί θα φορτώνονται νέα βάρη. Με βάση τις γενικότερες εξελίξεις γίνεται όλο και πιο ορατό το ενδεχόμενο ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου, στον οποίο θα εμπλακούν, στο πλευρό του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστή, χώρες και λαοί που κανένα τέτοιο συμφέρον δεν έχουν.


ΥΠΕΘΑ
Είναι προς το συμφέρον του λαού να απαλλαγεί από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αποδέσμευση του λαού από όλες τις λυκοσυμμαχίες και έξοδος από ΝΑΤΟ - ΕΕ. Να μην τηρηθεί καμία «συμβατική υποχρέωση» που μετατρέπει την Ελλάδα σε ορμητήριο εναντίον των γειτονικών λαών. Να μη χρησιμοποιηθεί η βάση της Σούδας, να κλείσει τώρα, όπως και όλες οι βάσεις. Να επιστρέψουν τώρα τα ελληνικά στρατεύματα που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων. Να ακυρωθούν οι στρατιωτικές συμφωνίες της χώρας μας με το Ισραήλ. Να μην παραχωρηθεί ούτε αέρας, ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών. Καμία εμπλοκή, καμία συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Γιάννης ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗΣ
Απόστρατος υποναύαρχος ΠΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ