ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Παραλίες, βουνά και δάση στα μονοπώλια του Τουρισμού
Motion Team
|
Ενδεικτικά, στα άρθρα 3 και 4 προβλέπεται ότι το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (ΕΣΛ) θα χορηγείται πλέον σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ, ενοικιαζόμενα δωμάτια - διαμερίσματα χωρίς προϋποθέσεις και με έναν απλό δειγματοληπτικό έλεγχο της καταλληλότητας της υποδομής, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισηγητική έκθεση ότι «η ουσιαστική αλλαγή είναι η κατάργηση του σταδίου προηγούμενης έγκρισης της αρχιτεκτονικής μελέτης και της καταλληλότητας (...) για να διευκολυνθεί ο επιχειρηματίας».
Με το άρθρο 6, επί της ουσίας υποβαθμίζεται ο ΕΟΤ, αφού η πιστοποίηση των τουριστικών καταλυμάτων, που μέχρι τώρα γίνεται από τον Οργανισμό, εκχωρείται στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο (ΞΕΕ).
Βάσει του άρθρου 8, τα αλιευτικά καταφύγια μετατρέπονται σε μικρής έκτασης μαρίνες, με ό,τι σημαίνει αυτό για τους αλιείς, ενώ με το άρθρο 9 αυξάνεται το μέγεθος της χερσαίας έκτασης για εμπορική χρήση από 20.000 που είναι σήμερα σε 50.000, στερώντας και άλλους από τους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους από το λαό.
Στο άρθρο 12, παράκτιες «περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» ή, όπως σημειώνει, «γνωστοί ως παρθένοι προορισμοί» μετατρέπονται σε μία επιπλέον κατηγορία τουριστικών λιμένων και εμπορευματοποιούνται.
Το ΚΚΕ
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, βουλευτής Χρήστος Κατσώτης,
στοιχειοθετώντας την αντίθεση του Κόμματος στο εν λόγω νομοσχέδιο,
μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Το νομοσχέδιο αυτό, που φέρνει σήμερα η
κυβέρνηση, είναι μέρος του πλέγματος μιας σειράς νόμων, που έχει
νομοθετήσει, και αφορά βέβαια στην παραπέρα πολεοδομική και
περιβαλλοντική νομιμοποίηση τουριστικών καταλυμάτων, στην καταπάτηση και
εκμετάλλευση αιγιαλού, παραλίας, δασών και φυσικών πόρων. Μέσα από αυτό
παρέχονται διευκολύνσεις σε άλλους κλάδους μεγάλων επιχειρηματικών
συμφερόντων, ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία των σχολών τουριστικής
εκπαίδευσης υλοποιείται ο σχεδιασμός διάλυσης του ΕΟΤ. Η κυβέρνηση
παραδίδει στους επιχειρηματίες αρμοδιότητες του Δημόσιου, όπως είναι για
παράδειγμα η κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων σε αστέρια.Το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο είναι αδηφάγο, δε μένει ικανοποιημένο από τους πρόσφατους νόμους για τον Τουρισμό και απαιτεί τροποποιήσεις νόμων, οι οποίοι έχουν ψηφισθεί πριν ένα και δύο χρόνια, όπως κάνει σήμερα η συγκυβέρνηση και φέρνει αυτό το νομοσχέδιο προς ψήφιση.
Στο όνομα του σταθερού θεσμικού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον τομέα του Τουρισμού, η κυβέρνηση τροποποιεί διαρκώς και με καταιγιστικό ρυθμό τους νόμους που η ίδια έχει θεσπίσει. Οι υπουργικές τροπολογίες που αποτελούν ένα ακόμη νομοσχέδιο περιλαμβάνουν από παράδοση του αιγιαλού στους επιχειρηματικούς ομίλους στον τουρισμό, από ρυθμίσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων μέχρι και επιχορηγήσεις στους εφοπλιστές με το επιχείρημα της εξασφάλισης του συγκοινωνιακού έργου στις νησιωτικές περιοχές. Είναι στη λογική "στρώνουμε χαλί στους επενδυτές" που είπε ο πρωθυπουργός».
Πρόσθεσε ότι στον «στον τομέα των ξενοδοχείων κυριαρχούν ισχυροί μονοπωλιακοί όμιλοι. Στην ιδιοκτησία κάθε ομίλου ανήκουν πολλά ξενοδοχεία. Παράλληλα, έχουν αναπτυχθεί μονοπωλιακοί όμιλοι που αναλαμβάνουν να πουλήσουν εκτάσεις γης και την κατασκευή ξενοδοχείων, καταλυμάτων, εξοχικών κατοικιών για επενδυτές από Ευρώπη, Ρωσία, Κατάρ. Τέτοιος όμιλος είναι για παράδειγμα η Apollo Capital Group που διαφημίζει ότι διαθέτει στην κατοχή της χαρτοφυλάκιο με εκτάσεις σε όλη την Ελλάδα που φτάνουν τα 60.000.000 τ.μ. Το συγκεκριμένο παράδειγμα φανερώνει ότι υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση γης προς πώληση».
Τα άλλα κόμματα
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής Μιχαήλ Κριτσωτάκης
εστίασε την κριτική του στα επιμέρους, με επιχειρήματα όπως ότι η
κυβέρνηση δεν έχει συνολικό πρόγραμμα για τον τουριστικό κλάδο, υπάρχουν
ζητήματα αντισυνταγματικότητας σε διατάξεις του νομοσχεδίου, το οποίο
επίσης χαρακτήρισε μερικό και αποσπασματικό.Από το ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Σηφουνάκης εμφανίστηκε διαμαρτυρόμενος γιατί δεν υπήρχε «προενημέρωση» στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού για διατάξεις του νομοσχεδίου, θυμίζοντας ότι είναι μαζί στη συγκυβέρνηση...
Από τους ΑΝΕΛ, ο Κώστας Δαμαβολίτης έβαλε ζήτημα ότι οι τουρίστες αγοράζουν «πακέτα», κλείνονται σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και δε στηρίζουν τις «τοπικές αγορές».
Από την Χρυσή Αυγή, ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο κακό και αδιάφορο νομοσχέδιο, κακογραμμένο που δε θα φέρει καμία θετική επίπτωση στον τουρισμό, υπόσχεται πολλά αλλά φέρνει λίγα.
Από τη ΔΗΜΑΡ, ο Θωμάς Ψύρρας μίλησε για «υπερσυγκεντρωτικό» χαρακτήρα με τον οποίο θέλει να συνεχίσει να λειτουργεί το υπουργείο, και για προσπάθεια να ρυθμιστούν διατάξεις ασύνδετες και άσχετες μεταξύ τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου